Kedinizin nefes aldığını bilmek bile içinizi ısıtıyor değil mi? Peki, kedilerde solunum zorluğu belirtileri, nedenlerini fark edecek kadar kedinizin nefes alış verişine dikkat ettiniz mi? Kedi sahiplerinin fark etmekte en çok zorlandığı, normal durumlarla karıştırdıkları kedilerde solunum zorluğu hakkında detaylı bir içerik hazırladık. Kedinizin nefes alış verişi sağlığı hakkında ciddi bilgiler sunar.
Kedilerde Solunum Zorluğu Belirtileri
Bir kedinin nefes alış verişini takip etmek, düzenli olarak gözlemlemek sadece kedinin yaşadığını görmenizi sağlamaz. Birçok canlıda hatta biz insanlarda da olduğu gibi kedilerin solunum şekilleri yaşam standartları hakkında detaylı bir kanıt niteliği taşır. Kedinizin solunum sırasında ne kadar zorlandığını bilmek sorunlarını anlamanın en kolay yoludur. Kedilerde solunum zorluğu belirtileri;
- Ağızdan nefes alma,
- Aşırı salya,
- Ağız kokusu,
- Ritim bozukluğu,
- Öksürme,
- Halsizlik,
- İştahsızlık,
Tüm bu belirtileri daha yakından incelemek için tüm kedilerde nefes alma zorluğu belirtilerini üçe ayırıyoruz. Üç farklı başlık altında detayına ineceğimiz tüm belirtiler sadece kedinizi gözleyerek fark edebileceğiniz çok açık durumlardır. Kedim zor nefes alıyor ve kedim nefes alamıyor diyorsanız bunu çok daha iyi kelimelerle ifade etmeli ve profesyonellere anlatmalısınız.
- Soluk Soluğa Kalma Durumu
- Derin Nefes Alma Eğilimi
- Hırıltılı Solunum
Soluk Soluğa Kalma Durumu
Köpeklerde soluk soluğa kalınma durumu oldukça ciddidir ancak kedilerin için bu süreç biraz daha farklı işliyor. Kedilerin soluk soluğa kalması genellikle bir hastalıktan değil stres, korku ve aşırı yorgunluk gibi yaşanılan olayların sonucu olarak meydana geliyor. Kedinizin soluk soluğa kaldığını fark ettiğinizde onu sakinleştirmeli ve bir müddet beklemelisiniz.
Kedinizin uzun süredir soluk soluğa olduğunu düşünüyorsanız kedilerin kalbini dinleyebilir, tansiyonlarını ölçebilir ve bu şekilde verilere ulaşabilirsiniz. Gerçekten çok uzun süren soluk soluğa kalma durumlarında veteriner hekimlerle iletişime geçmeniz en sağlıklısı olacaktır.
Derin Nefes Alma Eğilimi
Kedilerin düzenli olarak normalden çok daha derin nefes alma eğilimi varsa işler biraz daha ciddileşiyor demektir. Kediler solunuma yardımcı olan organların yetmezliğinde, organlar kaynaklı sorunlar yaşadıklarında derin derin nefes alıp eksikliği kapatmaya çalışırlar. Derin nefes alma eğilimlerinde kalp ve akciğer hastalıklarının başrol oynadığını söyleyebiliriz.
Derin nefes alınmasının nedeni basit bir yorgunluk bile olabilir, sorunun organlarda olma ihtimalinden bahsettik diye sakinliğinizi kaybetmemelisiniz. Sakin kalın ve kedinizi gözlemleyin. Eğer patili dostunuz sürekli bu eğilimi gösteriyorsa en kısa zamanda bir veteriner kliniğine giderek çözüm aramanızı tavsiye ediyoruz.
Hırıltılı Solunum
Hırıltılı solunumlar kedinizin en basit tabirle hasta olduğunun habercisidir. Bir kedi astım rahatsızlığı ile mücadele ediyorsa, üst solunum enfeksiyonu taşıyorsa ve bronşit geçiriyorsa normal nefes alması çok zorlayıcı olacaktır. Astım gibi zorlu hastalıklar sırasında kedilerin hırıltılı nefes alması çok normaldir. Daha önce kediler neden ağzı açık nefes alırlar adlı içeriğimizde bu konuya değinmiştik.
Kedilerde Solunum Zorluğu Nedenleri
Artık kedilerin nefes alıp vermede zorluk yaşamasının nasıl anlaşılacağını ve nereye yorulacağını biliyorsunuz. Belirtileri bilmek sorunu çözmek için tabi ki yeterli değildir. Kedilerin nefes alırken zorlanmasının belirtileri sadece çözüm sürecine başlamanın ilk adımıdır. Önemli olan bir diğer unsur kedilerde solunum zorluğu nedenlerini bilmek ve ortadan kaldırmaya çalışmaktır.
- Yaşlılık,
- Astım,
- Bronşit,
- Korku,
- Stres
- Toz,
- Obezite,
- Kalp rahatsızlıkları,
- Akciğer hastalıkları,
- Üst solunum yolu enfeksiyonları,
- Kanser,
Nedenleri ortadan kaldırmanın çözüm odaklı olacağını söylemiştik ancak listemizdeki çoğu maddenin ortadan kaldırılmasının neredeyse mümkün olmadığının farkındasınızdır. Yaşlılık engellenemez bir süreçtir. Engellenemez nedenler için kendinizi üzmek yerine kedinizle vakit geçirmenin en doğrusu olacaktır. Kanser gibi korkutucu nedenleri de veteriner hekimlere danışmadan kafanızda kurmamalı, sakin kalmaya çalışmalısınız.
Kedilerde Solunum Zorluğu Nasıl Teşhis Edilir?
İçeriğimizin ilk başlıklarını okuduğunuzu varsayarak yanıt vermek gerekirse, kedilerde solunum zorluğu belirtiler ve nedenlerin tespit edilmesi ile teşhis edilir. Kedinizin cinsi, yaşı ve yaşadığı ortam nefes almada zorlanmasına neden olabilecek gibiyse, aynı zamanda kedilerde solunum zorluğu belirtilerini de gözlemleyebiliyorsanız erken teşhisi koymuşsunuz demektir.
Soruyu daha uzman odaklı yanıtlamak gerekirse süreç sizin kontrolünüzden çıkacaktır. Belirti ve nedenleri baz alarak kedinizi götürdüğünüz veteriner kliniği kedinizin kalbini dinler ve nefes alış verişini izler. Eğer gerekli görürlerse tetkikler yapar ve kedinin yaşadığı sorunu kısa zaman içerisinde teşhis edip tedavi sürecine başlarlar.
Kedilerde Solunum Zorluğu Tedavisi
Tıbbi müdahalelerin haricinde kedilerde solunum zorluğunun tedavi edilmesi için atabileceğiniz bazı adımları sizlerle paylaşmak istiyoruz. Kedinin yaşam alanında yapılacak olumlu değişiklikler kedinizin çok daha kolay nefes almasını sağlayacaktır. Aşırı kilo ve yağdan kurtulmak da önemlidir tabi…
- Hava yumuşatıcı,
- Dengeli beslenme,
- Egzersiz,
Kedinizin daha konforlu bir ortamda yaşamasını sağlamak, egzersizlerine dikkat etmek dışında nefes alış verişini kontrol etmeniz neredeyse mümkün değildir. Eğer gerçekten patili dostunuzun kaliteli bir solunum zorluğu tedavisi almasını istiyorsanız öncelikle belirtileri iyi takip edip problemi büyümeden fark etmelisiniz. Gerisini uzmanlar halledecektir.