Kedilerde Obezite Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kedilerde Obezite Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kedilerin yaşamındaki en önemli hususlardan birisi vücut sağlığıdır. Kedilerde obezite minik dostlarımızın hayatını kötü yönde etkilemekte ve başka sağlık sorunlarını doğurmaktadır. Özellikle yaşlı ve obeziteye yatkın kediler için sürekli olarak takip edilmeli ve üzerine düşülmesi gereken bir sorundur.

İçindekiler

    Kedilerde Obezite Nasıl Teşhis Edilir?

    Kedinizin sağlığı söz konusu olduğunda üzerine düşen birçok farklı sorumluluk vardır. Kilo almaya meyilli ve yaşlı kedilerde öbeziteye çok sık rastlanmaktadır. Bu aşırı kilo sorunu kedinin hayatını çok büyük oranda kötü etkilediği için kedi sahipleri tarafından dikkatle takip edilmeli ve mümkün olduğu kadar kısa sürede teşhis edilmelidir. Kedilerde obezite nasıl teşhis edilir sorusuna yanıt vererek kedinizin sağlığı hakkında doğru bilgiye sahip olmanızı sağlamaya çalışacağız.

    Bir kedinin obez olup olmadığını anlamak sanıldığı kadar zor değildir. Eğer kediniz sürekli olarak mama istiyor, neredeyse her saniye yemek yemeyi istiyorsa ve aşırı kiloyla karşınızdaysa o kedi için obez terimini kullanabilirsiniz. Tabi her zaman işler bu kadar kolay olamayabiliyor. Erken teşhis henüz kedi obez olmadan yapılmalıdır. Kedilerde obezitenin teşhis edilebilmesi için isabetli belirtileri bilmeli ve gözlemlemelisiniz.

    Kedilerde Obezite Belirtileri

    Kediniz adına obezite teşhisinde bulunmak için öncelikle kedilerde obezite belirtilerini bilmeniz, anlamanız ve kedinizde gözlemlemeniz gerekmektedir. Belirtileri anlamanın temeli nereleri izlemeniz gerektiğini bilmek ve kedinizi düzenli olarak gözlemlemektir. Eğer kedinizin normal şartlar altında sahip olduğu alışkanlıkları, beslenme şekillerini, kilo alıp vermesini biliyorsanız ani değişen durumlarda obezite belirtilerini fark edebilirsiniz. Kedilerde obezite belirtileri;

    Sizler için maddeler halinde sıraladığımız kedilerde obezite belirtilerinden birkaç tanesini kedinizde gördüğünüzde kilo alımına dikkat etmeli ve yeni alışkanlıklar için hazır olmalısınız. Belirtileri gözlemlediğinizde veteriner hekimlerle görüşüp fikir alabilir veya en kısa süre içerisinde bol hareket ve diyet sürecine başlamalısınız. Kedilerin sağlığı açısından çok önemli olan obezite belirtilerini ciddiye almalı, karşılaştığınızda görmeden gelmemelisiniz.

    Kedilerde Obezite Nedenleri

    Kedinin vücuduna aldığı enerji, harcadığı enerjiden yüksek olduğunda kilo alımı, yağlanma meydana gelir. Obeziteyi özetlemek için de bu açıklamayı kullanmak doğru olacaktır. Eğer kediniz vücuduna ihtiyaç duyduğundan çok fazla enerji, kalori alıyorsa ve aldığı enerjiyi harcayamıyor, kullanamıyorsa obez olacatır. Obezitenin en temel nedeni enerji dengesizliğidir. Diğer nedenlere de bakacak olursak, kedilerde obezite nedenleri;

    • Yatkın kedi cinsleri,
    • Aşırı beslenme,
    • Sağlıksız beslenme,
    • Kalp ve Damar rahatsızlıkları,
    • Bağımlılıklar şeklinde sıralanabilir.

    Kedilerde Obezitenin Zararları

    Obezite dendiğinde sadece kediler için değil neredeyse her canlı için öncelikle aşırı kilo problemi aklımıza gelmektedir. Ancak obezitenin zararları kilo probleminin de etkisiyle saymakla bitmeyecek kadar çok ve önemlidir. Kilo almanın sonucu olarak damar tıkanıklığı, hipertansiyon, nefes darlığı gibi onlarca soruna doğrudan neden olan obezitenin kediler için zararlar;

    • Hipertansiyon,
    • Aşırı kilo,
    • Kalp ve Damar hastalıkları,
    • Nefes darlığı,
    • Hareketsizlik sonucu kemik rahatsızlıkları olarak sıralanabilir.

    Tüm bunların yanında obezite kediye doğrudan zarar vermez. Kedinin obezitenin nedeniyle hasar alması, diğer hastalıklarla yüzleşmesi için uzun süre aşırı kilo ile yaşaması gerekmektedir. Eğer kedinizin aşırı kilo olmasını erken fark edebilir ve obeziteye karşı önemler alabilirseniz tüm bu hastalıkları henüz yaşamadan tedavi edebilirsiniz.

    Kedilerde Obezite Tedavisi

    Obezite kediler için direkt öldürücü veya yaralayıcı bir hastalık değildir. Çok uzun süren ve kedinin hayatını çok büyük oranda olumsuz etkileyen bu hastalık doğru eylemler ve uzman eller sayesinde kolayca tedavi edilebiliyor. Kedinizin obeziteye karşı tedavi olmasını istiyorsanız ilk iş olarak obeziteye yakalanmasını engellemeli, sonrasında ciddi bir egzersiz ve sağlıklı beslenme sürecine başlamalısınız.

    Kedinizi sağlıklı tutmak erken teşhisde bu kadar basittir. Fakat süreç ilerlemişse, kedinizde obezite belirtilerini gözlemlerken hiç zorlanmıyorsanız en kısa sürede veteriner hekimlerle iletişime geçmeli ve tedavi sürecini profesyonellere devretmelisiniz. Doğru diyet listesi ve sağlıklı egzersizlerin yardımıyla kedinizi obeziteden kurtarabilirsiniz. Şişman kedi nasıl zayıflar adlı içeriğimizi de incelemek isteyebilirsiniz.

    Obeziteye Yatkın Kedi Cinsleri

    Kedinizin obeziteye yakalanmasının nedenini anlayamıyor, aslında çok sağlıklı bir beslenme sürecini takip ettiğinizi düşünüyor olabilirsiniz ancak kediniz obeziteye yatkın bir kedi cinsiyse tüm bu sorumluluk bilinciniz boşa uğraş olabilir. En iyi bakıma rağmen obeziteye yakalanabilecek kedi cinslerini sizler için daha önce incelemiştik.

    Obeziteye yatkın kedi cinsleri için yeni doğan yani 0-4 aylık dönemlerinden itibaren özenle diyet listesi kullanılmalı ve özel mamalar tercih edilmelidir. Kedilerin böylesine ciddi bir sorunla yaşamasını engellemek için en kısa sürede gerekli ölçümleri yaptırmalı kedinizin kilosuna ve beslenme tarzına her zaman dikkat etmelisiniz.

    Pet_Paw 594 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor