Kedi severlerin en çok karşılaştığı durumlardan biri kedim yemek yemiyor, kedim iştahsız ve halsiz ne yapmalıyım? gibi problemler oluyor.Sevimli dostlarımızın beslenmesi bizim için oldukça önemlidir.Sizlere tecrübelerimizden yola çıkarak bir kaç çözüm yolu sunmaya çalışacağız.
Kediler Neden Yemek Yemez?
Kedilerimizin neden yemek yemediğini çok iyi gözlemlememiz gerekir. Bu durumda kedilerimizin yaşı da bizim için belirleyici bir rol oynamaktadır. İlk olarak kedimizin ne kadar süredir yemek yemediğini bilmemiz gerekir. Bir ya da iki öğünü atlaması bizi endişelendirmemeli ancak ikinci ve üçüncü güne sarkan bir durum söz konusu ise ortada ciddi bir sıkıntı söz konusudur ve veterinere başvurmak gerekir.
Kedimiz Neden Yemek Yemez sorusunun pek çok sebebi olabilir, bunları şu şekilde sıralayabiliriz.
- Kedilerimizin yemek yemesine engel olan durumlar eğer kısa süreli ise strese bağlı,hava sıcaklığını ve ortam değişikliği olabilir
- Ancak uzun süreci kapsayan durumlarda sindirim sistemi rahatsızlıkları, viral enfeksiyonları kedimizin mamayı reddetmesine sebep olabilir. Kedilerimizin midesinde, bağırsaklarında parazitler söz konusu olabilir.
- Kedimize yaptırdığımız aşıların ardından da iştahsızlık ve halsizlik söz konusu olabilir. Aşıya bağlı kısa süreli iştahsızlıkların olması bizleri tedirgin etmemelidir.
- Herhangi bir cisim yuttuğu durumlarda da kedilerin yemek yemesine engel teşkil edebilir. Bu durum kedilerde ishal, kusma ve kilo kaybına dönüşebilir.
- Kedimizin yemek yemesine engel olan bir durum ise diş iltihaplanmasıdır. Mama yerken zorlanır ve sert mamaları reddedebilir.
- Fazlasıyla tüy yuttuğu durumlarda kedimizin yemek yemesine engel teşkil eder.
Bu belirtilerde uzman veteriner hekimden destek alınmalıdır.
Kedim Yemek Yemiyor, Nasıl yedirebilirim?
Kedim yemek yemiyor ise uzun süreli aç kaldığı durumlarda uzun vadade karaciğer rahatsızlıkları ortaya çıkar ve ölümcül sonuçlar doğurabilir.Bu sonuçları önlememiz için eğer kedimizin mamasını değiştirdiysek bunu önceki mama ile karıştırarak vermeliyiz.
Yeni mama için adapte olma sürecini gözlemleyin veya ıslak mama ile kedimizin beslenmesi için destek olmalıyız.
Kendi kediniz iştahsız ve kuru mamasını yemiyor ise evde tavuk ciğeri, tavuk göğsü haşlayıp verdiğinizde ya da sevdiği konserveyi verdiğinizde onu yiyor ise burada sebep kuru mama olabilir.
Sevdiği gıdalar ile beslenme sürecini desteklemeli ve kedimizin mamaya devam etmesini sağlayabiliriz.
Kedim Kuru Mama yemiyor, Ne Yapmalıyım?
Kedilerimizin kuru mama yemediği durumlar çok sık karşılaşılır. Kedilerimizi yaş mamaya alıştırmamız sevimli dostlarımızı kuru mamadan uzaklaştırabilir.
Böyle durumlarda kuru mamaya çok az miktarda yaş mama karıştırarak beslenme sürecinde onlara yardımcı olabiliriz.
Kedimiz aniden mama yemeği kesti veya kuru mama yemeği bıraktı ise öncelikle kedimiz mevcut kuru mamanın tadına çok alıştı ise mamanın tadından sıkılmış olabilir. Böyle bir durumda kedimize yaş mama vermeyi deneyebiliriz. Sevdiği diğer mama markalarına geçiş yapabiliriz
Yavru Kedim Yemek Yemiyor
Yavru kedimizin yemek yemediği söz konusu ise kedimizin yaşı oldukça önemlidir.Yavru kediler özellikle 24 saatin 18-19 saati uyuyabiliyor ve bu da kedi sahiplerini tedirgin edebiliyor. Yavru kedilerimizin bağışıklık sistemi çok zayıf olabiliyor.4 ile 7 aylık ara dönemde kedilerimiz süt dişlerini döküp gerçek dişlerini çıkarıyorlar ve diş hassasiyetleri olabiliyor.
Kedim Yemek Yemiyor Halsiz
Kedimiz yemek yemiyor ise kedimizin davranışlarını gözlemlememiz gerekir. Öncelikle kedimizde halsizlik var mı? Kedimiz evin belli köşelerinde saklanıyor ise, hasta gibi davranıyor ise sindirim sistemi rahatsılığı söz konusudur.İshal ve kusma da bunu anlamak için oldukça belirleyici olabilir.
Kedilerimizin iştahsızlık, halsizlik ve sürekli uyuma hali durumunda uzman bir veteriner hekimden destek almamız gerekmektedir