Kedilerde Hipertansiyon Belirtileri ve Tedavisi

Kedilerde Hipertansiyon Belirtileri ve Tedavisi

Kedilerde çok sık görülmese de ciddi sorunlara neden olan yüksek tansiyon kedi severler tarafından merak ediliyor. Kedilerde hipertansiyon belirtileri, teşhis yöntemleri gibi başlıklara değinerek kedinizin yüksek tansiyonla olan mücadelesinin farkında varmanızı sağlamaya çalışacağız. Hipertansiyon insanlarda olduğu gibi kediler için de hayati bir sorundur.

İçindekiler

    Kedilerde Hipertansiyon Nedir?

    Canlıların damarlarındaki kanın basıncı canlının sağlığını doğrudan etkiler. Kan basıncının yükselmesine tansiyonun çıkması, yükselmesi diyoruz. İnsanlar olarak, özellikle Anadolu topraklarındaki insanlar olarak hipertansiyona yani tansiyonun aşırı yükselmesine ciddi anlamda alışığız. Kalıtsal bir hastalık olan hipertansiyon sadece biz insanlarda görülmemektedir.

    Kan basıncının ani yükselmesi kedilerimizde de karşımıza sıklıkla çıkmaktadır. Kedilerde yüksek tansiyonun nedenleri ve kedilerde yüksek tansiyon belirtileri gibi konulara değinerek kedinizi ölüme kadar götürebilecek bu rahatsızlığa karşı korumanızı kolaylaştırmak istiyoruz. Yüksek tansiyon üzerine durulması, düşünülmesi gereken en ciddi kedi sorunlarındandır.

    Kedilerde Yüksek Tansiyonun Nedenleri

    Kedilerde yüksek tansiyonun nedenlerini sıralamadan önce bu nedenleri iki farklı başlık altında incelediğimizi belirtmek gerekecektir. Kediler %25 ihtimalle birincil nedenlerle hipertansiyon ile tanışmakta ve çözümü olmayan bu sorunla ölene kadar birlikte yaşamaktadır. Kedilerde birincil hipertansiyon nedenleri;

    Geriye kalan %75 ihtimalin diğer başlık altında olmasına şaşırıyor olabilirsiniz ancak en önemli başlığımızın altında sadece bir madde olduğunu öğrendiğinizde daha çok şaşıracaksınız. Yaşlılık. Evet, kedilerin %75’i yaşlılık yüzünden yüksek tansiyon ile tanışmaktadır. Kediler yedi yaşın üzerine çıktıklarında tansiyon sorunu yaşamaya başlarlar.

    Kedilere Yüksek Tansiyon Teşhisi Nasıl Konulur?

    Kedinizin tansiyonu normal bir günde belki çok küçük nedenlerle çıkabilir. Her yüksek tansiyon ölçümü kedinin hipertansiyon olduğunu göstermemektedir. Eğer kediniz düzenli ölçümler sonucu yüksek tansiyonla karşınıza çıkıyorsa kediye hipertansiyon teşhisi konulmaktadır. Yani, teşhis konulması için profesyonel ölçümlere ve bazı belirtilere ihtiyaç vardır. Belirtilerin birçoğu böbrek hastalıkları gibi başka hastalıklarla karıştırılabilir.

    Kedilerde Hipertansiyon Belirtileri Nelerdir?

    Patili dostunuza yüksek tansiyon teşhisi konmadan önce bazı belirtilerin beklenmesi gerektiğinden bahsetmiştik. Eğer ciddi ve ne yazık ki düzenli bir sorundan bahsediyorsak aşağıda göreceğiniz belirtileri çok geniş zaman aralıklarında kedinizin yaşantısında fark edebilirsiniz. Fakat hipertansiyon aniden kandaki basıncı arttıracağı için felç ve inme gibi çok anlık beliren belirtilere de neden olabilmektedir. Kedilerde hipertansiyon belirtileri;

    Kedilerin Tansiyonu Nasıl Ölçülür?

    İnsanlar için üretilen tansiyon ölçme aletleri kediler için hatasız ölçüm yapmak amacıyla üretilmemiş olsalar bile kısmen kullanılabilirler. Kedilerin tansiyonunu doğru ölçmek için kuyruklarının başlangıcını veya ön bacaklarının alt kısımlarını kullanmalısınız. Kediler kuyruklarına takılan cihazdan rahatsız olacakları için arka bacaklar çok daha mantıklı olacaktır.

    Osilometrik tansiyon ölçüm cihazlarıyla yapılan ölçümler sırasında kedininn korkabileceğini, stres yapabileceğini unutmamalısınız. Heyecanlanan kedinin tansiyonu da doğal olarak olduğundan çok daha farklı yansıyacaktır. Kedilerin tansiyonu ölçülürken kedinin ruh hali de kesinlikle hesaba katılmalıdır ve bu işte deneyimli kişiler tarafından yapılması mümkündür.

    Kedilerde Hipertansiyon Tedavisi

    Yine insanlarda olduğu gibi kedilerde de yüksek tansiyonun doğrudan bir tedavisi yoktur. Kedinin yüksek olan tansiyonunu tedavi etmek istiyorsak öncelikle kedilerde hipertansiyon belirtilerini ortadan kaldırmak gerekecektir. Kedilerde görülen yüksek tansiyona %75 oranda yaşlılıktan rastlandığını söylemiştik yani çok büyük ihtimalle ortadan kaldırabileceğiniz bir hastalık da olmayacaktır.

    Kedinizin beslenmesine, bakımına ve gözlenmesine dikkat etmeli, düzenli check uplarını aksatmamalısınız. Ancak bu şekilde kedinin yaşlılık dönemini daha konforlu şekilde geçirmesini sağlayabilirsiniz. %25’lik hastalıklardan biri yüzünden hipertansiyon gözlemleniyorsa hastalık tedavi edildiği taktirde kedinin tansiyonu eski haline gelecektir.

    Kedilerin Tansiyonu Nasıl Düşürülür?

    Kedilerde hipertansiyon belirtilerini düşünecek olursanız kedinin tansiyonunu kendi başınıza düzeltme şansınız olmadığını kolaylıkla anlayabilirsiniz. Halk arasında dolanan tuzlu su gibi kullanımlar kediler için önerilmez ve çok zararlı olabilir. Yüksek tansiyon hastası olan bir kedi için ancak veteriner hekim önerisine göre hamle yapabilirsiniz. Aksi durumlarda profesyonel yardım gelene kadar beklemeli, durumun en başında işlerin kötüye gitmesini engellemeye çalışmalısınız.

    Pet_Paw 773 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor