Köpeklerde Şeker Hastalığı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Köpeklerde Şeker Hastalığı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Diyabet hakkında konuşurken aklımıza ilk önce köpeklerimiz gelmez ancak köpeklerde şeker hastalığı belirtileri çokça araştırılmaktadır. Eğer köpeğinize karşı olan sorumluluklarınızı tamamen yerine getirmek istiyorsanız köpeğinizin şeker ile baş etmesinde ona yardımcı olmalısınız. Aksi halde ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz ve köpeğiniz size yardım edecek fiziksel güçte olmayabilir.

İçindekiler

    Köpeklerde Şeker Hastalığı Belirtileri

    İnsanlarda bildiğimiz diyabet hastalığının neredeyse aynısı yani şeker hastalığı köpeklerde de karşımıza çıkmaktadır. Köpeklerde şeker hastalığı pankreasın ürettiği insülinin yetersiz veya etkisiz kalması ile ortaya çıkmaktadır. Bu yetersizlik sonucu dışarıdan, beslenmeden alınan şeker köpeğin hücrelerine giremez. Kanda şeker sürekli artmasına rağmen hücrelerin hala şekere ihtiyacı vardır ve köpek şeker tüketme ihtiyacı hisseder.

    Köpeklerde şeker hastalığı belirtileri işte bu ihtiyacın sonunda ortaya çıkar. Köpek ihtiyacı olduğundan fazla şekeri vücuduna almaktadır veya almak istemektedir. Fazlalığın sonucunda gözle görülebilecek, kolayca fark edilebilecek tepkileri vermeye başlar. Köpeklerin şeker hastalığına yakalandığını anlamanıza yardım edecek en önemli eylem gözlemdir. Gözlemleyebileceğiniz köpeklerde şeker hastalığı belirtilerini sıraladık;

    Eğer bahsi geçen patili dostumuz belirli bir süre düzenli olarak köpeklerde şeker hastalığı belirtilerini gösteriyorsa en kısa sürede bir veteriner hekime gitmelisiniz demektir. Belirtilerin sadece bir tanesinden şüpheleniyorsanız fazla endişelenmemeniz ama gözlemlemeyi de bırakmamanız gerekmektedir. Köpeklerde diyabet hastalığı çok sık görülür ve her köpek kontrol edilmelidir.

    Köpeklerde Görülen Şeker Hastalığı Çeşitleri

    Köpeklerimizde görülen diyabeti tek başlık altında incelemek, hakkında konuşmak hiç doğru olmayacaktır. Köpeklerin göstereceği diyabet belirtileri, uygulanması gereken tedavi yöntemleri şeker hastalığının tipine göre farklılık göstermektedir. Köpeklerde görülen şeker hastalığı çeşitlerini daha yakından tanıyalım.

    • Tip1
    • Tip2
    • Tip3

    Tip 1 Diyabet

    Hem boyut hem de yaş olarak daha küçük yani tam olarak olgunlaşmamış köpeklerde görülür. Hipoinsülinizm şekli olarak bilimsel dünyada tarif edilmektedir. İnsüline bağlıdır ve düzenli olarak kullanılması gerekir. Yeterli kullanım olmadığında köpek ciddi sorunlar, kalıcı hasarlarla karşı karşıya kalabilir.

    Tip 2 Diyabet

    Nispeten daha büyük köpeklerde görülen şeker hastalığına tip iki diyebiliriz. Çok büyük oranda kilo problemi olan, obez köpeklerde karşımıza çıkmaktadır. İnsüline dirençli bir tip olduğu için ilk tipten daha tehlikeli ve aşılması zordur. Cerrahi müdahale gerektirebilir ve ne yazık ki her zaman tamamen çözüme ulaşması mümkün olmamaktadır.

    Tip 3 Diyabet

    Akut Pancreatitis hastalığının ve Pankreas Tümörlerinin yani pankreasa bağlı ciddi sorunların neden olduğu en ciddi tiptir. Halk arasında gizli şeker olarak adlandırılır ve birçok hastada rastlanabilir. Klinik olarak belirtileri nereyse yoktur. Anlaşılması zor olmasına rağmen köpeğinizi iyi gözlemlediğinizde bazı farklılıkları zamanla fark edebilirsiniz.

    Köpeğin Şeker Hastası Olduğu Nasıl Teşhis Edilir?

    Köpeğinizin şeker hastalığına kanaat getirmek hiç kolay değildir. Köpek sahipleri başlarda can dostlarına böyle bir hastalığı konduramazken zamanla teşhis için araştırmalar yapmaktadır. Köpeklerin şeker hastası olup olmadığını anlamanın tek yolu belirtileri iyi inceleyip, şüphe edilen köpeği en kısa zamanda bir profesyonele götürmektir. Veteriner hekiminiz gerekli tahlilleri yaparak sonucu söyleyecektir. Köpeklerde şeker hastalığını teşhis etmek için kullanılan tahliller;

    • Kan tahlili,
    • İdrar tahlili.

    Köpeklerin Normal Şeker Değeri Nedir?

    Veteriner hekim tarafından yapılan tahliller sonucunda köpeğinizin şekerini öğrenmiş olursunuz. Elinize alacağınız belgeler başta sizin için neredeyse hiçbir şey ifade etmeyebilir. Ancak köpeğinizin diyabet ile mücadele ettiğini anlamak için kanındaki şeker değerine bakmanız yeterli olacaktır. Normal, sağlıklı bir köpeğin şeker değeri 79-126 mg/d olacaktır.

    Eğer köpeğinizin şeker değer 7-126 mg/d değerinden çok yüksek ise ve bu durum düzen arz ediyorsa köpeğinizin diyabet olduğunu söyleyebiliriz. Sadece rakamlara bakarak buna karar vermek yine de doğru olmayacaktır. En isabetli yorumu ve bilgiyi veteriner hekimlerden alacağınızı unutmamalısınız. Sonuçtan endişe ediyorsanız başka bir klinikte tekrar tahlil yaptırabilirsiniz.

    Köpeklerde Diyabet Tedavisi

    Ne yazık ki buraya kadar devam ettiğiniz, içeriğimizi adım adım takip ettiğinizi düşünecek olursak güzel arkadaşımızın diyabet olduğunu varsayabiliriz. Köpeklerde diyabet tedavisi sanıldığı kadar zorlu değildir. Büyük özveri ve düzen istemesine rağmen köpeklerle yaşamayı kafasına koymuş hayvan severler için çok zor olmayacaktır. Şeker hastalığını yenmek en azından yavaşlatmak için uygulanacak tedavi yöntemleri;

    • Düzenli insülin enjeksiyonu,
    • Diyet,
    • Düzen,
    • Sağlıklı beslenmedir.

    Maddeler arasındaki insülin enjeksiyonu süreci ve diyet listesi yine bir veteriner hekim tarafından size iletilmelidir. Kafanıza göre oluşturacağınız düzen, sağlıklı beslenme zinciri köpeğiniz için yeterli, sağlıklı olmayabilir. Ciddi bir diyet listesi aldıktan sonra köpeğinizle hayatınıza kaldığınız yerden dönebilirsiniz. Düzenli bir hayatı pas geçmemelisiniz.

    Diyabete Yatkın Köpek Cinsleri Nelerdir?

    Biz insanlarda olduğu gibi köpeklerde de diyabetin temel nedeni geçmişimizdir. Kalıtımsal bir hastalık olan şeker köpeklerde de cinslere göre ciddiyet göstermekte ve bazı köpek cinslerinin daha yatkın olmasıyla sonuçlanmaktadır. Diyabete yatkın olan köpek cinslerini sizler için sıraladık.

    Eğer listemizdeki bir köpekle yaşamınıza devam ediyorsanız köpeklerde şeker hastalığı belirtilerini çok daha ciddi takip etmeli, düzenli veteriner ziyaretlerini mümkün olduğu kadar aksatmamalısınız. Sağlıklı beslenme sürecinden kopmayacağınıza elbette inanıyoruz. Köpeklerde diyabet konusunda söyleyeceklerimiz şimdilik bu kadar. Tecrübelerinizi diğer köpek sahipleriyle paylaşmak için Petarkadaş’a üye olabilirsiniz.

    Pet_Paw 640 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor