Chow Chow, Büyük yapılı bir ırktır. İlk olarak Çin’da ortaya çıkan bu ırk, zamanla tüm dünyada tanınır hale gelmiştir. Yıllardır soyunu devam ettirerek günümüze kadar taşımıştır. Chow Chow genetik yapısında ilk atalarına göre bazı farklıklar olmuş olsa da genel olarak ataların belirgin özelliklerini sahiptir.
Chow Chow cinsi bekçilik için uygundur. Tabiatları gereği korumacı yapıda olan Chow Chow belli bir nokta için görevlendirildiklerinde koruma işini layığıyla yerine getirebilirler. Anormal durumlara karşı temkinli ve dikkatlidirler. Tehlikeyi hissettiklerinde havlayarak veya atılımda bulunarak belli ederler. Özellikle aile üyelerine karşı korumacı oldukları için koruma köpeği olarak da kullanılabilirler.
Bir alana bekçilik yapması için bir köpek cinsi sahiplenmeye karar verdiğinizde Chow Chow bekçilin için uygun mudur sorusunun aklınıza gelmiş olması muhtemeldir. Chow Chow cinsi köpekler harika birer bekçi köpekleridir. Özellikle bekçilik yapması üzerine eğitim aldığında hem yabancılara hem de diğer hayvanlara karşı sahiplerini uyarmakta oldukça başarılılardır.
Chow Chow av köpeği midir diye merak ediyorsanız onun harika bir av köpeği olduğunu bilmenizde fayda vardır. Bu köpek cinsi özellikle Çin’de nesillerdir av köpeği olarak kullanılmaktadır. Ortaya çıktığı tarihten beri insanlara avcılıkta harika birer partner olmuşlardır. Güçlü fiziği ve cesur karakteri sayesinde av hayvanlarıyla çarpışma konusunda bir sıkıntı yaşamazlar.
Köpeklerin avcılıkta başarılı olabilmesi için bir takım özellikleri bünyesinde barındırıyor olması büyük önem arz etmektedir. Avlanma iç güdüsü gelişmiş, iz takibi yapabilen, güçlü ve dayanıklı bir fiziğe sahip ve cesur ve korumacı karakter yapısı köpekleri harika av partnerleri yapmaktadır. Chow Chow cinsi köpekler yukarıda sayılan bütün özelliklere sahiptir. Eğer avlanmayı seviyorsanız bu köpek cinsini partneriniz olarak tercih etmek istiyorsanız hayal kırıklığına uğramayacaksınız.
Hayvan sahiplenirken birlikte ne kadar vakit geçirebileceğinizi bilmek isteyebilirsiniz. Bazı köpekler uzun ömürlüyken bazıları oldukça erken yaşlarda hayata gözlerini yumarlar. Chow Chow cinsi ortalama olarak 9-15 yıl ve üzeri yaşayan oldukça uzun ömürlü köpeklerdir. Köpeğin yaşam süresi ne kadar olursa olsun iyi bakıldıklarında daha uzun yaşamaktadırlar. Bu nedenle aşıları, beslenme zamanları, egzersiz ihtiyaçları aksatılmamalıdır.
Chow Chow ne kadar yaşar endişe duymamak adına onun sağlıklı bir şekilde beslenmesine, düzenli olarak egzersiz yapmasına ve aşıları ile veteriner kontrollerini aksatmamasına özen göstermeniz gerekir. Köpekler için ortalama yaşam ömrü tahminleri yapmak kolay olsa da her köpek tahmin edilen süre yaşayacak diye bir kural yoktur. Köpeklere ne kadar iyi bakılırsa o kadar sağlıklı ve uzun bir ömürleri olmaktadır. Chow Chow cinsi köpeğinizin uzun süre yaşamasını istiyorsanız onun bakımına özen gösterdiğinizden emin olun.
Köpekler oldukça sevimli ve tüylü dostlarımızdır. Bazı cinsler şaşırtıcı derecede uzun tüy yapısına sahip olsa da bazı cinsler vardır ki hiç tüyler yoktur. Köpek sahiplenme için çok tüy döküp dökmemesi önemli bir kriterdir. Çok tüy döken köpeklere alerjisi olan veya evinin kirlenmesini istemeyen kişiler vardır. Chow Chow cinsi aşırı derecede tüy döken köpeklerdir. Düzenli olarak taranmaya ve tüy bakımına ihtiyaç duyarlar.
Chow Chow çok tüy döker mi eğer düzenli olarak bakımını gerçekleştirmiyorsanız oldukça canınızı sıkacak bir durumdur. Tüylerini taramazsanız her yere dağılırlar. Zamanla kürkte matlaşarak keçe oluştururlar ve çeşitli cilt ve tüy rahatsızlıklarına sebep olurlar. Özellikle mevsimsel geçiş dönemlerinde dökülen tüy miktarı daha da artmaktadır. Bu dönemlerde kürkleri ekstra bakıma ihtiyaç duyar. Ancak düzenli bakım sayesinde dökülen tüy miktarında gözle görülür bir azalma sağlayabilirsiniz.
Köpekler yavruluk döneminden itibaren yeterince sosyalleştirilmezlerse saldırgan davranışlar sergileyebilirler. Bazı cinsler ise genetik özellikleri dolayısıyla sosyalleşseler bile yaşadıkları en ufak bir olayda saldırgan olabilirler. Chow Chow saldırgan bir köpek cinsidir. Bu cinse rahatsız edici davranışlarda bulunmamak gerekir.
Chow Chow saldırgan mıdır sorusuna evet yanıtını vermemize rağmen bu köpek cinsinin çoğunlukla sakin ve uysal olduğu görülmektedir. Buna karşı özellikle ailesine son derece bağlı ve korumacı bir yapıda olduğu için yabancı herkese ve her şeye saldırgan davranışlar sergiler. Bu yüzden bu köpek cinsine karşı davranışlarınızı kontrol etmeniz gerekir. Yavruluk döneminden itibaren bol bol sosyalleştirilen Chow Chow cinsi köpekler çok daha toleranslı olabilmektedir.
Bazı köpek ırkları diğerlerine göre aha gürültücüdür. Kendilerini havlayarak veya uluyarak ifade etmeyi severler. Bu tarz hayvanlara köpek isimleri seçerken gürültücü olduklarını belli eden tercihler yapılabilir. Chow Chow orta derecede havlayan köpek cinslerindendir. Gürültüleri rahatsız edici düzeyde değildir ancak yeri geldiğinde kendilerini belli ederler.
Chow Chow çok havlar mı diye endişelenmek istemiyorsanız onu yavruluktan itibaren iyi bir şekilde eğitmeniz gerekir. Normal şartlar altında fazla havlamazlar ancak konu sahiplerini uyarmaya geldiğinde durum kontrol altına alınana kadar asla susmazlar. Alarma geçerek havlamaya başlamalarını gerekli eğitimleri vererek kontrol altında tutabilirsiniz.
Hayvan gütmek, bir yerde bekçilik yapmak, avda iz takip etmek, polis operasyonlarında yer almak zeka gerektiren işlerdir. Zeki köpekler verilen görevlere konsantre olabilir ve layığıyla yerine getirir. Chow Chow cinsi orta derecede zeki köpeklerdir. Büyük sorumluluklarda bazen konsantrasyon sorunları yaşasalar da zamanla gelişim gösterebilirler.
Chow Chow ne kadar zeki merak eden bir çok kişi bu köpek cinsinin zeka seviyesini son derece düşük sanmaktadır ancak bu doğru değildir. Chow Chow zeki bir köpek cinsi olmasına rağmen özgürlüğüne son derece düşkündür. Bu da zaman zaman eğitiminin zor olmasına ve verilen komutlara uymamasına neden olur. Hal böyle olunca onların fazla zeki olmadığı düşünülür ancak bu yanlıştır. Özellikle konu bekçilik, koruma ve avlanma olduğunda zekaları parlayacaktır.
Eğitimi kolay olan köpekler uyarıları anlayıp istenilen eylemi yerine getirme konusunda başarılıdırlar. Kolay eğitilebilen köpeklere uzun zaman harcamadan ve bol tekrar yapmadan istenilen şey öğretilebilir. Zeki olan köpekler eğitimlerde genellikle başarılı olsalar da rağmen bazı ırklar zeki olmalarına rağmen kolay eğitilemeyebilirler. Chow Chow cinsi eğitimi kolay olmayan köpeklerdir. Eğitim boyunca sabır ve bol tekrar gerekir.
İlk defa köpek sahibi olacak kişilere Chow Chow cinsi köpekler tavsiye edilmez. Chow Chow eğitimi kolay mı öğrendikten sonra sahiplenmek isteyen çoğu kişi onun başına buyruk ve özgürlükçü karakteriyle karşılaşacaktır. Chow Chow eğitirken sıkı, disiplinli, düzenli ve belli bir rutine bağlı kalınması şarttır. Eğer yavruyken eğitimine özen gösterilmezse yetişkin olduklarında tekrar eğitilmeleri çok zor olacaktır. Eğitim esnasında ödül mamalarının kullanımı eğitimi teşvik etmek adına son derece yardımcı olur.
Apartmanlar köpeklerin doğal ortamları değildir ancak günümüzde pek çok kişi apartmanlarda yaşamaktadır. Bu nedenle köpek sahiplenmeyi düşünen kişiler apartman yaşamına uyum sağlayabilecek cinslere ilgi gösteriler. Apartman yaşamına uygun köpekler kapalı ortamda düşük enerjili, evde bulunan diğer bireylere karşı kibar olanlardır. Chow Chow cinsi sanılanın tam aksine apartmanda mutlu olan köpeklerdir.
Chow Chow apartmanda yaşayabilir mi diye endişeleniyorsanız içiniz rahat olsun, çünkü bu köpek cinsi diğer büyük köpek cinslerinin aksine apartman dairelerinde yaşamakta hiçbir sorun yaşamaz. Zaman zaman kedilerle karşılaştırılan bağımsız karakteri ve biraz da tembelliğe yatkın olmasından dolayı ev içerisinde zaman geçirmekten hiç rahatsızlık duymaz. Ancak gün içerisinde ihtiyaç duyduğu hareket imkanının sunulduğundan emin olunmalıdır.
Yüksek enerjili köpekler her zaman harekete geçmeye hazırdır. Oyun oynamak, bir yerden bir yere gitmek onlar için harika aktivitelerdir. Ciddi oranda egzersiz ihtiyaçları vardır. Chow Chow cinsi orta ve az derecede enerji sahibi köpeklerdir. Av, koruma ve bekçilik görevlerinde enerjilerini kullanmaktan çekinmeseler de normal şartlar altında tembellik yapmaktan hoşlanırlar. Ancak gün içerisine yeteri kadar hareket ettiklerinden emin olmak önemlidir.
Chow Chow enerji seviyesi yüksek mi sorusunun yanıtı, özellikle sakin bir yaşam tarzı benimseyen kişileri son derece mutlu edecek cinstendir. Bu köpek cinsi yüksek enerjili değildir. İmkan bulduğunda yatıp uyumayı ve tembellik yapmayı severler. Sahipleriyle beraber vakit geçirmekten hoşlanırlar ancak çok sık egzersiz ihtiyaçları yoktur. Gün içerisinde yeteri kadar yürüyüşe ve oynamaya imkan buldukları takdirde herhangi bir sıkıntı yaşamazlar.
Çocuklu aileler köpek sahiplenme kararı verirken başkalarına göre daha fazla zorlanırlar. Yuvalarına katılacak yeni üyenin çocuklarıyla anlaşıp anlaşamayacağını sorgularlar. Çünkü bazen çocukla köpeğin yalnız kalması gerekebilir. Böyle bir durumda hiç kimse çocuğunun zarar görmesini veya köpeğinin rahatsız olmasını istemez. Chow Chow cinsi çocuklarla her zaman iyi anlaşamaz. Onlarla birlikte olmayı ve zaman geçirmeyi sevmesine rağmen dikkatli olunmalıdır.
Özellikle çocuklu aileler Chow Chow çocuklarla anlaşabilir mi merak ediyor ve bu konu hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmak istiyorlar. Chow Chow cinsi köpekler ailelerindeki çocuklara karşı sevecen ve toleranslı olurlar. Ailelerine çok düşkün oldukları için bu konuda herhangi bir sıkıntı yaşamaz. Ancak tanımadıkları çocuklara karşı aynı derecede sakin değillerdir. Bu köpek cinsi yabancı çocuklarla etkileşime girerken son derece dikkatli olunması gerekir. Yavruluk çağından beri iyi bir şekilde sosyalleştirilmeleri bu konuda çok büyük önem arz etmektedir.
Bazı köpekler eve gelen konuklardan mutlu olurken yabancılarla iyi geçinemeyenler utangaç, huzursuz ve saldırgan olabilir. Chow Chow cinsi yabancılara kötü davranır. Yabancı birinden kötü enerji alırsa gidene kadar takibe alır. Her hareketinden tehlike beklemeye başlar. Sahibi tarafından iyi bir şekilde kontrol edilmezse yabancılara saldırabilir. Chow Chow cinsi yabancılarla etkileşime girerken karşı tarafın köpeği tetikleyecek hareketler yapmaması ve dikkatli bir şekilde davranması konusunda uyarılması iyi olacaktır.
Chow Chow yabancılara nasıl davranır sorusuna kesinlikle iyi davranmayacakları yanıtını vermek yanlış olmaz. Bu köpek cinsi doğası gereği son derece korumacıdır. Özellikle ailesine çok bağlı köpekler oldukları için bütün yabancıları potansiyel tehdit unsuru olarak algılarlar. Yavruluktan itibaren iyi bir şekilde sosyalleştirildiklerinde herhangi bir sıkıntı gözükmemesine rağmen yine de bu köpek cinsinin etrafında dikkatli olmakta fayda var. Eğer Chow Chow bir yabancının ona ya da sahibine tehlike oluşturduğunu hissederse yabancıya saldırmaktan asla çekinmez.
Bazı cinsler insanlarla çok iyi geçiniyor olsalar bile başka petlerle anlaşamayabilirler. Bazen kıskanç yapılarından dolayı ortamdaki tek hayvan olmak isterler. Bazense diğer petleri kendilerinden güçsüz görüp hükmetmek isterler. Köpeklerin sahip oldukları sosyal beceriler de diğer petlerle geçinmelerinde önemli role sahiptir. Chow Chow cinsi başka petlerle karşı tarafın tavrına göre geçinir. Bir pet ona iyi davranırsa iyi olur, kötü davranırsa geçinmekte sorun yaşar.
Evinde birden fazla pet besleyen kişiler Chow Chow başka petlerle geçinebilir mi diye endişe duymak istemiyorlarsa mutlaka bu köpek cinsini yavruyken sahiplenmelidirler. Yavru bir Chow Chow birlikte büyüdüğü hayvanlarla çok iyi anlaşacaktır. Ancak yetişkin olanların diğer petlerle iyi geçinebildiği söylenemez. Özellikle erkek Chowlar diğer erkek köpek cinsleriyle kavga etmeye meyilli olurlar. Dominant bir köpek cinsi oldukları için çevrelerinde başka bir dominant köpek bulunmadığından emin olunması gerekir. Aksi takdirde liderliği ele geçirmek adına amansız bir kavgaya tutuşabilirler.
Bir köpeğin sahibine itaat etmesi pek çok konuda önemlidir. İtaatkar olmayan köpekler başına buyruk tavırlar sergiler ve sahibinin sözünü dinlemezler. Chow Chow cinsi ise her zaman itaat etmese de genel olarak sahibinin sözünü dinleyen köpeklerdendir. Özgürlüğüne son derece düşkün ve başına buyruk takılması seven bu köpek cinsinin zaman zaman itaat sorunları olabilir.
Chow Chow sahibine itaat eder mi öğrenmek isteyen çoğu kişi onun bağımsız karakter yapısıyla karşılaştığında çeşitli zorluklarla karşılaşacaktır. Chowların itaat sorunu yaşamamasını istiyorsanız onu çok iyi şekilde eğitmeniz gerekir. İtaat eğitimlerinin üzerinde çok sıkı durulmalıdır. Aksi takdirde büyüdüklerinde sahiplerini dinleme konusunda her zaman iyi değillerdir. Ailelerine çok bağlı olmalarına karşın kendi kararlarını uygulama konusunda oldukça inatçı olacaklardır.
Chow Chow köpekler gelişimini 18. aya kadar sürdürürler. Bir dişi Chow Chow 46-51 cm yüksekliğe ulaşırken erkek Chow Chow 48-56 olabilir. Ağırlık olarak ise dişiler 20-27 kg, erkekler 25-32 kg civarı olur. Büyümelerinde en önemli etken beslenme düzenleridir. Sağlıklı bir şekilde beslenmedikleri takdirde bazı sağlık sıkıntılarıyla karşılaşabilirler ve çeşitli hastalıklara daha açık hale gelirler.
Chow Chow ne kadar büyür diye düşünüldüğünde onların orta büyüklükte köpekler olduklarını söylememiz yanlış olmaz. Büyümeleri 1,5-2 yaş aralığına doğru tamamlanmaktadır. Büyürlerken ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin sağlıklı ve kaliteli bir şekilde temin edildiğinden emin olunuz. Yeteri kadar beslenmeyen köpeklerin olması gerekenden çok daha küçük boyutlara sahip oldukları bilinmektedir.
Chow Chowlar soğuğa en dayanıklı köpek cinslerinden birisidir. 5-7 santigrat dereceye kadar soğuğu tolere edebilen bu köpekler sıcaklık daha fazla düştüğünde hipotermi riski taşırlar. Chow Chow köpekler çok fazla sıcağı sevmezler. Kalın bir kürke sahip oldukları için sıcak havalardan bir hayli rahatsız olurlar.
Özellikle soğuk iklimlerde yaşayan kişiler Chow Chow kaç derecede yaşar sorusu hakkında endişe duyabilirler. Son derece kalın kürkü sayesinde Chow Chow düşük sıcaklık derecelerinde yaşamakta hiçbir sıkıntı yaşamaz. Ancak bunaltıcı havalarda dışarıda fazla durmayı sevmezler ve ev içerisindeki daha seri alanlarda yatıp uyumayı tercih ederler. Fazla hareket ettiklerinde vücut ısıları da artacağı için gün içinde 15-20 dakikalık yürüyüşlerle tatmin olmaktadırlar.
Dişi Chow Chow köpekler 6 aylık olduktan sonra çiftleşmeye hazır hale gelir. 6 aylık bir chow chowun çiftleşmek istediği görülebilir. Hamileliğin sağlıklı olması ve köpeğin zarar görmemesi için 18 aylık olduklarında çiftleştirilmeleri tavsiye edilir. Kendi ırklarından partnerlerle çiftleştirilmesi en doğrusu olur. Çiftleşme dönemi yaklaşık olarak 20 gün devam eder.
Chow Chow ne zaman çiftleşir öğrendikten sonra çiftleşmeye izin verilmesi en doğru seçenek olacaktır. Tam olgunlaşmamış köpeklerin çiftleşmelerinde başarısızlık şansı yüksektir. Bunun yanında hem köpeklerin hem de dünyaya gelecek yavruların bir takım rahatsızlıklarla karşılaşmaması adına köpeğiniz çiftleşmeye en hazır hale gelene kadar beklemeniz önemlidir.
Chow Chow cinsi köpekler ortalama olarak 60-65 günlük hamilelik süreci geçirirler. Bu da hamile kaldıktan 2 ay sonra yavruları dünyaya getirmeleri anlamına gelir. Doğan yavrularını 3 ay düzenli olarak emzirir. Hamilelik ve doğum arasında fazla bir süre bulunmadığı için mutlaka düzenli bir şekilde veteriner kontrollerinin yaptırılması tavsiye edilmektedir.
Chow Chow kaç ayda doğurur öğrendikten sonra yapmanız gereken hazırlıklar vardır. Köpeğin hamileliği başlamasıyla birlikte sağlıklı bir beslenme diyetine tabi tutulması gerekir. Hamile köpeklerin çok iyi beslenmesi hem güzel bir hamilelik dönemi geçirmelerini sağlar hem de doğacak yavruların sağlıklı şekilde dünyaya gelmelerinde kilit noktadır.
Chow chow köpek bir doğumda 4-6 yavru birden dünyaya getirebilir. 5 yaşına kadar sorunsuz bir şekilde doğum yapan bu köpekleri 5 yaşının ardından çiftleştirmek pek fazla tavsiye edilmez. Yaşlı chow chowların hamileliklerinde ciddi sağlık sorunları görülmektedir. Köpeğin bir seferde kaç yavru doğurabileceğini etkileyen faktörler bulunmaktadır. Bu faktörler aşağıdaki gibidir:
Köpekler yaşlandıkça dünyaya gelen yavru sayısında düşüş yaşanabilir. Bu normal olarak kabul edilebilir. Yine sağlık durumu da yavru sayısına doğrudan etki eder. Dişinin sağlık durumu kadar erkeğin sağlık durumu da önem taşımaktadır. Kaçıncı doğum olduğuysa ilk doğum dışında önem taşımamaktadır. Çünkü ilk doğumda genellikle ortalamadan az yavru doğarken sonraki doğumlarda bu sayı ortalama sayılara gelecektir.
Chow Chow köpekler doğru bir şekilde eğitildiklerinde ve yeterince sosyalleştirildiklerinde tehlikeli değildir. Saldırgan ve agresif tavırlar sergileyen Chow Chow’lar yanlış yetiştirilmişlerdir. İri ve güçlü köpekler olduğundan saldırgan özellikte olanlardan çocuklar uzak tutulmalıdır. Chow Chow tehlikeli mi diye endişe duyan ve sahiplenmekten vaz geçen kişiler onları yavruluktan itibaren sahiplenip iyi bir şekilde eğitirse hiçbir sıkıntı yaşanmayacaktır.
Köpeklerin tehlikeli olmasının asıl sebebi yetiştiriliş biçimleri ve aldıkları eğitimlerdir. İş grubu köpek cinslerinde bazen saldırganlık ve tehlikeli olmak istenilen özelliklerdendir. Koruma köpeklerinin yabancılara karşı tehlike arz etmesi normal karşılanır. Yine av esnasında köpeklerin saldırgan olmaları da avı kolaylaştırabilmektedir. Ancak ev köpeği olarak beslenen köpek cinslerinin bu tip davranışlar sergilemeleri asla kabul edilmemektedir. İnsanlar arasında yaşayan köpekleri tehlikeli ve saldırgan yapan şey sahipleridir. Bu bağlamda köpeklerin değil sahiplerinin tehlikeli olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
Chow chow köpekler nadir bulunan bir cinstir. Dünya üzerinde bu ırkın pek fazla üyesi yoktur. Özellikle yurtdışında chow chow yetiştiriciliğiyle ünlü çiftlikler bulunsa da ülkemizde yaygın değildir. Bu nedenle chow chow fiyatı 4500-14000 TL aralığında değişiklik gösterir. Yurtdışından satın alınmak istendiğinde ise en az 500-1000$ doları gözden çıkarmak gerekir. Chow Chow fiyatlarının değişiklik göstermesine en çok sebebiyet veren koşulları şunlardır:
Chow Chow fiyatı ne kadar diye merak ediyorsanız yukarıdaki durumlara dikkat etmelisiniz. Chow Chow fiyatları şecere olduğu zaman artar. Çünkü şecere bir köpeğin safkan olup olmadığını anlamanın en kolay yollarından birisidir. Yaş ve sağlık durumu da fiyatlarda artış yaşanmasına sebep olur. Yavru chow chow fiyatları yetişkinlere göre daha fazla olacaktır. Yavru chow chow fiyatları zaman zaman ortalamanın üstüne çıkabilir. Sağlıklı köpeklerin fiyatı her zaman sağlık durumu kötü olan ve kötüye giden köpeklerin fiyatlarından daha fazla olmaktadır.
Chow Chow köpek üretim çiftliklerinden, köpek kulüplerinden, köpek satışı yapılan mağazalardan alınabilir. Almadan önce köpeğin özellikleri iyice incelenmelidir. Az bulunan bir cins olduğundan chow chow köpekler oldukça pahalıdır. Bu nedenle birçok kişi satın almak yerine ücretsiz sahiplenme seçeneğine yönelir.
Chow Chow nereden alınır sorusuna hayvan barınakları ve sahiplendirme ilanları da örnek verilebilir. Ancak hayvan barınaklarında bulmak zor olabilir. Bütün barınaklarda bütün köpek cinslerinin bulunabilme olasılığı düşük olmaktadır. Sahiplendirme ilanları sayesinde ise yeni bir yuva arayan Chowlara aradıkları ev olabilirsiniz.
Chow chow köpekler günde 2 veya 3 öğün beslenmelidir. Bu köpeklerin günlük ortalama kalori ihtiyaçları 1200-1500 kcal seviyesindedir. Köpek için seçilmiş olan mamanın bir gramının kaç kalori olduğu üzerinden bu hesap yapılıp öğünlere paylaştırılmalıdır. Yaklaşık olarak günde 60-80 gram mama Chow Chow köpeklerin beslenmesi için yeterli olur.
Chow Chow ne kadar mama yer konusunda her köpeğin farklı bir yapısı olduğunu unutmamak gerekir. Bazı köpekler diğerlerinden daha hareketli olabilir. Ya da metabolizmaları farklı çalışıyor olabilir. Bu durumda yapılabilecek en iyi şey köpeğinizin beslenmesini düzenli bir şekilde gözlemlemek olacaktır. Veterinerinize danışmak en uygun miktarı belirlemede bir sorun yaşamamanızda yardımcı olacaktır.
Bir Chowu sahiplenmeden önce Chow Chow nasıl bir köpektir sorusunun sorulması gayet doğaldır. Köpek sahiplenirken dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri olan köpeğin karakteri hakkında bilgi sahibi olmak, köpeğinizle beraber yaşarken herhangi bir sıkıntı yaşamamanız adına sizlere yardımcı olacaktır. Bu yüzden sahiplenmeden önce Chow Chow nasıl bir köpektir sorusuna yanıt arayabilirsiniz.
Chow Chowlar koruma iç güdüsü son derece yüksek, ailesine karşı oldukça bağlı fakat bir o kadar da özgürlüğüne düşkün ve başına buyruk olan köpeklerdir. Eğitimlerine oldukça fazla özen gösterilmesi gerekir. Yavruluktan itibaren beraber büyüdüğü hayvanlara ve aile bireylerine karşı iletişim kurmada problem yaşamaz. Ancak yabancı kişilere ve hayvanlara karşı her zaman şüpheci yaklaşır ve saldırgan tutumlar sergileyebilir.
Chow Chow ırk özellikleri onun ortaya çıktığı tarihten günümüze kadarki gelişimini ortaya koymaktadır. Çin’de ortaya çıkan bu köpek cinsi harika bir bekçi, koruma ve av köpeğidir. Koruma iç güdüsü son derece yüksektir ve sahiplerine oldukça bağlıdır. Ancak özgürlüğüne düşkündür ve kendi canı nasıl isterse öyle davranmaya meyillidir. Fakat disiplinli bir eğitim süreciyle bu davranışları törpülenebilir. Beraber yetiştiği insan ve hayvanlar dışında herkese karşı şüpheci yaklaşır. Kendisine ya da sahiplerine karşı tehdit unsuru oluşturan kişi veya kişilere saldırmaktan çekinmez.
Orta irilikte olan bu köpek cinsi son derece güçlü bir yapıya sahiptir. Kalın kürkü onu sert kış şartlarından korumaktadır. Soğuğa ve sert esen rüzgarlara karşı oldukça dayanıklı olmasının yanında sıcaktan nefret eder. Özellikle bunaltıcı sıcaklara sahip iklim şartları altında yaşayabilmeleri zordur. Sahiplendiği alanı korumayı ve gözetlemeyi, zaman zaman devriyeye çıkmayı sever. Bunun dışında tembellik yapmayı daha çok sevmektedir. İzin verildiği takdirde günü yatıp uyuyarak geçirebilir. Gün içerisinde 15-20 dakikalık kısa yürüyüşler yapması çoğunlukla hareket ihtiyacını karşılamaktadır.
Chow Chow bakımı diğer köpek cinslerine göre daha zordur. İlk defa köpek sahiplenecek birisine Chow Chow köpek önerilmemektedir. Chow Chow köpeklerin eğitimi de diğer köpek cinslerine göre daha meşakkatlidir. Oldukça fazla tüy dökerler ve düzenli olarak tüy bakımının yapılması gerekir.
Sıcak iklim şartlarında bakılmaları zorlaşır çünkü sıcağa karşı dayanıklı değildirler. Kalın kürkleri ise onları soğuktan korur. Hareket ettikçe vücut ısıları arttığı için fazla hareketi sevmemeleri onları ev içerisinde beslemeye uygun hale getirmektedir. Aşıları zamanında yapıldığında ve düzenli şekilde veteriner kontrollerine götürüldüklerinde sağlık açısından fazla sıkıntı çekmezler.