Köpek sahiplerinin korkulu rüyaları arasında köpeklerde kanlı ishal hastalığı bulunmaktadır. Köpeklerde parvovirus olarak da bilinen bu rahatsızlık köpeklerin hiçbir belirti göstermeden hayatını kaybetmesine bile neden olabilir. Ucuz atlattığınızı düşündüğünüz anda arkasında kalıcı hasarlar bırakabilen CPV-2 olarak da bilinen kanlı ishali yakından inceleyelim.
Köpek sahipleri kanlı ishal hakkında bilgi sahibi olarak can dostlarını koruyabilir, sorumluluklarını yerine getirebilirler. Gözlem ve önleme dayalı bir sürecin bütününün sağlanması köpeklerde kanlı ishal ile karşılaşmamanızı sağlayabilir. Hastalığın detaylarına inerek soru işaretlerini ortadan kaldırmaya çalışacağız.
Köpeklerde Kanlı İshal Belirtileri
İshal gündelik hayatta sıkla rastlanan bir sorun olduğu için sağlıklı olduğumuz dönemlerde gözümüzde küçülttüğümüz, ciddi bir sorun olarak görmediğimiz bir sonuçtur. Sonuç dememizin sebebi tek başına fazla şey ifade etmemesine rağmen hastanın sağlıklı olmadığının açık kanıtı olmasıdır. Köpeklerde kanlı ishal sanıldığından çok ciddi bir sorundur. Köpeklerde kanlı ishal belirtileri;
- Dışkıda kan,
- Aşırı kilo kaybı,
- Kusma,
- Şiddetli İshal,
- Halsizlik,
- İştahsızlık,
- Salya akıntısı,
- Ani bilinç kayıpları,
- Gözlerde kızarıklık ve şişlik,
Köpeklerde kanlı ishal belirtileri ne kadar iyi bilinirse bilinsin etkin DNA’ya sahip olan parvovirüs hiçbir belirti göstermeden köpeği ölüme kadar götürebilir. Yapılan bilimsel araştırmaların ve kayıtların sonucu olarak sizlerle paylaştığımız belirtileri köpek kanlı ishale yakalandıktan 7-10 gün içerisinde ortaya çıkmaya başlar. Erken teşhis sizi ve köpeğinizi büyük bir dertten kurtarabilir.
Köpeklerde Kanlı İshal Nedenleri
Sadece belirtilerini bilmek ve bıçak üstünde yaşamak hayatınızı kolaylaştırmaz. Aksine sürekli olarak tetikte olmanız sizi ve köpeğinizi ruhsal olarak ciddi anlamda yoracaktır. Önemli olan köpeklerde kanlı ishalin nedenleri hakkında bilgi sahibi olmak ve köpeğinizin kanlı ishale yakalanmasını engellemektir. Köpeklerde kanlı ishal nedenleri diye bir başlık olması yine biz insanların hatasıdır.
Aşıları tam köpeklerin kanlı ishale yakalanması neredeyse mümkün değildir. Yapılan araştırmalar CPV-2 bileşeni bulunan aşıların bu virüse yüzde yüze yakın engel oluşturduğunu kanıtlamıştır. Eğer köpeğinizin olması gereken aşılarını aksatmazsanız ve düzenli olarak dışkı kontrolü yaparsanız köpeğinizin böylesine ciddi bir sorunla savaşmasını engelleyebilirsiniz.
Köpeklerde Parvovirus Nedir?
En çok kafa karıştıran konulardan birisi de Parvovirüs ile kanlı ishal arasındaki farklardır. Aslında bu iki söylem arasında hiç fark yoktur. Köpeklerde parvovirüs kanlı ishalin bilimsel olarak adlandırılmasıdır. Belirtileri, tedavi yöntemleri ve nedenleri tamamen benzerlik göstermektedir. İkisi için de temel olan aşıların zamanında yapılmasıdır.
Kanlı İshal Bulaşıcı Mıdır?
Kanlı ishal canlılar arasında bulaşıcı olan bir hastalıktır. Köpeğinizin çok hassas bakıldığına emin olsanız bile bir şekilde sosyal ortamlardan kanlı ishal virüsüne yakalanabilir ve bazı şeyler için geç kalınmış olabilir. Kanlı ishal tehlikesi sadece köpekler için de geçerli değildir, tüm canlılar arasında bu risk aktiftir.
Kanlı İshal Köpeklere Nasıl Bulaşır?
Köpeğinizin nereden ve nasıl bulaş ile yüzleştiğini merak ediyorsanız sosyal ortamlarına bakmalısınız diyebiliriz. Pervovirüsün 1 yıla kadar dışarıda hayatta kalabileceğini söylemiştik. Böylesine bir bulaş durumu haricinde köpeklere kanlı ishal direkt dışkıdan veya ağız yoluyla bulaşmaktadır. Köpeğinizin bir araya geldiği köpeklere de dikkat etmelisiniz.
Köpeklerde Kanlı İshal Kaç Gün Sürer?
Parvovirus yani CPV-2 virüsü hiçbir canlıya tutunmasa bile tek başına 1 yıl kadar canlı kalabilir ve bu süre boyunca temas ettiği canlılara bulaşabilir. Eğer köpeklerde kanlı ishal kaç gün sürer diye virüsün ömrünü soruyorsanız bu sorunun yanıtı ne yazık ki çok ama çok uzundur ve bu sonu ne bizler ne de köpeklerimiz göremeyiz.
Kanlı ishalin bir köpek üzerinden tamamen atılma sürecinden bahsediyorsak bu durum farklı değişkenlikler göstermektedir. Köpeğin cinsi, hastalığın ilerleme düzeyi, köpeğin yaşı gibi faktörler süreyi etkilemektedir. 12 ay altındaki köpekler için kanlı ishal aşırı zorlu sürmekte ve geri dönüşü zorlu olmaktadır. Köpeklerde kanlı ishal tedavi edilmediği durumlarda hep sürebilir.
Köpeklerde Kanlı İshal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Köpeklerde parvovirüsün doğrudan bir tedavisi olduğunu söylemek hata olacaktır. Öncelikle köpeğin vücudundaki virüs temizlenmeye ve tamamen dışarıya atılmaya çalışılır. Burada devreye sizlerle paylaşacağımız üç farklı virüs tipi girer. Aralarında ölüme neden olan ve temizlenmesi neredeyse mümkün olmayan tip CPV-2c’dir.
- CPV-2a
- CPV-2b
- CPV-2c
Virüs köpeğin vücudundan arındırıldıktan sonra köpekte bıraktığı diğer zararların onarılması amaçlanır. Süreç hiç kolay olmayacaktır. Tedavinin işe yaraması için erken teşhis ve tedavi öncesi aşılanma çok önemlidir. Köpeklerin böylesine ciddi tedavilere yanıt verebilmesi için dirençli, sağlıklı olması gerekir. Geç teşhisler vücut direncinin düşmesine neden olmaktadır.
Kanlı İshal Olan Köpek Kaç Günde Ölür?
Köpeklerde kanlı ishalin ölümcül etkileri olabileceğinden bahsetmiştik. Öyle ki 6 aydan küçük köpekler henüz teşhis edilecek bir belirti bile göstermeden hayatlarını kaybedebilirler. Köpekler ne kadar yaşar adlı içeriğimizdeki ortalama süreyi düşüren en önemli faktörler arasında kanlı ishal gelmektedir. Kanlı ishal doğrudan köpekleri öldürmez ancak vücutlarında yayılırken kalp ve damarları kullandığı için temizlense bile çok ciddi tahribatlar bırakır.
- Öksürük,
- Kalp Büyümesi,
- Çeşitli Kalp Hastalıkları.
Eğer erken teşhis sürecinden çok uzakta bulunuyorsanız veya aşılar konusunda çok kaybınız varsa köpeğinizin ölümü ile yüzleşmek zorunda kalabilirsiniz. Virüs bir şekilde vücuttan atılsa bile köpeklerde ciddi kalp hastalıklarına neden olmaktadır. Parvovirüs köpekleri kimi zaman çok hızlı, kimi zaman çok yavaş öldürmektedir.