Köpekler sahiplerinin alışık durumlarının başında köpeğimizin kusması gelmektedir. Köpeklerde kusma pek çok hastalığın habercisi olduğu için bu süreci doğru gözlemlememiz ve ileriki evrelerine hazırlıklı olmakta fayda var.
Köpekler Yemek Yedikten sonra neden kusar?
Köpeğiniz yemek yedikten sonra kusuyor ise endişelenmemiz gereken bir konu vardır ve midesini huzursuz eden durumları birlikte inceleyelim.Aşağıda köpeklerin yemek yedikten sonra neden kustuğunu maddeler halinde açıklayacağız,
- Yakın zamanda köpeğimizin beslenmesinde değişiklikler yaptıysak bu yeni mamaya alışamadığı için kusabilir.
- Eğer evde farklı bir evcil hayvanımız var ise rekabet sebebiyle onun mamalarını yemek isteyecektir ve bu durumda köpeğimizin midesini bulandırabilir.
- Yakın zaman içerisinde evdeki bitkilerden yediğine rastladıysak ya da gezintiye çıkardığımızda ot- çimen benzeri yediyse sindirim sistemini etkileyeceği için kusmasına sebep olacaktır.
Köpekler Neden Kusar?
Köpeğimizin kusması hakkında sağlıklı bilgi sahibi olmak bizler için oldukça önemlidir. Kusma direkt olmayan bir hastalık hakkında bize bilgi verebilir.
- Kusma fiziksel ve psikolojik sebeplere dayanabilir.
- Kusmuğun özelliği bizler için oldukça önemlidir ve onu temizlemeden önce rengine bakmamız gerekmektedir.
- Eğer ki yediği besinler bütün bir şekilde çıktı ise kusma yemek ile bağlantılıdır.
- Eğer kusma kanlı bir şekilde gerçekleşiyor ise bu farklı hastalıkların habercisi olabilir. Bir nevi mide rahatsızlığı ya da boğaz yarası da olabilir. Köpeğimizde eğer gastrit var ise bu her zaman zararlı görülmez, ev içerisinde de tedavisi mümkündür.Buu durumda öncelikli olarak uzman veterinerden destek almamız gerekmektedir.
- Kimi köpekler yiyeceklerde parçalamadan yutma gibi bir davranış gösterir bu da sindirimi zorladığı için köpeğimizin kusmasına neden olabilir.
- Son olarak da köpeğimizin kusmuğu eğer ki sıvı ise bu köpeğimizde yaşanan karaciğer, pankreas hastalığının habercisi olabilir.
Köpek Kusmasına Ne İyi Gelir?
Köpekler neden kusar sorusunu sizler için açıklamaya çalıştık. Eğer ki kusmanın nedenlerini yeterince gözlemlediysek bunu en aza indirebilecek çözümler aramalıyız. Köpeğimizin kusmasına sebep olan şey eğer ki yediği mama ise burda sindirmekte zorlandığını anlayabiliriz. Bu durumda ilk olarak köpeğimize verdiğimiz mamayı günlük porsiyonlarda azar azar vermeyi denemeliyiz.
Bir süre gözlemledikten sonra eğer ki işe yaramıyor ise yediği mamayı değiştirmenin vakti gelmiş olabilir. Veteriner hekimimiz ile birlikte köpeğimizin sağlığı açısından en uygun mamayı seçmeli ve yeni mama sürecine adapte olmasını beklemeliyiz. Ayrıca eğer köpeğimizin ırkı büyük ise ve mama yerken normalden fazla eğiliyor ise midesinin kasılmasına ve kusmasına sebep olabilir. Mama kabını daha orta hizaya getirmemiz gerekir.
Tüm bunların yanı sıra mevcut gıdaya hassasiyeti veya alerjisi olabilir, bu durumda alerji ilaçları için veterinerden destek almamız gerekebilir. Son olarak da araba seyahetlerin de köpeğimiz fazla sarsılmaktan kusabilir. Seyahate devam edebilmek için sakinleştirici takviyeler ile bu duruma çözüm bulunabilir.