Yunus Cichlid Balığı

Yunus Cichlid Balığı Yunus Cichlid Balığı Yunus Cichlid Balığı

Gerek adıyla gerek dış görünüşüyle akvaryumlarımızın en dikkat çekici canlıları arasında olan Yunus (Cichlid) balığı ve özellikleriyle karşınızdayız. Bu doğa harikasının insanlar tarafından çekici bulunmasının en önemli sebeplerinden birisi dış görünüşü diğeri de isminde bulunan yunus kelimesidir.

Her şeyden önce yunus balığı akvaryumda yaşar mı sorusunu tüm balık severlere sordurmasıyla ünlü olan bu güzel balık cinsini her ayrıntısına kadar incelemeye çalışacağız. Hala aklınızda birkaç soru işareti varsa yol yakınken söyleyelim, ne yazık ki yunus (cichlid) balıklarının doğrudan bildiğimiz yunus balıklarıyla alakası yok.

Yunus (Cichlid) Balığı Tarihçe

Yunus balığı akvaryumlarımızda kendisine yer bulmak yıllarca beklemiştir ilk olarak balık tarihi kitaplarında Latince Cyrtocara Moorii adını almalarıyla başlayan serüven uzun yıllar devam etmiştir. 1902 yılında dahil edildikleri soy ağacı listesinde Çiklet balıklarının yakın akrabaları olarak hala hayatlarına devam etmektedirler.

Malawi Gölü ve çevresine çok geniş bir alana yayılarak başladıkları hayatlarına günümüzde başta hala Malawi Gölü olmak üzere birçok fanus ve akvaryumda devam etmektedirler. İsimlerinden dolayı başta Dophin yani yunus balıklarıyla sonra da görünüşlerinden dolayı insan yüzlü balıklarla karıştırılmaktadırlar.

Yunus (Cichlid) Balığı Özellikleri

Yavru Yunus balığı diğer akvaryum balıklarının aksine çok çok daha hareketli ve oyun sever olarak hayatına devam eder. Büyüdükçe hızı ve atikliği azalsa bile diğer balıklardan ne kadar farklı olduğunu onunla ilk tanıştığınızda anlayabilirsiniz. Bu hareketli yanlarının yanında kumları karıştırmayı, etrafta araştırma yapmayı oldukça severler.

Geniş hareket alanı olduğunda karşınızda sürekli olarak süzülecek, adeta gösteriler yapacak bu güzel canlının üzerinde üç siyah leke gözle görülebilecek kadar büyüktür. Genelde çiftleşme dönemlerinde veya alfalıklarını belli etmeleri gerektiğinde koyu mavi hatta lacivert renkte görünürler. Pembe severler için de güzel haberlerimiz var ama bunun için alttaki başlıkları okumanız gerekiyor.

Yunus (Cichlid) Balığı Türleri

Yunus balığının genelde mavi olduğundan bahsederken pembe severleri de üzmeyeceğimizin sözünü vermiştik, peki bunu tam olarak nasıl yapacağız? Yunus (chichlid) balığı türleri inanılmaz derecede özgün ve farklı renklere bölünmüş durumdadırlar. O kadar çok çeşit dala ayrışmış durumdadırlar ki safkan bir yunus balığı bulmak günümüzde çok zordur.

  • Calico
  • Aristochromis Christyi
  • Caprichromis Liemi
  • Buccochromis Lepturus
  • Şeker Pembe
  • Buccochromis Heterotaenia

Yunus balığı türleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isteyenler için bahsetmemiz gerekenler arasında balığın hayat tarzları gelmektedir. Saydığımız türlerin neredeyse tamamı hem etçil hem de otçul olarak beslenmekte ve nadiren agresif tavırlar sergilemektedir. Kendi türlerine karşı sertlikleri biraz daha fazla olabilir tabi.

Yunus (Cichlid) Balığı Bakımı

Akvaryum balıkları dünyasında yunus balığının en ayırt edici özellikleri arasında sürülerine çok bağlı olmamalarına rağmen sürüsünü dış etmenlere karşı korumasındaki çekici tavırlar gelmektedir. Eğer bir yunus balığı bakımını üstlenmek istiyorsanız onların nelere kızıp, nelerle mutlu olduğunu bilmeli haklarında daha fazlasına ulaşmalısınız. Sizler için bilgilendirici içerikler hazırladık.

Yunus (cichlid) balığının akvaryum ortamında bakımının yapılması için gerekenler düşünüldüğü kadar fazla değildir. Diğer balıklar için ne kadar konfor alanı gerekiyorsa bu güzel canlılar için de benzer gereksinimler söz konusudur. Yunus balığı özelliklerinden bahsediyorsak diğerlerine nazaran biraz daha büyük bir yaşam alanı ve listemizdeki bilgilerin bilinmesi yeterli olacaktır.

Yunus Cichlid Balığı Son İçerikleri

Sponsorsponsor