Yunus Balığı Akvaryumda Yaşar Mı?

Yunus Balığı Akvaryumda Yaşar Mı?

Akvaristler arasında sık sık merak edilen konuların başında ilk duyduğunuzda sizlerin de şaşırabileceği Yunus balığı akvaryumda yaşar mı sorusu geliyor. Yunus balığı dendiğinde aklımıza ilk gemilerin arkasından zıplayan ve insanlara karşı oldukça dost canlısı olan okyanus Yunusları gelse de ev içerisindeki akvaryumlarda beslenebilen Yunus balığı cinsleri olduğunu da biliyor muydunuz?

İçindekiler

    Yunus Balığı Akvaryumda Yaşar Mı?

    yunus balığı akvaryumda yaşar mı?

    Balık hayranlarının belki de en sevdiği balık cinsi olan Yunus balıkları hakkında hemen hemen her gün yeni bir şey öğrenmekteyiz. Akvaryum parklarındaki izleyenlerin aklını başından alan şov Yunuslarının yanı sıra zaman zaman iç denizlerde insanlarla iletişime geçen fakat doğal yaşam alanı Okyanuslar olan Yunus balığının son derece nadir bazı akrabaları bulunmakta. Peki bu Yunus balığı akvaryumda yaşar mı?

    Yunus balığı akvaryumda yaşar. Fakat bahsettiğimiz Yunus balığı aklınıza ilk gelen cins değil. Açık denizlerde karşılaştığımız büyük Yunus balıklarını akvaryum balıkları değildir ve onları yakalayarak büyük bir akvaryum içerisine hapsetmek yasaktır. Burada bahse konu olan cins, Yunusların doğu Afrika’da bulunan Malavi Gölündeki akrabaları olan çiklitgillerdir. Yunus balığı akvaryumda yaşar mı sorusuna bu nadir cinsler için evet yanıtını vermek mümkün oluyor.

    Akvaryumda Yaşayan Yunus Balığı Cinsleri

    Eğer Yunus balıklarına hayransanız onları akvaryumunuzda beslemek isteyebilirsiniz. Ancak bunu bilimsel adı Delphinidae olarak geçen okyanus Yunuslarıyla yapmanız imkansızdır. Tam da bu noktada oldukça nadir olan küçük boyutlu Yunus balıkları akla geliyor. Bu cinsler arasından herhangi birini akvaryumunuzda beslemenin önünde herhangi bir engel bulunmuyor. Aşağıdaki listede akvaryumda yaşayan Yunus balığı cinslerini görebilirsiniz.

    • Mavi Yunus balığı/Yunus Çiklit
    • Variabilichromis moorii
    • Tropheus Çiklit

    Yukarıdaki listede görebildiğiniz akvaryumda yaşayan Yunus balığı cinsleri oldukça nadir cinslerdir. Doğal yaşam alanları Afrika’nın doğu kısmındaki göl ve sulak alanlardır. Yunus balığı denildiğinde aklınıza gelen ilk gelen sevimli balıklarla görünüş olarak alakaları olmamasına karşın kendine has özellikleriyle akvaryum hobiciliğiyle uğraşan bir çok kişinin akvaryumuna katmak için büyük çaba gösterdiği balık cinsleri arasında bulunurlar.

    Mavi Yunus balığı/Yunus Çiklit

    mavi yunus balığı/yunus ciklet

    Başındaki kambur sayesinde yaygın olarak Kambur başı olarak da adlandırılan Mavi Yunus balığı -bilinen diğer adıyla Yunus çiklit- görenleri kendine hayran bırakan masmavi rengiyle Yunus balığı akvaryumda yaşar mı sorusunu ortadan kaldırıyor. Akvaryumunuza müthiş bir hava katan bu balık cinsine ulaşmak ise oldukça güç.

    Variabilichromis moorii

    Variabilichromis moorii

    Doğu Afrika’da bulunan Tanganika gölünün yerlilerinden olan Variabilichromis moorii, Latin ismi dışında herhangi bir şekilde adlandırılmıyor. Moori ailesinin bir ferdi olan bu balıklar endemik bir tür olmakla birlikte nadiren karşılaşabileceğiniz balıklar arasında bulunuyor

    Tropheus Çiklit

    tropheus çiklit

    Blunthead çiklit, Tropheus Moori ya da Tropheus Çiklit olarak adlandırılan bu balıklar Moori ailesine ait farklı bir olarak karşımıza çıkıyor. 40’tan fazla renk kombinasyonuna sahip olabilen bu cins, Afrika menşeili başka bir balıktır.

    Yunus Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalı?

    Kayacıl balıklar olan Yunus cikletler doğada göl kıyısına yakın bölgelerdeki taş ve kumluk alanlarda yaşamaktadırlar. Bu yüzden Yunus balığı akvaryumu nasıl olmalı konusuna ekstra özen göstermeniz gerekmektedir. Aksi taktirde strese girerek sıkıntı yaşayabilirler.

    • Göl veya su birikintilerinden topladığınız doğal taşları kullanın.
    • Akvaryumda bitki bulundurmayın.
    • Yapay bitkiler akvaryum suyunu etkileyebileceği için onları kullanmayın.
    • Akvaryumdaki dekorlar sivri uçlu ve keskin yapıda olmamalıdır.
    • Silis kumlar kullanılabilir.
    • Hızlı ve hareketli oldukları için geniş bir akvaryuma ihtiyaç duyarlar.
    • Bütün dekorları tamamlamadan balığınızı akvaryuma koymayın.

    Bu balıklar için akvaryum oluştururken Yunus balığı özelliklerine dikkat etmeniz şarttır. Aksi taktirde çok kolay bir şekilde strese girerek kendisine zarar verebilir. Sağlıklı bir ortamın oluştuğundan emin olmak adına akvaryumunuzun ve suyun bakımını düzenli bir şekilde yapmanız da onun sağlığı açısından önemli olacaktır.

    Yunus balığı akvaryumda yaşar mı diye soran kişilerin merakını giderdiğimizi düşünüyoruz. Sizler de Yunus balığı akvaryumda yaşar mı konusu hakkında fikirlerinizi ve eğer varsa tecrübelerinizi yorumlar kısmında aktararak hem bizlere hem de bu konuyu merak eden başka kişilere yardımcı olabilirsiniz.

    Pet_Paw 8995 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor