Yorkshire Terrier, Küçük yapılı bir ırktır. İlk olarak İngiltere’da ortaya çıkan bu ırk, zamanla tüm dünyada tanınır hale gelmiştir. Yıllardır soyunu devam ettirerek günümüze kadar taşımıştır. Yorkshire Terrier genetik yapısında ilk atalarına göre bazı farklıklar olmuş olsa da genel olarak ataların belirgin özelliklerini sahiptir.
Yorkshire Terrier bekçilik için uygun mudur öğrenmek istiyorsanız onların doğru bir şekilde eğitildikleri takdirde bekçilik konusunda iyi işler çıkarabileceklerini söylememiz yanlış olmaz. Genellikle tatlı ve agresif olmayan bu köpek cinsi korkusuz bir bekçi köpeğine dönüşebilir. Ancak bekçilik için ilk sırada tercih edilebilecek köpeklerden de sayılmazlar. Koruyucu köpek ırkları arasından bir köpek cinsi tercihi yapmak çok daha uygun olabilir.
Koruma iç güdüleri çok yüksek olmamasına ve bekçilik yapmaları için yetiştirilmemelerine rağmen onların bekçilikte iyi olmasını sağlayan özellikleri arasında hem yabancılara karşı kuşkucu olmaları hem de bol bol havlamaları yatmaktadır. Sahiplerine son derece düşkün olan bu köpek cinsi çoğunlukla yabancılardan haz etmediği için bekçilik görevi verildiğinde belirli bir düzeye kadar başarılı olabilmektedir. Ancak çok daha büyük alanları uzun süreler boyunca korumada sıkıntı yaşayabilirler.
Yorkshire Terrier cinsi dışarıdan göründüğünün aksine oldukça iyi bir av köpeğidir. Özellikle küçük alanlardaki fare ve haşereleri avlamakta son derece başarılı oldukları için Yorkshire Terrier av köpeği midir sorusuna evet yanıtını vermemiz mümkün olmaktadır. Ancak çok daha büyük hayvanları avlamak için uygun değillerdir. Özellikle yaban domuzu gibi vahşi hayvanların avlarında avcı köpek cinsleri kullanımı daha doğru olacaktır.
Yorkshire Terrier’in avlanma iç güdüsü çok gelişmiş değildir. Av izlerini takip etmekte, kovalamakta ve gerektiğinde onlara karşı atılım yapmakta da en yetenekli köpek cinsi sayılmazlar. Ancak özellikle küçük çiftliklerde ve alanlarda bulunan fare ve sıçan gibi küçük haşereleri avlamakta üstlerine yoktur. Bu yüzden bu gibi alanlarda kullanılmalarında herhangi bir problem bulunmaz.
Hayvan sahiplenirken birlikte ne kadar vakit geçirebileceğinizi bilmek isteyebilirsiniz. Bazı köpekler uzun ömürlüyken bazıları oldukça erken yaşlarda hayata gözlerini yumarlar. Yorkshire Terrier cinsi ortalama olarak 13-16 yıl yaşayan uzun ömürlü köpeklerdir. Köpeğin yaşam süresi ne kadar olursa olsun iyi bakıldıklarında daha uzun yaşamaktadırlar. Bu nedenle aşıları, beslenme zamanları, egzersiz ihtiyaçları aksatılmamalıdır.
Yorkshire Terrier kaç yıl yaşar endişe duymamak adına ona son derece iyi baktığınızdan emin olun. Yorkshire Terrier ortalama yaşam süresi sağlıklarına, beslenmelerine ve hareket ihtiyaçlarına dikkat edildiğinde artış gösterecektir. Fakat kötü koşullarda bakılan ve beslenen bir Yorkshire Terrier ne kadar yaşar sorusuna ise onların tahmin edilenden çok daha kısa bir ömre sahip olacaklarını söylemek yanlış olmaz.
Köpekler oldukça sevimli ve tüylü dostlarımızdır. Bazı cinsler şaşırtıcı derecede uzun tüy yapısına sahip olsa da bazı cinsler vardır ki hiç tüyler yoktur. Köpek sahiplenme için çok tüy döküp dökmemesi önemli bir kriterdir. Çok tüy döken köpeklere alerjisi olan veya evinin kirlenmesini istemeyen kişiler vardır. Yorkshire Terrier cinsi oldukça az tüy döker. Bu nedenle sürekli olarak bakım ve taranma gerektirmez.
Yorkshire Terrier çok tüy döker mi konusunda içiniz kesinlikle rahat olabilir. Dünyanın en az tüy döken köpek cinsleri arasında bulunmaktadırlar. Dökülen tüyler de yere dökülmez, kürklerinde diğer tüylerin arasına karışır. Tüylerinin döküldüğünü ancak onları tararken fark edersiniz. Fakat bu köpek cinsinin de diğer köpek cinsleri gibi bazı gıda maddelerine alerjisi olabileceği için yediği yiyeceklerin fazla tüy dökülmesine sebep olabileceği akıldan çıkarılmaması gereken bir konudur.
Köpekler yavruluk döneminden itibaren yeterince sosyalleştirilmezlerse saldırgan davranışlar sergileyebilirler. Bazı cinsler ise genetik özellikleri dolayısıyla sosyalleşseler bile yaşadıkları en ufak bir olayda saldırgan olabilirler. Yorkshire Terrier cinsi asla saldırgan değildir. Fakat saldırgan olmamalarına rağmen iyi bir eğitim almazlarsa hem diğer insanlara hem de diğer canlılara karşı son derece kaba olabilirler.
Yorkshire Terrier saldırgan mıdır diye düşünüyorsanız onların gayet tatlı ve sevecen köpekler olduklarından dolayı saldırgan olmadıklarını söylememiz bir bakıma doğrudur. Normal şartlar altında asla saldırganlık belirtileri göstermezler. Ancak her köpeğin karakteri farklı olduğundan bazı köpeklerin bulundukları ortamda tek olmak istediklerine de rastlamak mümkün olacaktır.
Bazı köpek ırkları diğerlerine göre aha gürültücüdür. Kendilerini havlayarak veya uluyarak ifade etmeyi severler. Bu tarz hayvanlara köpek isimleri seçerken gürültücü olduklarını belli eden tercihler yapılabilir. Yorkshire Terrier oldukça fazla düzeyde havlayan köpeklerdir. Kendilerini en iyi havlayarak ifade ettikleri için her şeye havlayabildikleri görülür.
Yavruluktan itibaren iyi bir eğitim alırlarsa Yorkshire Terrier çok havlar mı endişe edilmesi gereken bir konu olmaz. Fakat havlama konusu üzerine durulmadığı takdirde bu köpek cinsi ev içerisindeki en ufak farklı sese bile havlayabilir. Bunun önüne geçilmesi için mutlaka yavruluk dönemi itibari ile eğitime başlanması gerekir. Aksi takdirde yetişkin bir Yorkshire Terrier hem sahiplerine hem de çevresindekilere zor anlar yaşatabilir.
Hayvan gütmek, bir yerde bekçilik yapmak, avda iz takip etmek, polis operasyonlarında yer almak zeka gerektiren işlerdir. Zeki köpekler verilen görevlere konsantre olabilir ve layığıyla yerine getirir. Yorkshire Terrier cinsi ortalama derecelerden daha fazla zeki köpeklerdir. Büyük sorumluluklarda bazen konsantrasyon sorunları yaşasalar da zamanla gelişim gösterebilirler.
Zekalarının en çok parladığı alan insan duygularını anlama ve iletişime geçme zamanlarıdır. Yorkshire Terrier ne kadar zeki sorusuna onların dünyadaki en zeki köpek cinsi olmadıkları yanıtını vermemize rağmen konu insanlar ve özellikle kendi sahipleri olduğunda sahiplerinin duygu ve düşüncelerini anlayıp onlarla iletişime geçme konusunda en başarılı köpek cinsleri arasında ilk sıralarda yer almaktadırlar. Zekalarının gelişimini devam ettirebilmek için bol bol farklı aktivite yapılması tavsiye edilebilir.
Eğitimi kolay olan köpekler uyarıları anlayıp istenilen eylemi yerine getirme konusunda başarılıdırlar. Kolay eğitilebilen köpeklere uzun zaman harcamadan ve bol tekrar yapmadan istenilen şey öğretilebilir. Zeki olan köpekler eğitimlerde genellikle başarılı olsalar da rağmen bazı ırklar zeki olmalarına rağmen kolay eğitilemeyebilirler. Yorkshire Terrier cinsi bazı konularda kolay eğitilebilirken bazı konuları için uzun süre eğitim alması gerekebilir.
Yorkshire Terrier eğitimi kolay mı öğrenmek istiyorsanız onun ilk defa köpek sahiplenecek kişiler için en uygun köpek cinsi olmadığı konusu hakkında sizleri bilgilendirmemizde fayda var. Diğer köpek cinslerine nazaran ortalamanın üstünde olan zekalarına rağmen kendinden emin, dik başlı, son derece meraklı ve bir o kadar da inatçı olabilmelerinden dolayı eğitimlerinde zorluklar yaşanabilir. Eğitimlerde dikkatinin dağılmaması için eğitim süreleri kısa tutulmalıdır. Bol bol tekrar ve disiplin son derece önemlidir. Ödül mamalarının kullanımı eğitimi teşvik etmek adına son derece önemli bir role sahiptir.
Apartmanlar köpeklerin doğal ortamları değildir ancak günümüzde pek çok kişi apartmanlarda yaşamaktadır. Bu nedenle köpek sahiplenmeyi düşünen kişiler apartman yaşamına uyum sağlayabilecek cinslere ilgi gösteriler. Apartman yaşamına uygun köpekler kapalı ortamda düşük enerjili, evde bulunan diğer bireylere karşı kibar olanlardır. Yorkshire Terrier cinsi apartmanda bakmak için çok uygundur.
Apartmanda yaşayan kişilerin Yorkshire Terrier apartmanda yaşayabilir mi endişe etmesi gereken konular arasında bulunmaz. Küçük boyutlarından dolayı çok büyük yaşam alanlarına ihtiyaç duymaz. Ancak bu köpek cinsinin son derece havlayan bir köpek cinsi olduğu unutulmamalıdır. Yavruluktan itibaren gerekli eğitimleri görmediği takdirde hemen hemen her şeye havlayarak hem sahiplerini hem de çevresindekileri rahatsız edebilirler.
Yüksek enerjili köpekler her zaman harekete geçmeye hazırdır. Oyun oynamak, bir yerden bir yere gitmek onlar için harika aktivitelerdir. Ciddi oranda egzersiz ihtiyaçları vardır. Yorkshire Terrier cinsi ise orta derecede enerjik bir köpektir. Yüksek egzersiz ihtiyaçları yoktur ancak tamamen hareketsiz kalmayı da sevmezler.
Gün içerisinde birkaç kere 15 ila 30 dakikalık yürüyüşlere çıkarmak Yorkshire enerjisini atması için idealdir. Yorkshire Terrier enerji seviyesi yüksek mi sorusuna onların orta derecede enerji sahibi köpekler olduğu yanıtını veriyor olmamıza rağmen tasmasız bir şekilde koşup oynamayı çok sevdiklerini de belirtmemizde fayda var. Çok geniş bir yaşam alanına ihtiyaç duymamalarına karşın bol hareket alanına sahip alanlarda egzersiz yapmaya ve koşup oynamaya bayılırlar.
Çocuklu aileler köpek sahiplenme kararı verirken başkalarına göre daha fazla zorlanırlar. Yuvalarına katılacak yeni üyenin çocuklarıyla anlaşıp anlaşamayacağını sorgularlar. Çünkü bazen çocukla köpeğin yalnız kalması gerekebilir. Böyle bir durumda hiç kimse çocuğunun zarar görmesini veya köpeğinin rahatsız olmasını istemez. Yorkshire Terrier cinsinin çocuklarla pek iyi anlaşabildiği söylenemez. Bu nedenle çocuklu aileler diğer özelliklerine bakıp kararını ona göre vermelidir.
Özellikle küçük çocuklu aileler Yorkshire Terrier çocuklarla anlaşabilir mi konusu hakkında endişe duymaktadırlar. Bu köpek cinsinin çok küçük çocuklarla tek başına kalmasına izin verilmemesi gerekmektedir. Küçük çocuklar bu köpek cinsine karşı nasıl davranması gerektiğini bilemeyeceğinden dolayı uzak kazalarla karşılaşılması muhtemel olacaktır. Ancak daha büyük çocuklu ailelerde Yorkshire Terrier harika bir aile köpeği olur. Onlarla beraber oyun oynamaya bayılırlar.
Bazı köpekler eve gelen konuklardan mutlu olurken yabancılarla iyi geçinemeyenler utangaç, huzursuz ve saldırgan olabilir. Yorkshire Terrier cinsi yabancılara karşı orta derecede samimiyete sahiptir. Herkes iyi davranmasa da saldırgan tavırlar da sergilemez. Çoğu Yorkshire Terrier cinsi köpek eve bir yabancı geldiğini haber vermekte gecikmez. Bazıları yabancılar içeri girdiğinde arkadaş canlısı olurken bazıları ise kuşkucu yaklaşırlar.
Yavruluk çağından beri bol bol sosyalleştirilen ve iyi bir şekilde eğitilmiş Yorkshire Terrier yabancılara nasıl davranır çok da endişe edilmesi gereken bir durum olmamakla birlikte her köpeğin karakterinin farklılık göstereceği de unutulmamalıdır. Bazen yabancılara karşı arkadaş canlısı, bazen de kuşkucu olmalarına karşın saldırgan ve agresif tutumlar sergilemeleri beklenmez.
Bazı cinsler insanlarla çok iyi geçiniyor olsalar bile başka petlerle anlaşamayabilirler. Bazen kıskanç yapılarından dolayı ortamdaki tek hayvan olmak isterler. Bazense diğer petleri kendilerinden güçsüz görüp hükmetmek isterler. Köpeklerin sahip oldukları sosyal beceriler de diğer petlerle geçinmelerinde önemli role sahiptir. Yorkshire Terrier cinsi yavruluğu boyunca başka hayvanlarla sık sık tanıştırılırsa onlarla birlikte yaşamakta sorun yaşamaz.
Yorkshire Terrier başka petlerle geçinebilir mi diye düşünüldüğünde onların asla başka evcil hayvanlarla anlaşamayacağı düşünülür ancak bu yanlış bir kanıdır. İyi bir sosyalleşme dönemi geçiren bütün köpek cinsi yavruları başka petlerle bir arada yaşayabilirler. Bazı dominant köpek cinsleri ne kadar eğitilirlerse eğitilsinler başka petlerle ve özellikle köpeklerle bir arada yaşamakta sorun yaşarlarken Yorkshire Terrier bu cinsler arasında bulunmaz. Yavruyken sahiplendiğiniz köpeğinizi sosyalleştirmeye özen gösterin. Ancak ne kadar eğitilirlerse eğitilsinler ufak tefek zorluklar her zaman olacaktır.
Bir köpeğin sahibine itaat etmesi pek çok konuda önemlidir. İtaatkar olmayan köpekler başına buyruk tavırlar sergiler ve sahibinin sözünü dinlemezler. Yorkshire Terrier cinsi da itaatkar sayılabilecek köpek ırklarından değildir. Genel olarak başına buyruktur. Kendinden emin ve inatçı karakter yapısı onun bütün komutları yerine getirmesine engeldir. Çoğu zaman sahibinin sözünü dinlese bile canı istemediği ve verilen komutu gereksiz bulduğu anlarda kendi başına buyruk davranacaktır.
Köpeklerin sahiplerine itaat etmesi önem taşımaktadır. Yavruluktan itibaren itaat eğitimleri bu yüzden disiplinli bir şekilde verilmelidir. Fakat bazı köpek cinsleri kendi başına buyruk davranışlar sergilemeyi asla bırakmazlar. Yorkshire Terrier cinsi de bu köpek cinslerinden birisidir ve Yorkshire Terrier sahibine itaat eder mi diye sorgulanmasına neden olan davranışlar sergilemekte üstlerine yoktur. Eğer onun sözünüzden çıkmamasını istiyorsanız onun karakterini iyice öğrenip buna göre eğitmeniz ve davranmanız önemlidir.
Yorkshire Terrier özellikleri onu sevimli bir aile köpeği yapmaktadır. Son derece sevecen, arkadaş canlısı ve sahibine düşkün olmasına rağmen bir o kadar da inatçı ve başına buyruk köpekler olabilirler. Havlamaya son derece eğilimlidirler. Eğitimleri diğer köpek cinslerine nazaran zor olabilir. Çok küçük çocuklarla tek başlarına tutulmamalıdırlar. Yabancılara ve diğer petlere karşı iyi davranmaları için yavruluktan itibaren sosyalleştirilmelerine önem verilmesi şarttır.
Yorkshire Terrier ırk özellikleri arasında onların minik boyları ve tüy renkleri de bulunmaktadır. 13-18 santimetre boyutlarına ulaşabilen bu köpek cinsinin ağırlığı da 3 ila 4 kilogram arasında değişiklik göstermektedir. Renkleri mavi ve ten, mavi ve altın, siyah ve bronz, siyah ve altın renklerinde olabilir. 16 yıldan fazla yaşayabilen uzun ömürlü köpek cinsleri arasında bulunurlar.
Köpeklerin fiyatları her zaman değişiklik göstermektedir. Yıllar içerisinde artış yada azalış yaşanabildiği gibi fiyatları etkileyen başka faktörler de bulunmaktadır. Bir köpek satın almak istediğinizde mutlaka onun fiyatlarını sorgulamanız gerekir. Piyasada bulunan kötü niyetli kişiler tarafından kandırılmamak adına önceden yeteri kadar araştırma yapmak önemlidir. Gelin önce Yorkshire Terrier fiyatlarını etkileyen faktörlere bakalım ardından Yorkshire Terrier fiyatları nedir sorusunu yanıtlayalım.
Yorkshire Terrier fiyatlarını etkileyen durumlar yukarıdaki gibidir. Şecere köpeğin safkan olup olmadığını anlamak konusunda yardımcı olacağından dolayı fiyatları yukarı çekmektedir. Yavru Yorkshire Terrier fiyatları da daha yaşlı köpeklerden fazla olmaktadır. Sağlık durumu kötü olan köpekler ise daha ucuza satılmaktadır. Köpekleri satın almak yerine sahiplenmek ise daha doğru bir davranış biçimi olarak kabul edilmektedir.
Yorkshire Terrier kaç yavru doğurur diye merak eden kişilere onların tek seferde 1 ila 5 yavru arasında yavru dünyaya getirebildikleri yanıtını verebiliriz. Çoğunlukla bu ortalama olarak 4 yavru olsa bile 5’ten fazla yavru dünyaya geldiğine de rastlanılmıştır. Doğumda bazı yavruların yeteri kadar gelişmemiş ve cansız olarak dünyaya gelebildikleri de olduğu için mutlaka veteriner yardımı alınması tavsiye edilir. Doğacak yavru sayısını etkileyen bazı faktörler vardır.
Yaşı genç olan köpekler yaşlı hemcinslerine göre daha fazla yavru dünyaya getirebilirler. Yine dişi ve erkek köpeğin sağlık durumu da burada önem taşımaktadır. Köpeklerde genellikle ilk doğumda diğer doğumlara göre daha az yavru dünyaya gelir. Hamilelik ile doğum arasında fazla bir fark bulunmamaktadır. Bu yüzden hamilelik belirtilerinin başlamasını takiben düzenli veteriner kontrolleri aksatılmadan yapılmalıdır.
Yorkshire Terrier tuvalet eğitimi nasıl verilir merak edilmesinin sebebi bu köpek cinsinin tuvalet eğitiminin oldukça zor olmasından dolayıdır. Tuvalet eğitimi verilirken sabır en önemli anahtar olacaktır. Köpeğiniz yemeğini yedikten sonra dışarı çıkararak tuvaletini yapmasının ardından ödül maması ve güzel sözlerle pozitif etkileşim oluşturmak yardımcı olmaktadır. Ancak ev içerisinde tuvaletini yaptığında ona bağırmak ve korkutmak eğitimi çok daha zor hale getirecektir.
Tuvaletini ev içinde yaptığı anda onu yüksek sesle hayır diyerek uyarmanız onun dikkatini çekmenizi sağlayacaktır. Sadece tuvaletini yaptığı anda bu şekilde davranmanız gerekir. Aksi takdirde bunun ne anlama geldiğini anlayamayabilir. Onu cezalandırırsanız bu güven problemine neden olabilir. Bir sonraki denemelerde tuvaletini sizden gizli bir yere yapmaya çalışabilir ya da size kırgınlığından dolayı yanlış yerlere yapabilir. Tuvalet eğitimi tamamlanana kadar ev içerisinde tuvalet yaptığı yerleri çamaşır suyu ve kolonya ile temizleyerek hijyeni sağlayabilirsiniz. Bu ayrıca koku iç güdüsünün ortaya çıkarak o bölgeleri tuvalet yapma bölgesi sanmasının da önüne geçecektir.
Köpekler doğdukları andan itibaren zamanla olgunluk çağına gelmeye başlarlar. Bu süre her köpek cinsinde farklılık göstermektedir. Bazı köpek cinsleri belirli bir süre içerisinde hem bedenen hem de karakter olarak olgunluğa erişebilirken bazı köpek cinslerinin vücutları olgunlaşmasına rağmen karakterleri daha geç olgunlaşmaktadır. Peki Yorkshire Terrier kaç aya kadar büyür?
Yorkshire Terrier büyümesi 8-9 aylıktan itibaren yavaşlar ve 12 aylığa ulaştığında tamamlanır. 1 yaşını dolduran bir Yorkshire Terrier büyümüş olarak kabul edilir. Bu yaştan sonra büyüme devam etmeyecektir. Büyümenin sağlıklı ve eksiksiz bir şekilde tamamlanabilmesi için beslenmelerine ve yeteri kadar egzersiz yapıp yapmadıklarına son derece dikkat edilmesi gerekir.