Köpek, binlerce yıldır varlığını sürdüren dünyanın her yerine yayılmış, kediler gibi evcil hayvanlardan bir tanesidir.Köpeklerin tarihi bundan tam 12 bin yıl öncesine dayanmaktadır ve şuan 471 milyon köpek dünyanın farklı yerlerinde yaşamını sürdürmektedir.İnsanoğlunun en büyük dostları arasında yer alan köpekler, avcı köpeklerden türetilerek insan ihtiyaçları doğrultusunda farklı cinslere kavuşmuştur.
İnsanın en iyi arkadaşı olarak tanımlanan köpek, bir çok koşulda evsiz kalabiliyor.Bunun sebebleri arasında düzensiz çoğalmaları ve satın alımlardan sonra köpeğe olan hevesin geçip sokağa bırakılması gelebilir.Eğer yakın zamanda köpek satın almayı düşünüyorsanız bir kez olsa bile köpek sahiplenmeyi düşünebilirsiniz.Beklenmedik durumlarda köpeklerinden ayrılması gereken kişiler olduğundan köpek sahiplendirme her zaman aktif olarak devam etmektedir.Bu durumda yeni köpek satın almak yerine bir çok cins köpeğin bulunduğu köpek sahiplenme ilanlarına bakmanızda fayda olacaktır.Sitemizde şuan aktif sahiplenmeyi bekleyen köpek ilanı sayısı, 1,090'dır.
Köpek çiftleşmelerinde geleneksel olarak sadece tür uyumundan ibaret olsada dikkat edilmesi gereken kalıtsal özelliklerin bir sonraki nesile en az şekilde yansıması olmasıdır. Çiftleştirdiğiniz köpek türünün safkan olması erkek köpek tarafından bir önem arz etmiyor gibi dursa da dişi köpekler için her zaman önemli olacaktır. Kendi köpeğinizin türüne uygun köpek eş bulma için pet profili açmanız ve eş arıyoru işaretlemeniz insanlarla iletişime geçmeniz için yeterli olacaktır. Yeni doğacak yavru köpekleriniz için köpek isimleri listemize buradan ulaşabilirsiniz.
Köpek ırkları, renk, şekil, büyüklük bakımından büyük farklılıklar gösterir. Şuan bilinen ve kayıtlı olarak 360 köpek cinsi bulunmaktadır, bunlardan popüler olarak bilinen 235 tanesinin özelliklerine ve sınıflandırmalarına sitemizden ulaşabilirsiniz.Hayatımızın her yerinde yer alan köpek ırklarını çeşitli sınıflara ayırabilirz.Bunlardan bazıları, zeki köpek ırkları, koruyucu köpek ırkları, itaatkar köpek ırkları gibi cinsler polislere ve engelli bireylere diğer toplumsal alanlarda bizlere çok yardımcı olurlar.
Her gün yüzlerce evcil hayvan eklenen sitemize en son katılan köpek üyelerimizden bir kaçı aşağıda listelenmektedir.
İnsanların kendi türleri haricinde birlikte en uzun süredir zaman geçirdiği canlılar arasında olan köpeklerden bahsetmeye çalışacağız. Doğamız gereği hayvanların birçoğundan et, süt, kas açısından faydalanıyor ve birlikte yaşıyoruz fakat köpekler insanlara bu sayılanlar ile yardım etmemelerine rağmen yüzyıllardır bizlerle birlikte yaşamaya devam ediyorlar.
Peki ama neden, eğer siz de bu soruyu kendi kendinize sormaktan sıkıldıysanız ve tatmin edici bir yanıt arıyorsanız en doğru adrestesiniz demektir. Köpekler hakkında merak edilenleri yanıtlarken deneyimlerimizden, kullanıcılarımızın deneyimlerinden ve geniş araştırmalardan faydalandık, faydalı olacağına inanıyoruz.
Köpekler hakkında konuşmaya başlarken öncelikle onları tanımanın ne kadar değerli olduğunu söylemek gerekir. Köpek diye adlandırdığımız, halk arasında köpek olarak bildiğimiz bu güzel arkadaşlarımız köpekgiller familyasına ait görünüşleri, beslenme alışkanlıkları, karakteristik özellikleri birbirlerinden farklı eğlenceli bir canlı grubudur. Köpek özelliklerini incelemenin en kolay yolun dış görünüş ve ruhsal özellikler olarak iki farklı başlık kullanmak olacağını düşünüyoruz.
Listemizde de gördüğünüz gibi gerek karakteristik özellikler olarak gerek anatomik özellikler olarak köpekleri incelemeye ve köpek özellikleri hakkında bilgi sahibi olmaya çalışacağız. Köpeklerin özellikleri yaşadıkları ortama, sahip oldukları genlere ve en önemlisi dahil oldukları köpek cinslerine göre değişiklik göstermektedir.
Köpeklerin karakteristik özellikleriyle ilgili yorum yapmanın pek kolay olduğunu söyleyemeyiz fakat bu başlığımız altında genel olarak nasıl karakteristik özelliklere sahip olduklarını anlatmaya çalışacağız. Köpekler yaşadıkları alanı koruma içgüdüsü olan, her canlının yavrusuna karşı duyarlı, eğlenceli ve oyun sever canlılardır. Bu güzel özelliklerinin yanında kolay beslenebilir ve eğitilebilir olmalarıyla da benzer memelilere göre farklılık göstermektedirler.
Anatomik olarak bakacak olursak köpeklerin en belirgin özellikleri ara sıra peşlerinden koştukları güzel kuyrukları ve kimi zaman dik kimi zaman sarkık kulakları söylenebilir. Köpekleri diğer memelilerden ayırmanın, benzer hayvanlardan ayırmanın bir başka yolu da zarif ayakları ve kurt benzeri yüz yapılarıdır. Türlerine göre değişiklik gösterse bile genelde esnek, atik ve heyecanlı canlılar olarak da tanımlayabiliriz.
İnsanların muhatap oldukları köpekleri daha yakından anlamaları ve daha kolay tanımaları için farklı gruplandırmalardan bahsettiğini söyleyebiliriz. Bu gruplandırmalarda cinsler, türler olarak çok derin bir grubun yanında köpek çeşitleri gibi daha basit anlaşılabilir bir grup daha bulunmaktadır. Köpek çeşitleri sayesinde bahsi geçen köpeğin nasıl bir tutumda olduğunu anlayabilirsiniz.
Tahmin edilmesi kolay bir başlık olan vahşi köpeklerin genellikle insanlardan uzakta, köy sınırlarında yaşadıklarını söyleyebiliriz. Günümüzde sayıları oldukça azalmış olsa da hala avlanarak hayatlarını sürdürmeye devam etmekte ve bir şekilde bizlerle iletişim kurmaya devam etmektedirler. Çoğunun kurt sanılması da kurtlara benzemesinden kaynaklanır.
Köpeklerle tanışmamızın ne kadar eskiye dayandığını tahmin etmekte zorlanabilirsiniz. Günümüzde 400den fazla türü bulunan köpeklerin insanlarla tanışması yaklaşık olarak 12000 yıl öncesine dayanmaktadır. Çiftlik hayvanlarımızı korumakla görevlendirdiğimiz, topraklarımızı, mallarımızı güvende tutan dört ayaklı dostlarımızla ilişkimiz basit ve sağlam temellerle inşa edilmişti.
Artık sadece bizlere maddi olarak destek vermekle kalmıyorlar. Köpekler insanlarla birlikte yaşamaya öylesine alıştılar ki tek başlarına yaşamak konusunda zorlanmaya başlamalarıyla birlikte evcil bir topluluk olarak hayatımızda kendilerine yer buldular. Artık insanlar ve köpekler bir çıkar ilişkisinden çok karşılıklı sevgi ilişkisinin taraflarıdır.
İşte bu bahsettiğimiz karşılıklı ilişkinin temelinde beslenme vardır. Ne yazık ki köpekler sokaklarda tek başlarına beslenemezler. Avlanma yetilerini kaybettikleri için tek başlarına sağlıklı şekilde hayatta kalmaları ne yazık ki mümkün değildir. Sokak köpeklerinin de kimi hastalıklarla hayatlarına erkenden veda etmelerinin nedeni bu durumdur.
Söz konusu olan erken ayrılmayı engellemek için insanlar köpeklerin bakımlarını üstlenmiş ve dostlukları karşısında beslenme sorumluluklarını yerine getirmeye koyulmuşturlar. Eğer sizin de bir köpeğin temel ihtiyaçlarını karşılayacak maddi, manevi imkanınız varsa bu dostluğu tatmanızı önermekten kendimizi alamayız. Köpeklerle yaşamanın hayatınıza neler katacağını tahmin bile edemezsiniz.
Köpeklerle yaşamak için onların ihtiyaçlarını karşılamanız gerektiğinden bahsetmiştik ama hangi ihtiyaçlarının öncelikli olduğunu, nasıl sorumluluklarla baş başa kalacağınızı tam olarak anlatmak gerekir. Bu ihtiyacı ortadan kaldırmak için köpeklerin ihtiyaçları adlı listeyi hazırladık. Bir köpekle yaşama fikriniz varsa veya yaşamak isteyenlerin neleri göze aldığını merak ediyorsanız listemize geçelim.
Listemizde görebileceğiniz gibi köpekler sizlerden sadece hayatta kalmaları için gerekli olan temel ihtiyaçlarını talep ederler. Bu zorunlu gereksinimlerin yanında sizlerden gelecek her güzel iletişimi, sevgiyi bekleyecekler ve sizlere en güzel şekilde karşılık vereceklerinden emin olabilirsiniz.
Köpek evrimleşmesinden insanoğlunun büyük pay sahibi olduğu, temelde vahşi ama günümüzde çok büyük oranda evcil olan memelilerden köpekgiller ailesinin bir alt dalıdır. Genelde etçil beslenmelerinin yanında hasta olduklarında, ihtiyaç duyduklarında otlarla da beslenebilirler ve oldukça dayanıklı sevgi dolu canlılardır.
Tilki ve çakallarla da çok yakın akraba olmalarıyla birlikte güçlü koku alma, takip etme ve av bulma gibi güçlü özelliklere sahiptirler. Tüm bu yırtıcı görülen özelliklerinin yanında zamanla birlikte yaşadıkları her canlıya karşı sevgi ve duyar besleyebilirler. Bu nedenledir ki halk arasında en sevmediği hayvan olarak bilinen kedilerle bile mutlu, mesut yaşayabilirler.