Kangal Özellikleri ve Bakımı

Kangal Özellikleri ve Bakımı Kangal Özellikleri ve Bakımı Kangal Özellikleri ve Bakımı

Kangal, Dev Irk yapılı bir ırktır. İlk olarak Türkiye’da ortaya çıkan bu ırk, zamanla tüm dünyada tanınır hale gelmiştir. Yıllardır soyunu devam ettirerek günümüze kadar taşımıştır. Kangal genetik yapısında ilk atalarına göre bazı farklıklar olmuş olsa da genel olarak ataların belirgin özelliklerini sahiptir.

Kangal Bekçilik İçin Uygun Mudur?

Kangal ırkı bekçilik için en uygun köpek ırklarından birisidir. Gözünüz arkada kalmadan istediğiniz yerin bekçiliğini yapmasını isteyebilirsiniz. Daima tetikte olan Kangal, çevrede olup biteni iyice analiz edebilme yeteneğine sahiptir. Gerekli olduğu durumlarda çevik yanlarını açığa çıkarıp her şey pahasına koruma görevine devam ederler. Bulunduğu ortamı sürekli kolaçan eder ve en ufak tehlike anında tehdidi etkisizleştirmek adına öne atılır.

Kangal cinsi köpeklerin temel kullanım amaçlar bekçiliktir. Çobanlar tarafından en çok kullanılan bekçi köpeğidir. Sürüleri yönetmede son derece başarılıdırlar ve onları tehditlerden korumak için en ideal köpeklerdir. Tarih boyunca gelişen bekçilik yetileri sayesinde bugün herhangi bir bekçilik görevi için bir köpek sahiplenmek istediğinizde Kangal bekçilik için uygun mudur diye düşünmeden gönül rahatlığıyla tercih edebileceğiniz en iyi bekçilik köpeğidir.

Kangal Av Köpeği midir?

Kangal ırkı av köpeği değildir. Nesillerdir av içgüdüleri gelişmemiş olan Kangal cinsi ne kadar eğitilirse eğitilsin iyi bir av köpeği olamaz. Başka yönleriyle ön plana çıkan bu cins av için tavsiye edilmemektedir. Kangal Köpek Sahiplenme düşünen kişiler cinsin diğer özelliklerini de inceleyip öyle kararını vermelidir.

Avcı köpek cinslerinde bulunması gereken bir takım özellikler vardır. İz sürme ve av yakalama gibi özellikleri bulunmayan Kangallar sizleri avcılık esnasında hayal kırıklığına uğratabilirler. Dünyanın en iyi koruma ve bekçi köpekleri sıralamasında 1 numarada bulunan bu köpek cinsi, herhangi bir durumda avı takip etmek yerine sizleri korumayı tercih edecektir. Bu yüzden Kangal av köpeği midir öğrendikten sonra sahiplenmek istiyorsanız yapabileceğiniz en iyi şey avcılık konusunda kendini kanıtlamış başka köpek cinsleri hakkında bilgi edinmek olacaktır.

Kangal Ne Kadar Yaşar?

Hayvan sahiplenirken birlikte ne kadar vakit geçirebileceğinizi bilmek isteyebilirsiniz. Bazı köpekler uzun ömürlüyken bazıları oldukça erken yaşlarda hayata gözlerini yumarlar. Kangal cinsi ortalama olarak 12-15 yıl yaşayan uzun ömürlü köpeklerdir. Köpeğin yaşam süresi ne kadar olursa olsun iyi bakıldıklarında daha uzun yaşamaktadırlar. Bu nedenle aşıları, beslenme zamanları, egzersiz ihtiyaçları aksatılmamalıdır.

Kangal ne kadar yaşar sorusunun yanıtı onlara ne kadar iyi bakıldığına göre değişiklik göstermektedir. Ortalama ömürlerinin altında ya da üstünde yaşamalarının nedenleri arasında beslenme şekilleri, yeteri kadar hareket alanına sahip olup olmadıkları, hastalıklara karşı aşılarının zamanında yapılıp yapılmadığı gösterilir. Kangal köpeğinin yanınızda uzun süre sağlıklı bir şekilde kaliteli bir ömür sürdüğünden emin olmak istiyorsanız ona iyi bir şekilde baktığınızdan emin olun.

Kangal Tüy Döker Mi?

Köpekler oldukça sevimli ve tüylü dostlarımızdır. Bazı cinsler şaşırtıcı derecede uzun tüy yapısına sahip olsa da bazı cinsler vardır ki hiç tüyler yoktur. Köpek sahiplenme için çok tüy döküp dökmemesi önemli bir kriterdir. Çok tüy döken köpeklere alerjisi olan veya evinin kirlenmesini istemeyen kişiler vardır. Kangal cinsi orta derecede tüy döker. Haftada bir tüylerini tarayıp bakım yapmak yeterli olur.

Kangal tüy döker mi diye endişe etmenize gerek yok. Bazı köpek cinsleri aşırı fazla tüy dökerek bütün evi tüy yumağı yaparak sahiplerine başa çıkması zor anlar yaratıyor olsa da Kangal köpekleri çoğu köpek cinsinde olduğu gibi orta derecede tüy dökmektedir. Dökülen tüy miktarında herhangi bir artış gözlemlendiği takdirde bunun altında bir sağlık problemi yatıp yatmadığından emin olmak adına veterinere başvurulması en doğru karar olacaktır.

Kangal Saldırgan Mıdır?

Köpekler yavruluk döneminden itibaren yeterince sosyalleştirilmezlerse saldırgan davranışlar sergileyebilirler. Bazı cinsler ise genetik özellikleri dolayısıyla sosyalleşseler bile yaşadıkları en ufak bir olayda saldırgan olabilirler. Kangal saldırgan bir köpek ırkıdır. Bu ırka rahatsız edici davranışlarda bulunmamak gerekir.

Sahibini ve ailesini korumaktan en ufak çekincesi dahi olmayan Kangallar, herhangi bir tehdit ya da tehlike anında bir an bile düşünmeden tehlikeyi etkisiz hale getirmek adına saldırganlaşabilirler. Yavruluk döneminden itibaren disiplinli sıkı bir eğitimden geçirildikleri takdirde uyumlu olurlar ve agresif davranışlar sergilemezler. İyi yetiştirilmiş evcil bir Kangal saldırgan mıdır diye endişelenilmesine gerek yoktur ancak bu köpeklere karşı dikkatli bir şekilde davranmanız gerektiğini de belirtelim.

Kangal Çok Havlar Mı?

Bazı köpek ırkları diğerlerine göre aha gürültücüdür. Kendilerini havlayarak veya uluyarak ifade etmeyi severler. Bu tarz hayvanlara köpek isimleri seçerken gürültücü olduklarını belli eden tercihler yapılabilir. Kangal cinsi oldukça havlayan köpeklerdir. Havlayarak kendilerini ifade etmeyi severler. Ancak bu sürekli havlayarak oldukça çok gürültü çıkardıkları anlamına gelmemektedir. Kangal köpeklerin yüksek sesle havladığı belli durumlar vardır ve bu durumlar haricinde sürekli havlayarak etrafa rahatsızlık vermemektedirler.

Gelişmiş koruma ve bekçilik iç güdüsü sayesinde herhangi bir tehdit veya tehlike altında hem tehlikeyi savuşturmak hem de sahibini uyarmak adına son derece yüksek sesle havlarlar. Ancak normal şartlar altında sürekli havlama eğilimine sahip değildirler. Sahip oldukları cüssenin ve gücün farkında olan Kangallar onlara karşı saldırgan tutumlar sergileyen diğer köpekleri sert şekilde havlayarak uyarabilirler. Çiftliğinizi koruması adına sahiplenmek istediğiniz Kangal çok havlar mı merak ediyorsanız gerektiği yerde çok havlar ancak herhangi normal bir durumda havlamayacaktır.

Kangal Ne Kadar Zeki?

Hayvan gütmek, bir yerde bekçilik yapmak, avda iz takip etmek, polis operasyonlarında yer almak zeka gerektiren işlerdir. Zeki köpekler verilen görevlere konsantre olabilir ve layığıyla yerine getirir. Kangal en zeki köpek ırklarından birisidir. Görevlerini çok iyi şekilde yerine getirebilirler. Sahip oldukları yüksek zeka sayesinde içinde bulundukları durumu ayırt etmede oldukça başarılılardır.

Köpeklerin zeki olması onların eğitiminde ve verilen görevleri başarılı bir şekilde yerine getirebilmeleri açısından oldukça önemlidir. Kangal ne kadar zeki diye çoğu insan merak etmektedir. Tarih boyunca insanlığın yanında koruma ve bekçi köpeği olarak son derece saygıdeğer bir statü edinmiş bu köpek cinsi dünyanın en zeki köpek cinsleri arasında bulunmaktadır. Verilen görevi hayatları pahasına yerine getirmeye hazırdırlar.

Kangal Eğitimi Kolay Mı?

Eğitimi kolay olan köpekler uyarıları anlayıp istenilen eylemi yerine getirme konusunda başarılıdırlar. Kolay eğitilebilen köpeklere uzun zaman harcamadan ve bol tekrar yapmadan istenilen şey öğretilebilir. Zeki olan köpekler eğitimlerde genellikle başarılı olsalar da rağmen bazı ırklar zeki olmalarına rağmen kolay eğitilemeyebilirler. Kangal cinsi kolay eğitilebilen köpeklerdir. Öğrenmesi gereken konuyu kolayca kavrayıp uygulayabilir. Ancak eğitimleri esnasında son derece sabırlı ve istikrarlı olunması gerekmektedir. Disiplinli bir eğitim sürecinden geçmeyen Kangallar daha sonra eğitilmeleri güç hale gelebilirler.

Köpeklerin eğitimlerinin kolay olması sahiplere hayatlarının bir çok alanında oldukça kolaylık sağlamaktadır. Günlük yaşamda çoğu konuda bizlere yardım etmek için çok farklı eğitimlerden geçerek çeşitli görevleri başarıyla yerine getirebilecek düzeye gelebilen köpekler her zaman kolay eğitilemeyebilir. Kangal eğitimi kolay mı diye merak etmenize gerek yoktur çünkü onları eğitmek kolaydır. Sahibin oldukça düşkün olan bu köpekler verilen komutları rahatlıkla anlayarak son derece başarılı bir şekilde görevlerini yerine getirebilirler.

Kangal Apartmanda Yaşayabilir Mi?

Apartmanlar köpeklerin doğal ortamları değildir ancak günümüzde pek çok kişi apartmanlarda yaşamaktadır. Bu nedenle köpek sahiplenmeyi düşünen kişiler apartman yaşamına uyum sağlayabilecek cinslere ilgi gösteriler. Apartman yaşamına uygun köpekler kapalı ortamda düşük enerjili, evde bulunan diğer bireylere karşı kibar olanlardır. Kangal apartmanda yaşayabilir mi sorusuna doğası gereği hayır yanıtı verilmektedir.

Kangallar oldukça geniş hareket alanına ihtiyaç duyarlar. Bol bol egzersiz yapmaları gerekmektedir. Bulunduğu çevreyi sahiplenmeyi ve korumayı oldukça severler. Kapalı ve hareket alanı kısıtlı alanlarda yaşamak için uygun köpek cinsi değillerdir. Cüsseleri son derece büyüktür ve özellikle küçük apartman dairelerinde yaşamak onlar açısından iyi olmayacaktır. Düzenli olarak egzersiz ihtiyacı karşılansa bile apartmanda beslenmesi tavsiye edilmemektedir. Ancak bahçeli evlerde rahatlıkla beslenebilmektedirler.

Kangal Enerji Seviyesi Yüksek Mi?

Yüksek enerjili köpekler her zaman harekete geçmeye hazırdır. Oyun oynamak, bir yerden bir yere gitmek onlar için harika aktivitelerdir. Ciddi oranda egzersiz ihtiyaçları vardır. Kangal cinsi ise orta derecede enerjik bir köpektir. Yüksek egzersiz ihtiyaçları yoktur ancak tamamen hareketsiz kalmayı da sevmezler. Kangal enerji seviyesi yüksek mi çok endişe edilmesi gereken bir konu değildir.

Kangallar genellikle ağırbaşlı köpek cinsleri arasında bulunmaktadırlar. Sahipleriyle vakit geçirmeyi ve oyun oynamayı sevseler de sürekli bunu yapmak istemezler. Kendi bölgelerini göz altında tutmak ve kontrol etmek daha çok hoşlarına gitmektedir. Enerji seviyesi yüksek olmasa bile geniş bir çevreye ve hareket alanına ihtiyaç duymaktadır. Bunun nedeni büyük bedeninin egzersiz ihtiyacını yeteri kadar karşılaması gerektiğidir.

Kangal Çocuklarla Anlaşabilir Mi?

Çocuklu aileler köpek sahiplenme kararı verirken başkalarına göre daha fazla zorlanırlar. Yuvalarına katılacak yeni üyenin çocuklarıyla anlaşıp anlaşamayacağını sorgularlar. Çünkü bazen çocukla köpeğin yalnız kalması gerekebilir. Böyle bir durumda hiç kimse çocuğunun zarar görmesini veya köpeğinin rahatsız olmasını istemez. Kangal cinsi çocuklarla iyi anlaşır. Onlarla birlikte olmayı ve zaman geçirmeyi sever.

Doğasında bulunan koruma iç güdüsü sayesinde kangal çocuklarla anlaşabilir mi diye merak etmenize gerek kalmadan gönül rahatlığıyla köpeğinizi çocuğunuzla bırakabilirsiniz. Son derece zeki olan bu köpekler çocuğunuzun başına gelebilecek kazaları önceden sezerek onu her türlü tehlikeden koruma adına son derece başarılı bir köpek cinsidir. Çocukların onlarla oynamasından hoşlanırlar.

Kangal Yabancılara Nasıl Davranır?

Bazı köpekler eve gelen konuklardan mutlu olurken yabancılarla iyi geçinemeyenler utangaç, huzursuz ve saldırgan olabilir. Kangal cinsi yabancılara kötü davranır. Yabancı birinden kötü enerji alırsa gidene kadar takibe alır. Her hareketinden tehlike beklemeye başlar. İyi bir eğitimden geçen Kangal yabancılara nasıl davranır diye endişe edilmesine gerek yoktur ancak yabancının Kangala karşı saldırgan ve agresif tutumlar sergilememesi adına önceden uyarılması gerekir.

Sahibine, kendisine ve onun alanına karşı herhangi bir tehdit unsuru içeren bir yabancının karşılaşmak isteyeceği son köpek cinsi Kangaldır. Köpekler aleminin en güçlü köpek cinsi konumunda bulunan Kangallar, tehlikeli davranışlar sergileyen yabancılara karşı agresif olurlar. Koruma iç güdüsü devreye girerek yabancının uzaklaşması için yüksek sesle havlayarak onları uyarırlar. Karşıdaki kişi herhangi bir saldırıda bulunduğu andan itibaren onu Kangalın gazabına uğramaktan koruyabilecek herhangi bir şey bulunmamaktadır.

Kangal Başka Petlerle Geçinebilir Mi?

Bazı cinsler insanlarla çok iyi geçiniyor olsalar bile başka petlerle anlaşamayabilirler. Bazen kıskanç yapılarından dolayı ortamdaki tek hayvan olmak isterler. Bazense diğer petleri kendilerinden güçsüz görüp hükmetmek isterler. Köpeklerin sahip oldukları sosyal beceriler de diğer petlerle geçinmelerinde önemli role sahiptir. Kangal ırkı başka petlerle karşı tarafın tavrına göre geçinir. Bir pet ona iyi davranırsa iyi olur, kötü davranırsa geçinmekte sorun yaşar.

Kangal başka petlerle geçinebilir mi özellikle birden fazla evcil hayvan sahibi olan kişilerin merak ettiği bir konudur. Kangallar onlara karşı agresif olmayan diğer hayvanlara karşı son derece nazik ve uyumlu davranırlar. Onları tıpkı sahiplerini olduğu gibi tehdit ve tehlikelerden korurlar. Doğalarında bulunan koruma iç güdüsü sayesinde diğer petleri de kendi sürüsünden kabul eder ve buna göre davranırlar. Ancak başka bir hayvan ona karşı agresif olduğunda ona sürünün liderinin kim olduğunu göstermekten de kendilerini alıkoymazlar.

Kangal Sahibine İtaat Eder Mi?

Bir köpeğin sahibine itaat etmesi pek çok konuda önemlidir. İtaatkar olmayan köpekler başına buyruk tavırlar sergiler ve sahibinin sözünü dinlemezler. Kangal cinsi ise her zaman sahibinin sözünü dinler ve başına buyruk davranışlarda bulunmaz. Bu cins itaatkar köpek ırkları arasında en iyileri arasındadır. Ancak sahibi tarafından kötü davranışlara maruz kalırsa onun otoritesini sorgular ve kabul etmez. Sahibinden kötü muamele gören Kangalların sahiplerini terk ettiğine tanıklık edilen durumlar bile vardır.

Her ne kadar Kangal sahibine itaat eder mi diye endişe etmenize gerek olmasa da onların son derece duygusal hayvanlar olduğunu bilmenizde fayda var. Kangal cinsi bir köpeğiniz varsa onun size itaat edip etmeyeceğinizden şüphe duymanıza gerek yoktur. Yavruluktan itibaren sahibini her türlü tehdit ve tehlikeye karşı korumaya adeta yemin eden bu köpek onun sözünü her koşul altında dinleyecektir. Ancak onu üzer ve küstürürseniz güvenini geri kazanmak için oldukça uzun bir süre uğraşmanız gerekebilir.

Kangal Yasaklı Mı?

Bakanlık tarafından paylaşılan 2022 yasaklı köpekler listesine göre kangal yasaklı değildir. Kangalların ülkemizde üretilmesi, sahiplendirilmesi, satışı ve beslenmesi serbesttir. İsteyen herkes kangal sahibi olabilir. Yasaklı köpekler listesi her yıl yenilendiğinden emin olmak adına sahiplenmeden önce ileriki yıllarda liste incelenebilir. Ülkemizde Kangal köpeği yasaklı değilken Danimarka gibi bazı ülkelerde yasaklıdır.

Kangal yasaklı mı diye merak edilmesinin asıl sebebi onların son derece güçlü ve büyük köpekler olmalarıdır. Özellikle başka hayvanlarla iyi geçinemeyen köpek cinslerinin gösterdiği saldırgan davranışlar sonrasında Kangal köpekleri de bu şekilde davranır mı diye merak edilmektedir. Oldukça ağır başlı bir köpek cinsi olan Kangal, ona saldıran başka hayvanları rahatlıkla alt edebilecek bir güce sahiptir ancak tehdit ve tehlike saçan yabancılar haricinde saldırgan ve agresif tutumlar sergilemedikleri için yasaklı konumda bulunmazlar.

Kangal Fiyatı Ne Kadar?

Kangal köpekler çok iyi çoban köpekleridir. Büyük sürüler yıllardır iç rahatlığıyla kangallara emanet edilir. Ülkemizin yerel ırkı olan kangal köpekleri en fazla Sivas ilinde üretilmektedir. Kangal yavrusu fiyatı genel olarak 3500-5000 fiyat aralığındadır. Yetişkin kangal fiyatı da yavrulardan farklı değildir. Ancak bu köpeklerde soy ağacı son derece önemli olarak kabul edildiğinden dolayı kendini kanıtlamış ebeveynlere sahip köpeklerin fiyatlarında artış görülmektedir. Köpeklerin fiyatlarını etkileyen durumlar şunlardır:

  • Yaş
  • Sağlık durumu
  • Şecere

Koruma ve bekçilik görevi için bir Kangal sahiplenmek istiyorsanız Kangal fiyatı ne kadar diye iyice araştırmanız gerekir. Son derece güçlü ve iri vücut yapısına sahip yetişkin Kangal köpeklerinin fiyatları 25000 TL’ye kadar çıkmaktadır. Yine yaşları arttıkça fiyatları düşüş gösterebilir ve kangal enik fiyatları daha pahalıdır. Şecere köpeklerin safkan olup olmadığını gösterdiğinden dolayı şeceresi olan köpeklerin de fiyatı artmaktadır. Sağlık durumu kötü olan bir köpek için biçilen değerde düşüş yaşanması son derece normaldir. Ancak evcil bir köpeğiniz olmasını istiyorsanız satın almak yerine ücretsiz köpek sahiplenme ilanlarına göz gezdirebilirsiniz.

Kangal Renkleri Nelerdir?

Kangal renkleri nelerdir en çok safkan köpek sahiplenmek isteyenler tarafından merak edilmektedir. Kangal köpekleri birkaç farklı renkte olabilir. Açık krem tonlarından kurt grisi tonlarına kadar tüy renkleri görülebilmektedir. Birden çok renkte olmazlar, tüm tüyleri aynı renktedir. En bilinen kangal renkleri şunlardır:

  • Açık kahverengi
  • Boz
  • Açık Dore
  • Gri

Bu renkler dışında bir tüy rengine sahip olan Kangalların safkanlığından şüphe duyulabilir. Genel olarak kabul edilen bu renkler dışında renklerin varlığı durumunda köpeğin şeceresinin kontrol edilmesi gerekir. Özellikle kırma Kangallarda başka köpek cinsinden genetikler barınacağı için renklerinde değişim gözükmektedir.

Safkan Kangal Nasıl Anlaşılır?

Kangal köpekleri çok iyi sürü köpekleridir. Bu nedenle özellikle hayvancılıkla uğraşan kişiler sürülerini koruması için kangallara emanet ederler. Ancak sahip oldukları bu özellik başka cinsten bir köpekle birleştiklerinde sekteye uğrayabilir. Bu yüzden safkan Kangal nasıl anlaşılır bilinmesi gerekir. Bir köpeğin safkan kangal olduğunu anlamanın en kolay yolu şeceresine bakmaktır. Ancak bunun dışında da yollar vardır.

  • Şecereye bakmak
  • Köpeğin ebeveynlerini kontrol etmek
  • Cinse ait özelliklerin varlığını kontrol etmek
  • DNA testi yaptırmak
  • Irk dernekleriyle iletişime geçmek

Şayet köpeğin şeceresi yoksa orijinal kangal olduğu fiziksel özellikleriyle anlaşılmaya çalışılabilir. Safkan kangal köpeklerinin en dikkat çekici özellikleri simit şeklinde içe kıvrılan kuyruklarıdır. Bu köpeklerin ağız ve kulakları siyah renktedir. Patileri güçlüdür ve geniş göğüslüdürler. Ebeveynler de cinsi özellikleri barındırdığından onların safkan olduğu bilinirse yavrunun da safkan olduğu anlaşılabilir. Ancak en kesin sonuç DNA testi yoluyla elde edilebilir. Bir diğer seçenek ise ırk dernekleriyle iletişime geçerek gerekli kontrollerin yapılmasını sağlamak olabilir.

Kangal Ne Zaman Çiftleşir?

Kangal köpekleri iri yapılı olduklarından gelişimleri uzun sürer. Bir kangalın dişi veya erkek olduğu fark etmeksizin gelişimi 18 aylık olduğunda tamamlanır. Bu nedenle 18 aylıktan küçük bir kangal kızgınlığa girse bile çiftleştirilmemelidir. Özellikle dişi kangallar 12 aylık olduklarında kızgınlığa girebilir. Kızgınlığa girmiş olmasına rağmen bir kangalın 18 aydan erken bir zamanda çiftleştirilmesi sakıncalıdır.

Kangal ne zaman çiftleşir dikkat etmeden çiftleştirilme yapılırsa hem annenin hem de yavruların sağlığı tehlikeye atılmış olunur. Erkek kangallar da gelişimini tam anlamıyla tamamlayamadığı için hamilelik başarı şansının düşmesi olağandır. Bu yüzden tam anlamıyla çiftleşmeye hazır hale gelmeden bu köpek cinsinin çiftleştirilmesi son derece yanlış bir davranıştır. Köpeğinizin sağlıklı bir çiftleşme ve hamilelik dönemi geçirmesini istiyorsanız veterinerinizden destek alabilirsiniz.

Kangal Kaç Ayda Doğurur?

Kangal köpeklerinin gebeliği 58-63 gün arası sürer. Sağlıklı bir gebelik süreci geçiren kangal 2 ayda doğurur. Gebelik süresince kangalların beslenmesine özen gösterilmelidir. Ani hava değişiminden korunmaları gerekir. Hamilelik süreciyle doğum arasında oldukça kısa bir süre bulunduğu için hamileliğin fark edilmesini takiben gerekli veteriner kontrollerine mutlaka özen gösterilmelidir.

Çoğu köpeğin hamilelik süreci benzerlik göstermektedir. Bu yüzden kangal kaç ayda doğurur sorusuna de benzer bir şekilde ortalama olarak 2 ay yanıtı verilir. Bu süreden daha erken gerçekleşen doğumlarda köpeklerin ve annenin hayatının tehlikeye girmemesi adına mutlaka veterinerlere danışılması gerekir. Yine köpeğin doğum sürecinin geciktiği nadir durumlarda da alanında uzman veterinerler tarafından sezaryen yöntemine başvurulabilir.

Kangal Kaç Yavru Doğurur?

Köpeklerin doğurganlık oranını etkileyen bir takım etkenler vardır. Köpeğin cinsi çok fazla yavru doğurmasına müsait olmayabilir. Yine vücut yapısı ve boyutu da birden fala yavrunun anne rahminde gelişimine uygun olmayan köpekler vardır. Ancak oldukça doğurgan olan kangal cinsiyle ilgilenen kişiler kangal kaç yavru doğurur diye merak ederler. Kangal köpekleri genellikle 7-8 yavru doğurur. Doğurgan yapılı oldukları için dişi kangallar uzun yıllar yavru doğurabilir. Bu köpeklerde ölü doğum oranı düşüktür ve %2-14 arasındadır. Ancak hamilelik döneminde aşağıdaki adımlara dikkat edilmezse çeşitli sıkıntılar yaşanabilir:

  • Köpeğin çiftleştirilme yaşı
  • Sağlık
  • Beslenme düzeni
  • Veteriner kontrolleri

Henüz çiftleşmek ve doğum yapmak için yeterli olgunluğa ulaşmamış köpeklerde yavru sayısında düşüş görülebilir. Sağlık durumu kötü olan bir köpek için de aynı durum söz konusudur. Hamilelik sürecinde köpeğin sağlıklı ve düzenli bir şekilde beslenmesi, hem yavru köpeklerin anne rahminde gelişimlerini tamamlamaları hem de sağlıklı bir şekilde doğmaları adına son derece önemlidir. Hamilelik sürecinden itibaren doğuma kadar çok da uzun olmayan bir süre bulunduğu için gerekli veteriner kontrolleri de aksatılmadan yapılmaya özen gösterildiği takdirde herhangi bir sıkıntıyla karşılaşma olasılığı son derece düşük olmaktadır.

Kangal Ne Kadar Büyür?

Dişi kangal köpekleri 63-75 cm arasında boya sahip olurlar. Ağırlıkları ise genellikle 41-59 kg aralığında olur. Erkek kangal köpeğinin boyu ise 70-80 cm olurken kilosu 50-60 kg olur. Kangal köpeklerinin büyümesi ilk 12 ay çok hızlıyken 12 aydan sonra yavaş bir seyir alır. Gelişimlerini tamamlamaları ise 18 ayı bulur. Ancak Kangal ne kadar büyür sorusunu etkileyen en önemli unsur beslenme şekilleridir.

Sağlıklı bir şekilde beslenmeyen Kangal cinsi köpekler gelişimlerini yeteri kadar tamamlayamazlar. Bu durumda da olmaları gerekenden çok daha küçük ve zayıf olabilirler. Safkan ve sağlıklı birer anne ve babadan gelen yavrular ortalamadan çok daha uzun boyutlara sahip olabilirler. Bir çok kangal köpeğinin ayağa kalktığında 2 metreye yaklaştığı bilinmektedir. Büyüme dönemlerinde beslenmelerine özen gösterilirse son derece iri yapılı ve güçlü köpekler olacaklardır.

Kangal Nerede Satılır?

Kangal köpeği, adını Sivas’ın Kangal ilçesinde almıştır ve en fazla burada üretilmektedir. Sivas’taki üretim tesislerinde kangal satışı yapılır. Kangal üretme çiftlikleri bu köpeklerin safkan bir şekilde edinilebileceği en uygun yerler olarak ön plana çıkmaktadırlar. Yine ülkemizin farklı yerlerindeki köpek üretim çiftliklerinde de kangal satılır. Kangal köpeğine ulaşabilmek adına çeşitli yollar takip edilebilir:

  • Kangal üretim çiftlikleri
  • Sahiplendirme ilanları
  • Çevrede bulunan kişilerin sahip olduğu yavrular

Özellikle ülkemizde oldukça popüler olan bu köpeklerin bakımı bazen kolay olmayabiliyor. Çoğu diğer köpek cinsine göre oldukça iri cüssesiyle son derece yüksek miktarlarda mama tüketmesi gerekebilen bu köpeklerin bakımını yeteri kadar yerine getiremeyen kişiler onları ücretsiz bir şekilde sahiplendirmek isteyebiliyorlar. Bu yüzden sahiplendirme ilanları üzerinden de kangal köpeklerine ulaşabilmek söz konusu olabiliyor. Çevrenizde kangal cinsi köpeğe sahip kişilere danışarak da bir kangal yavrusuna sahip olabilme ihtimaliniz muhtemeldir.

Kangal Nerede Yaşar?

Köpeklerin yaşam alanları çeşitlilik göstermektedir. Bazı köpek cinsleri evde yaşamaya son derece uyumluyken bazı köpek cinsleri ise yaşamak için son derece geniş hareket alanına sahip bölgelere ihtiyaç duymaktadırlar. Bunu belirleyen bir takım faktörler vardır. En önemlileri ise köpeğin egzersiz ihtiyacı ve enerji seviyesidir. Enerji seviyesi yüksek ve sürekli harekete ihtiyaç duyan köpeklerin kapalı ortamlarda yaşamaları beklenmez. Peki yüzyıllardır Anadolu’da bekçi köpeği olarak kullanılan Kangal nerede yaşar?

Safkan Kangalın ortaya çıktığı yer Sivas’ın Kangal ilçesidir. Buna rağmen Yozgat, Çorum, Kayseri, Erzincan, Erzurum ve Tokat’ta da safkan Kangallara rastlamak mümkündür. Bekçilik ve koruma köpeği olarak kullanıldıkları için büyük geniş alanlarda yaşamak isterler. Sahiplendikleri bölgeyi gözetmek ve korumak birincil vazifeleridir. Bu nedenlerden dolayı çok küçük ve kapalı alanlarda yaşamaya uyumlu değillerdir.

Kangal Eğitimi

Köpeklere eğitim verilmeden önce o köpek cinsinin sahip olduğu özellikler üzerinde durulan bir eğitim programı hazırlanması gerekir. Her ne kadar köpekler çok zeki canlılar olsalar da verilen komutları anlamalarına rağmen başarılı bir şekilde yerine getirebilmeleri adına o komutun gerektirdiğini yapabilecek özelliklere sahip olmalılardır. Örneğin avlanma iç güdüleri gelişmemiş bir köpeğe avcılık eğitimi verilmesi zaman kaybıdır. Kangal eğitiminde verilebilecek eğitimler temel ve ileri itaat eğitimleri ile tuvalet eğitimleri olabilir.

Kangallar sahip oldukları yüksek koruma iç güdüsü sayesine bekçilik ve koruma köpeği olarak kullanılmaktadırlar. Sürüleri gütmede ve korumada son derece başarılılardır. Bu yüzden onlardan herhangi bir şov ya da akrobasi hareketi gerçekleştirmelerini beklemek yanlış olacaktır. Bu yüzden onlara eğitim verirken bu özellikleri dikkate alınmalıdır. Koruma ve bekçilik üzerine verilen eğitimlerde başarı sağlanacakken başka amaçlarla verilen eğitimlerde hayal kırıklığına uğramanız kuvvetle muhtemeldir.

Kangal Rot Kırması

Köpekler kendilerinden farklı cins köpeklerle çiftleştiklerinde ortaya kırma köpekler çıkmaktadır. Bu köpekler hem annelerinden hem de babaların en iyi özellikleri taşıyarak dünyaya gelirler. Kırma olarak adlandırılan köpeklerin ebeveynlerinden taşıdıkları parçalar yüzünden hangi cinse ait olduklarını anlamak zordur. Bu yüzden şecerelerinin bilinmesi gerekir. Ancak soy ağaçları bilindiği takdirde hangi safkan köpeklerin çiftleşmesiyle dünyaya geldikleri bilinebilir.

Kangal rot kırması köpekler Kangal ve Rottweiler cinsi köpeklerin çiftleştirilmesi sonucu dünyaya gelen köpeklerdir. İki köpek cinsi de iş köpeği olarak adlandırılırlar. Koruma ve bekçilik görevlerini layıkıyla yerine getiren bu iki köpeğin dünyaya getirdiği yavru da ebeveynleri gibi atletik yapılı ve son derece güçlü bir koruma ve bekçilik köpeği olabilir. Ebeveynlerinden aldıkları görünüş özellikleri sayesinde iki köpek cinsini andırabilir ama tam anlamıyla ikisine de benzememektedirler.

Kangal Yavrusu Bakımı

Kangallar bakımı oldukça kolay olan köpekler değillerdir. Bazı köpek cinslerine bakmak Kangallara bakmaktan çok daha kolaydır. Bunun nedeni Kangalların yüzyıllar boyunca Anadolu topraklarında koruma ve bekçi köpeği olarak kullanılmalarıdır. Doğada sürüsü ve çobanıyla birlikte bu görevi başarıyla yerine getirmeye alışmış olan bu köpekleri evcil hayvan olarak beslemek son derece zordur. Ancak Kangal köpeği yavrusu doğduğu andan itibaren eğitime başlanırsa bakımı kolaylaşabilir.

Kangal yavrusu bakımı da tıpkı diğer köpek cinslerinde olduğu gibi anne sütünden kesilmeleriyle başlamaktadır. Yavruluk döneminden itibaren eğitim mutlaka başlamalıdır. Kangal yavrusu bakımını kolaylaştıracak en büyük unsur onları bol bol sosyalleştirmek ve itaat eğitimlerine bir an önce başlamakta yatmaktadır. Kangal köpeği yavrusu böylelikle bakması çok daha kolay bir hal alacaktır.

Kangal Evde Beslenir Mi?

Bir köpek sahiplenmeden önce mutlaka o köpeğin yaşam ortamı hakkında bilgi edinilmesi gerekir. Her köpek her yaşam ortamına uyum sağlayamamaktadır. Hareket alanları ve iklim koşulları gibi özelliklerin köpeklerin o ortamda yaşayıp yaşayamayacağını belirleyebilir. Ancak köpekler evde de beslenebilen hayvanlardır. Fakat burada ortaya yine aynı sorun çıkmaktadır. Her köpeği evde beslemek imkansızdır. Peki Anadolu aslanı olarak da adlandırılan Kangal evde beslenir mi?

Kangal evde beslenir mi sorusuna kesinlikle hayır yanıtı verilir. Kangallar iş köpeği olarak adlandırılırlar. Koruma ve bekçilik görevlerini en başarılı şekilde yerine getirirler. Ancak bu özelliklerinden dolayı evde beslenmeleri çok zordur. Her kim olursa olsun sahibine karşı bir tehdit unsuru oluşturduğu takdirde Kangal gözünü kırpmadan sahibini korumaya çalışır. Bu yüzden onu evde besleyebileceğiniz bir evcil köpek olarak düşünmeniz son derece yanlıştır. Geniş alanlarda bekçilik yapmak ve sürüleri korumak adına tercih edilmeleri daha uygundur.

Kangal Yavrusu Nasıl Anlaşılır?

Köpeklerin yüzlerce farklı cinsleri vardır. Her köpek sahip olduğu cinse ait özellikleri bünyesinde barındırmaktadır. Hem karakteristik olarak hem de dış görünüş olarak köpekleri doğdukları andan itibaren bu özellikleri sergilemeye başlarlar. Ancak her köpek safkan değildir. Bazı köpek cinsleri kendi cinslerinden olmayan köpeklerle çiftleştirildiklerinde kırma yavrular dünyaya gelmektedir. Yavrunun cinsini anlamanın birkaç yolu bulunmaktadır. Gelin Kangal yavrusu nasıl anlaşılır göz atalım.

Bir kangal yavrusu nasıl anlaşılır öğrenmek istiyorsanız mutlaka şeceresi hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Şecereler köpeklerin soy ağacını gösterdikleri için onların hangi cinse ait olduklarını kanıtlamak adına son derece önemlidir. Eğer yavrunun şeceresi yoksa kangal cinsine has özellikleri taşıyıp taşımadığına bakılabilir. Ayrıca köpeğin ebeveynleri de kontrol edilerek onların safkan olduklarından emin olunabilir. Ancak en doğru sonucu verecek yöntem DNA testi olmaktadır. DNA testi yapıldığı takdirde bütün bilgiler kolaylıkla elde edilebilir.

Kangal Köpeği Nasıl Saldırganlaşır?

Köpekler bazen saldırgan davranışlar sergileyebilirler. Bunun altında bazı sebepler yatıyor olabilir. Bazı köpek cinsleri koruma ve bekçi köpeği oldukları için yabancılara karşı temkinli olup en ani hareketlerinde saldırgan tavırlar gösterebilirler. Ancak bu özellikleri bulunmayan şirin ev köpeklerinin bile zaman zaman saldırganlaştığı görülebilir. Canı yanan, kendisi ve sahibi tehlike altında olan her köpek saldırganlaşabilir. Ancak işi gereği sürüsünü yabancılardan korumak adına saldırgan olması gereken bir kangal köpeği nasıl saldırganlaşır?

Sürülerini ayı ve kurt gibi vahşi hayvanlardan ve yabancılardan korumak adına kangal köpeklerinin saldırgan olmaları beklenir. Tehlike ve tehditleri anında ortadan kaldırmaya hazır bir kangal bekçi sürüsü yeri geldiğinde saldırgan olmalıdır. Kangal köpeği nasıl saldırganlaşır diye endişe etmenize gerek yok çünkü bu onların doğasında var. Sürünüze bekçilik yaparken bir tehlike sezdiği andan itibaren saldırganlaşacaktır. Ancak yavruluk döneminden itibaren kimlere karşı saldırganlık göstermeyeceğinin öğretilmesi için onlarla birlikte sık sık vakit geçirmesi ve sosyalleşmesi iyi olacaktır.

Kangal Köpeğinin Boyu Nasıl Uzar?

Her köpeğin anatomisi onun cinsine göre belirli boyutlara kadar uzamasına izin vermektedir. Genel olarak her cins kendi içerisinde farklı boylara sahiptir ve ortalama boylar dışına çıkıldığı nadir olarak görülmektedir. Eğer köpeğinizin cinsine göre çok küçük kaldığını düşünüyorsanız onun hakkında endişe duyabilirsiniz. Kangal köpeğinin boyu nasıl uzar diye merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

Kangal köpeğinin boyu dişide 63 ve 75 santimetreye kadar olurken erkeklerde bu sayı 70 ve 80 santimetre arasında değişmektedir. Köpeğinizin bu oranlar dışında büyümesi imkansızdır. Ancak köpeğinin daha uzun boylu ve büyük olmasını isteyen kişiler çeşitli ilaç takviyeleri kullanmaktadırlar. Bu son derece yanlış bir davranıştır. Köpeğinizi doğal boyutlarından fazla büyümeye zorlamak çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Bu yüzden onu sağlıklı ve düzenli bir şekilde beslediğiniz müddetçe köpeğiniz ideal boyutuna zamanla ulaşacaktır.

Kangal Kaç Yaşına Kadar Büyür?

Köpeklerde de insanlar da olduğu gibi büyüme belirli bir yaştan sonra durmaktadır. Her köpek cinsinde bu yaş değişiklik gösterir. Bazı köpekler 1 yaşını doldurmadan büyümelerini tamamlarken bazı köpek cinsleri ise 2 yaşından sonra bile büyümeye devam edebilir. Büyümeyi etkileyen en önemli etken beslenme düzenidir ve sağlıklı bir şekilde beslenmeleri büyümelerini sağlıklı bir şekilde tamamlamaları açısından son derece önemlidir. Eğer bir kangal köpeği yavrusu sahibiyseniz ve kangal kaç yaşına kadar büyür diye merak ediyorsanız kangallar 2 yaşına kadar büyümeye devam ederler.

İlk 12 ay boyunca kangal köpeği yavrusu oldukça hızlı bir büyüme gösterecektir. Bu dönemde vücudu hızla büyür, kemikleri kalınlaşır ve kaslı yapısı gelişim gösterir. İkinci 12 ay boyunca ise büyüme yavaşlar ve vücudu şekillenmeye başlar. Tüm kasları gelişimini tamamlamaya başlar ve o büyük, güçlü vücudu olgunlaşır. Köpeklerin bakım şartlarına göre bu büyüme süresi daha erken de bitebilir. Büyüme dönemleri boyunca mutlaka düzenli ve sağlıklı olarak beslenmeleri gerekir. Aksi takdirde ideal boyutlarına ulaşamama ve çeşitli hastalıklara maruz kalma riskleri bulunmaktadır.

Kangal Köpeği Nerede Yetişir?

Köpekler doğada tek başlarına yaşayamazlar. Tarih boyunca insanlığın yanında adeta evrim geçiren köpekler adeta insan bakımına muhtaç hale gelmişlerdir. Yaban hayatında vahşi hayvanlar yaşadıkları bölgelerde kendi başlarına üreyip çoğalabilirlerken köpeklerin bunu sağlıklı bir şekilde yapabilmeleri ve nesillerini devam ettirebilmeleri için insan yardımı gereklidir. Köpekler kendi ortaya çıktıkları bölgede insanlar tarafından yetiştirilirler. Her köpeğin ortaya çıktığı bölge farklıdır. Peki Kangal köpeği nerede yetişir?

Kangal köpeği Türkiye’nin Sivas ilinin Kangal ilçesinden adını almaktadır. 12. yüzyıldan beri Anadolu’da Türk çobanlarının bir numaralı koruma ve bekçi köpeği olmuşlardır. Dünyada en safkan Kangal köpekleri Türkiye’de yetiştirilmektedir. Her ne kadar adını Sivas ilinin Kangal ilçesinden almış olsa da Erzurum, Erzincan, Tokat, Yozgat ve Çorum gibi illerde de safkan kangalların yetiştirildiği bilinmektedir.

Sahiplenmeyi Bekleyenler Kangal

Son Kangal Pet Üyelerimiz

Kangal Son İçerikleri

Sponsorsponsor