Alabay (Alabai), Dev Irk yapılı bir ırktır. İlk olarak Türkmenistan’da ortaya çıkan bu ırk, zamanla tüm dünyada tanınır hale gelmiştir. Yıllardır soyunu devam ettirerek günümüze kadar taşımıştır. Alabay (Alabai) genetik yapısında ilk atalarına göre bazı farklıklar olmuş olsa da genel olarak ataların belirgin özelliklerini sahiptir.
Alabay (Alabai) cinsi bekçilik için en uygun köpek cinslerinden birisidir. Gözünüz arkada kalmadan istediğiniz yerin bekçiliğini yapmasını isteyebilirsiniz. Daima tetikte olan Alabay (Alabai), çevrede olup biteni iyice analiz edebilme yeteneğine sahiptir. Gerekli olduğu durumlarda çevik yanlarını açığa çıkarıp her şey pahasına koruma görevine devam ederler.
Alabay (Alabai) bekçilik için uygun mudur öğrenmek isteyen çoğu kişi bu köpek cinsinin ne kadar harika bir bekçi köpeği olduğunu fark ettiğinde son derece şaşırmaktadır. Konu bekçilik olduğunda köpeklerde alanlarını sahiplenmesi ve sonuna kadar savunması beklenir. Alabay koruma iç güdüsü son derece yüksek olan bir köpek cinsidir ve yaşadığı alanı sahiplenir. Yabancıları ve başka hayvanları alanına girmemesi konusunda oldukça sert bir şekilde uyarabilir. Sahipleri gelene kadar durmadan yüksek sesle havlarlar.
Alabay (Alabai) cinsi av köpeği değildir. Nesillerdir av içgüdüleri gelişmemiş olan Alabay (Alabai) cinsi ne kadar eğitilirse eğitilsin iyi bir av köpeği olamaz. Başka yönleriyle ön plana çıkan bu cins av için tavsiye edilmemektedir. Alabay (Alabai) Köpek Sahiplenme düşünen kişiler cinsin diğer özelliklerini de inceleyip öyle kararını vermelidir.
Alabay köpek cinsi koruma iç güdüsü son derece gelişmiş bir köpek cinsidir. Bu yüzden her zaman ilk tercihi sahiplerini korumak üzerine olmaktadır. Bundan dolayı Alabay (Alabai) av köpeği midir sorusuna hayır yanıtı verilmektedir. Avcılık esnasında av hayvanının izini sürmek yerine sahibinin herhangi bir tehlike içerisinde olduğuna hükmettiği takdirde asla sahibinin yanından ayrılmaz ve bu da onun iyi bir av köpeği olmamasına neden olmaktadır.
Hayvan sahiplenirken birlikte ne kadar vakit geçirebileceğinizi bilmek isteyebilirsiniz. Bazı köpekler uzun ömürlüyken bazıları oldukça erken yaşlarda hayata gözlerini yumarlar. Alabay (Alabai) cinsi ortalama olarak 12-15 yıl yaşayan uzun ömürlü köpeklerdir. Köpeğin yaşam süresi ne kadar olursa olsun iyi bakıldıklarında daha uzun yaşamaktadırlar. Bu nedenle aşıları, beslenme zamanları, egzersiz ihtiyaçları aksatılmamalıdır.
Alabay (Alabai) ne kadar yaşar öğrenmek isteyen çoğu kişiye onun uzun ömürlü bir köpek cinsi olduğunu söylememiz yanlış olmayacaktır. İyi bakılmış bir Alabay 15 yıldan uzun süre yaşayabilir. Unutulmamalıdır ki köpeklerin sağlıklı ve düzenli beslenmesi, gerekli egzersizlerinin yaptırılması, aşı ve veteriner kontrollerinin aksatılmaması onların yaşam ömrünü uzatacak önemli adımlardır. Alabay yaşam süresi de bu faktörler dikkate alındığında artış ya da azalık gösterebilir.
Köpekler oldukça sevimli ve tüylü dostlarımızdır. Bazı cinsler şaşırtıcı derecede uzun tüy yapısına sahip olsa da bazı cinsler vardır ki hiç tüyler yoktur. Köpek sahiplenme için çok tüy döküp dökmemesi önemli bir kriterdir. Çok tüy döken köpeklere alerjisi olan veya evinin kirlenmesini istemeyen kişiler vardır. Alabay (Alabai) cinsi orta derecede tüy döker. Haftada bir tüylerini tarayıp bakım yapmak yeterli olur.
Birçok insan bir köpek sahiplenmeye karar verdiğinde karşılaşacakları tüy dökme sorununa kendilerini hazırlamak isterler. Bu yüzden Alabay (Alabai) çok tüy döker mi sorusu sık sık sorulmaktadır. Alabaylar orta derecede tüy döktükleri için sahiplerinin endişelenmesine gerek yoktur. Düzenli olarak tüyleri tarandığı takdirde tüy dökme miktarında gözle görülür bir azalma meydana gelecektir. Tüy ve cilt sağlığını korumak için gerektiği takdirde cilt yapısına uygun pH değerlerine sahip köpekler için özel olarak formüle edilen şampuanları kullanmak faydalı olabilir.
Köpekler yavruluk döneminden itibaren yeterince sosyalleştirilmezlerse saldırgan davranışlar sergileyebilirler. Bazı cinsler ise genetik özellikleri dolayısıyla sosyalleşseler bile yaşadıkları en ufak bir olayda saldırgan olabilirler. Alabay (Alabai) saldırgan bir köpek cinsidir. Bu cinse rahatsız edici davranışlarda bulunmamak gerekir.
Alabay (Alabai) saldırgan mıdır sorusuna evet yanıtı vermemizin nedeni onun koruma iç güdüleri inanılmaz derecede gelişmiş bir köpek cinsi olmasından kaynaklanmaktadır. Sürü hayvanlarını ve sahiplerini korumak adına bir an bile tereddüt etmeden tehdit unsurlarına saldırırlar. İnsan ya da hayvan olması fark etmez tehlikeli olan her şeyi etkisiz hale getirmek için atılabilirler. Yavruluktan itibaren beraber büyüdüğü hayvanlara karşı çok nazik ve kabullenicidir. İnsanlara karşı saldırgan olmaması için yavruyken bol bol sosyalleştirilmesi önerilir.
Bazı köpek ırkları diğerlerine göre aha gürültücüdür. Kendilerini havlayarak veya uluyarak ifade etmeyi severler. Bu tarz hayvanlara köpek isimleri seçerken gürültücü olduklarını belli eden tercihler yapılabilir. Alabay (Alabai) cinsi çok havlar. Tehlike sezdiklerinde, mutlu olduklarında, endişelendiklerinde kısacası her sebepten dolayı havlayabilirler.
Havlamak köpeklerin konuşma şeklidir. Bütün köpekler havlayarak iletişime geçmese dahi havladıklarında sizlere bir şeyler anlatmak istiyor olabilirler. Alabay (Alabai) çok havlar mı diye düşünüldüğünde de bunun onların etrafta bulunan tehlikeleri haber verme şekli olduğu düşünülebilir. Normal durumlarda bu köpek cinsi fazla havlamaz. Ancak sahiplendiği alanı devriyeye çıktığında ya da dışarıdaki kişi ve başka hayvanları dikkatli bir şekilde takip ediyorsa yolunda gitmeyen bir şeyler sezdiği andan itibaren havlaması asla kesilmeyecektir.
Hayvan gütmek, bir yerde bekçilik yapmak, avda iz takip etmek, polis operasyonlarında yer almak zeka gerektiren işlerdir. Zeki köpekler verilen görevlere konsantre olabilir ve layığıyla yerine getirir. Alabay (Alabai) zeki köpek ırklarından birisidir. Eğitimleri kolaydır ve komutları anlayabilirler.
Köpeklerin zeki olması onlara verilen görevleri başarılı bir şekilde tamamlamaları adına son derece elzemdir. Alabay (Alabai) ne kadar zeki diye merak ediyorsanız onun oldukça zeki olduğunu söylemek asla yanlış olmayacaktır. Verilen komutları anlamada ve yerine getirmede oldukça başarılı olurlar. Özellikle bekçilik ve koruma görevlerinde içinde bulundukları durumu kavramada ve doğru kararları vermede üstlerine yoktur.
Eğitimi kolay olan köpekler uyarıları anlayıp istenilen eylemi yerine getirme konusunda başarılıdırlar. Kolay eğitilebilen köpeklere uzun zaman harcamadan ve bol tekrar yapmadan istenilen şey öğretilebilir. Zeki olan köpekler eğitimlerde genellikle başarılı olsalar da rağmen bazı ırklar zeki olmalarına rağmen kolay eğitilemeyebilirler. Alabay (Alabai) cinsi bazı konularda kolay eğitilebilirken bazı konuları için uzun süre eğitim alması gerekebilir.
Alabay (Alabai) eğitimi kolay mı diye merak eden çoğu kişi bu köpek cinsinin çeşitli köpek şovlarında akrobatik hareketler yapabilecek bir köpek cinsi olmadığı konusunda bilgi sahibi olmalıdır. Alabayların eğitimi koruma, sürü gütme ve bekçilik üzerine olduğunda son derece kolay olur. Doğaları gereği koruma iç güdüleri yüksek olduğu için verilen eğitimler de bu yönde olunca komutları çok kolay kavrarlar. Ancak akrobatik ve şov amaçlı eğitimlerde genellikle başarısız olurlar.
Apartmanlar köpeklerin doğal ortamları değildir ancak günümüzde pek çok kişi apartmanlarda yaşamaktadır. Bu nedenle köpek sahiplenmeyi düşünen kişiler apartman yaşamına uyum sağlayabilecek cinslere ilgi gösteriler. Apartman yaşamına uygun köpekler kapalı ortamda düşük enerjili, evde bulunan diğer bireylere karşı kibar olanlardır. Alabay (Alabai) cinsi doğası gereği apartman yaşamına uyum sağlayamaz.
Alabay (Alabai) apartmanda yaşayabilir mi konusu hakkında mutlaka bu köpek cinsini sahiplenmeden önce araştırma yapmanız gerekir. Alabaylar sürü gütme, bekçilik ve koruma yapma konusunda yüz yıllardır taşıdıkları genler sayesinde oldukça başarılı olmuşlardır. Bu da onların dar ve kapalı alanlarda yaşayamayacakları anlamına gelmektedir. Bu köpek cinsi açık alanlarda dolaşmayı sever. Apartman dairelerinde yaşamaları çok zordur. Ancak bahçeli evlerde yaşayabilirler.
Yüksek enerjili köpekler her zaman harekete geçmeye hazırdır. Oyun oynamak, bir yerden bir yere gitmek onlar için harika aktivitelerdir. Ciddi oranda egzersiz ihtiyaçları vardır. Alabay (Alabai) cinsi ise orta derecede enerjik bir köpektir. Yüksek egzersiz ihtiyaçları yoktur ancak tamamen hareketsiz kalmayı da sevmezler. Rahat bırakıldıklarında aynı bölgede uzun süre durabilirler.
Alabay (Alabai) enerji seviyesi yüksek mi öğrendikten sonra sahiplenmek isteyen çoğu kişi bu köpeğin bir bekçi ve koruma köpeği olduğunu bilmelidir. Sürekli hareket etme ihtiyacı yoktur. Ancak sahiplendiği alanı dolaşmaya çıkmayı severler. Birlikte yaşadığı hayvanları ve sahiplerini korumak için etrafta herhangi bir tehlike olmadığından emin olmak isterler. Gün içerisinde belirli aralıklarla yürüyüş yapabilmeleri onlar için yeterlidir. Alabay köpeklerin çok büyük hareket ihtiyaçları yoktur.
Çocuklu aileler köpek sahiplenme kararı verirken başkalarına göre daha fazla zorlanırlar. Yuvalarına katılacak yeni üyenin çocuklarıyla anlaşıp anlaşamayacağını sorgularlar. Çünkü bazen çocukla köpeğin yalnız kalması gerekebilir. Böyle bir durumda hiç kimse çocuğunun zarar görmesini veya köpeğinin rahatsız olmasını istemez. Alabay (Alabai) cinsi çocuklarla iyi anlaşır. Onlarla birlikte olmayı ve zaman geçirmeyi sever.
Çocuklu aileler sahiplenecekleri köpek cinsinin çocuklarına karşı iyi davranmasını istedikleri için Alabay (Alabai) çocuklarla anlaşabilir mi sorusunu sorarlar. Genel olarak çoğu köpek cinsi çocuklarla anlaşabilir. Ancak Alabaylar çocukları bir ayrı severler. Onlara karşı son derece nazik ve toleranslı olurlar. Çocuklarla rahatlıkla vakit geçirebilir ve onları her türlü tehlikeden hayatları pahasına korurlar. Çocuklar için harika birere bakıcı olabilirler. Çocuklu ailelerin Alabay köpekleri hakkında tereddüt etmesine gerek dahi yoktur.
Bazı köpekler eve gelen konuklardan mutlu olurken yabancılarla iyi geçinemeyenler utangaç, huzursuz ve saldırgan olabilir. Alabay (Alabai) cinsi yabancılara kötü davranır. Yabancı birinden kötü enerji alırsa gidene kadar takibe alır. Her hareketinden tehlike beklemeye başlar. Koruma iç güdüsü oldukça yüksek olduğu için yabancılara daima şüpheci yaklaşır ver onların en ufak tehditkar anında saldırgan davranışlar sergiler.
Yabancı insanlarla tanışarak sosyalleşmeyi seven kişileri Alabay (Alabai) yabancılara nasıl davranır öğrenmek isteyebilirler. Alabaylar yavruluktan itibaren bol bol sosyalleştirilirlerse yabancılara karşı en fazla nötr davranırlar. Bu köpek cinsine yaklaşırken ekstra dikkatli olunması gerekir. Onları tetikleyecek davranışlarda bulunmanız sizler adına iyi sonuçlanmayabilir. Alabay sahiplerinin yabancılar köpeklerine yaklaşırken onları uyarması gerekir.
Bazı cinsler insanlarla çok iyi geçiniyor olsalar bile başka petlerle anlaşamayabilirler. Bazen kıskanç yapılarından dolayı ortamdaki tek hayvan olmak isterler. Bazense diğer petleri kendilerinden güçsüz görüp hükmetmek isterler. Köpeklerin sahip oldukları sosyal beceriler de diğer petlerle geçinmelerinde önemli role sahiptir. Alabay (Alabai) cinsi başka petlerle iyi geçinemez. Bulunduğu ortamda tek olmak ister.
Birden fazla pet besleyen herkes Alabay (Alabai) başka petlerle geçinebilir mi diye merak edebilir. Bir arada yaşayan petlerin uyum içerisinde olması son derece önemlidir. Alabay cinsi eğer yavruyken başka hayvanlarla birlikte beraber büyürse o hayvanlarla geçinme konusunda hiçbir sıkıntı çekmeyecektir. Ancak yetişkin bir Alabay başka hayvanlarla geçinemez. Özellikle başka cinslerdeki diğer erkek köpeklerle kavga etme eğilimleri yüksek olur. Bu yüzden onlar henüz yavruyken bol bol başka hayvanlarla etkileşime geçmeleri tavsiye edilir.
Bir köpeğin sahibine itaat etmesi pek çok konuda önemlidir. İtaatkar olmayan köpekler başına buyruk tavırlar sergiler ve sahibinin sözünü dinlemezler. Alabay (Alabai) cinsi ise sahibine itaat eder ve olabildiğince sözünü dinler. Sahibinin güvende olmasını her şeyden öte tuttuğu için sahiplerinin güvende olmadıklarını sezdikleri anda verilen komutları görmezden gelerek sahiplerini güvenli bir bölgeye çekmeye çalışabilirler.
Alabay (Alabai) sahibine itaat eder mi konusu hakkında düşünüldüğünde bu köpek cinsinin sahiplerine oldukça bağlı ve itaatkar olduklarını söylemek yanlış olmayacaktır. İtaat eğitimleri sıkı ve disiplinli bir şekilde yapıldığında asla sahiplerinin sözünden çıkmazlar. Ancak tehlikeli ortamlarla karşılaştıklarında yapacakları ilk şey sahiplerini oradan uzaklaştırmaya ve güvenli bir ortama çekmeye çalışmak olur. Bu yüzden bu esnada verilen komutları dinlemeyebilirler. Onlar için öncelik her zaman sahiplerinin güvenliğidir.
Alabay fiyatları nedir diye sorulduğunda bu köpek cinsinin ortalama olarak 8000 TL ile 10000 TL arasında değişken fiyatlara sahip olduğunu söylemek mümkündür. Bazı köpek cinslerinde fiyat aralıkları çok daha geniş olurken Alabay fiyatlarının ortalama olarak benzerlik göstermesinin nedeni özelliklerini çok sağlam koruyan safkan bir cins olmasıdır. Fakat bazı faktörlerin köpeklerin fiyatlarını etkileyebilecekleri unutulmamalıdır.
Şeceresi olan köpeklerin safkan olup olmadığını anlamak kolay olur. Bu yüzden Alabay fiyatları şecere varsa artış gösterir. Yaş ve sağlık durumu da doğrudan etkili olmaktadır. Yavru Alabay fiyatları her zaman daha pahalı olur. Yavru Alabay fiyatlarında şecerenin de etkili olabileceği unutulmamalıdır. Son derece sağlıklı bir köpeğin fiyatı her zaman en üst düzeye çıkar. Çeşitli hastalıklarla boğuşan ve sağlık durumu kötüye gitmeye başlayan köpeklere istenilen ücretler ortalamadan daha düşük olabilir.
Alabay nerenin köpeği merak eden çoğu kişi bu köpek cinsinin bir Orta Asya ülkesi olan Türkistan menşeili olduğunu öğrendiklerinde şaşırırlar. Son derece sağlam yapılı duran bu büyük cüsseli köpeğin tarihi milattan önce 3000 yılına kadar dayanmaktadır. Tarih boyunca Orta Asya’da yaşayan insanların sürülerini gütmesinde ve korumasında, kendilerini vahşi hayvanlara karşı savunmalarında yardımcı olmuştur.
Alabay Türk ırklarının kullandığı çoban köpekleri arasında yer alır. Kangal ve Akbaş ile birlikte dünyanın en iyi çoban köpekleri sıralamasında ilk sıralarda bulunurlar. Orta Asya’nın geniş arazilerinde yüzyıllar boyunca sürüleri vahşi hayvanlardan korumuşlardır. Akrabaları Kangal ve Akbaş gibi vahşi kurtlarla çarpışabilen ve onları boğabilen nadir köpek cinslerinden biridir.
Alabay kaç kilo olur sorusunda verilen yanıt dişi ve erkeklerde farklı olmaktadır. Dişi Alabaylar 40 ila 65 kilogram arasında bir vücut kitlesine sahipken erkek Alabaylar 50 ila 80 kilograma kadar ulaşabilen devasa köpeklerdir. Oldukça büyük ve yapılı bir köpek cinsi oldukları için yavruluktan itibaren beslenmelerine oldukça özen gösterilmesi gerekir.
Alabayların ortalama kilolarına ulaşabilmeleri önemlidir. Çoban ve bekçilik köpeği olarak kullanılan bu köpek cinsi gereğinden daha zayıf olduğu takdirde görevlerini yerine getirmekte başarılı olamayabilir. Ayrıca zayıf olmaları çeşitli hastalıklara açık hale gelmelerine de yol açabilir. Boyutları büyüdükçe daha kilolu olurlar. Erkek Alabaylar 78 santimetreye kadar büyürlerken kiloları da 80 kilograma dayanabilir. Boylarına göre aşırı kilolu olmadıklarına dikkat edilmesi gerekir.