Evcil hayvanlar bazen evin içerisinde saklanarak sahibine korku dolu anlar yaşatır. Köpeği saklanan birçok kişi köpekler neden saklanır bilmek ister. Çünkü birçok köpekte bu davranış alışkanlık haline gelmiştir. Evde, bahçede veya herhangi bir yerde saklanarak kaygı dolu anlara sebep olabilirler. Kedilere nazaran köpeklerin saklanması daha az endişe vericidir. Köpekler daha iri yapılı olduklarından evin içerisinde kolayca bulunabilirler.
Kolay bulunuyor olsalar da saklanmak alışkanlık haline geldiyse önemsenmesi gereken bir konudur. Sürekli saklanmak isteyen bir köpek, girmesi zor olan yerlere girmeye çalışınca yaralanabilir. Köpeğin neden saklandığı bulunup bu davranıştan vazgeçmesi için yardımcı olunması gerekir.
Köpekler Neden Saklanır?
Köpeklerde saklanma davranışının birçok nedeni vardır. Köpekler genellikle korku nedeniyle saklanırlar. Kendilerini güvende hissetmediklerinde bir yerlerde saklanmak isterler. Bu davranıştaki amaç korktukları şeyden korunmaktır.
Köpekler neden saklanır sorusunun bir diğer yanıtı ise dinlenmektir. Yoğun bir günün ardından veya ev kalabalıkken saklanıp yalnız başlarına dinlenmek isteyebilirler. Yalnız kalacakları bir yer bulup sessizce derin bir uykuya dalabilirler. İstedikleri gibi dinlendikten sonra saklandıkları yerden çıkıp yanınıza gelirler.
Köpekler yeri eşip buldukları hazineleri saklayan hayvanlardır. Evde kazacakları bir yer olmadığı için oyuncaklarını, değerli gördükleri eşyaları vs. alıp bir köşeye saklayabilirler. Hazinelerini saklarken kendilerinin de birkaç saatliğine ortadan kaybolması oldukça muhtemeldir.
Köpeklerin saklanmalarının altında yatan en ciddi sebeplerse hastalıklar. Herhangi bir hastalık nedeniyle acı çeken köpek saklanma davranışı gösterir. Bunun dışında psikolojik rahatsızlıklar köpeğin sık sık saklanmak gibi tuhaf davranışlar sergilemesine sebep olabilir. Bu nedenle köpek ebeveynleri köpeğin ne sıklıkla saklandığını takip edip saklandıktan sonra neler yaptığını izlemelidir.
Köpekler Hastayken Neden Saklanır?
Köpeklerin hastayken saklanmalarının nedeni inzivaya çekilme istekleridir. Hastalık nedeniyle halsizleştikleri için evdeki hareketlilik onları rahatsız edebilir. Herkesten, gürültüden uzak durup dinlenmek için saklanabilirler. Böylece enerji harcamayıp ağrılarının dinmesini beklerler.
Köpeğinizi saklandığı yerde bulduğunuzda halsiz, keyifsiz görürseniz öncelikle yarası olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Görünürde herhangi bir şey dikkatinizi çekmezse iç organlarda olabilecek olası hastalıklar için veterinere götürmek iyi olacaktır.
Köpeklerde Saklanma Davranışı Nasıl Engellenir?
Köpeklerin saklanma davranışı çok sık değilse endişelenmeye gerek yoktur. Ancak sık sık saklanıyorsa önce neden saklandığı bulunmalıdır. Saklanma sebebi bulunduktan sonra sebep ortadan kaldırılmalıdır. Örneğin köpek hasta olduğu için saklanıyorsa tedavi ettirilip ağrılarından ve acılarından onu kurtarmak aynı zamanda saklanmasının da sonlanmasını sağlayacaktır. Köpeğinizde destek olabilmek için saklanmasını tetikleyecek şeylerden onu uzak tutmalısınız.
Köpeklerin istenilmeyen davranışlarını istenilen yönde evirmek zor değildir. Profesyonel bir destekle köpek saklanma davranışını bırakabilir. Erkenden müdahale etmek köpeğinizin daha kolay bırakmasını sağlar. Saklanma alışkanlığını bıraktırırken bol bol vakit geçirmek, oyunlar oynamak, yürüyüşe götürmek, rutinine uymak işleri daha da kolaylaştırabilir.