Köpeğinizin saldırgan olmasını istemiyorsanız köpek nasıl sosyalleştirilir bilmek isteyebilirsiniz. Sevimli tüylülerin diğer hayvanlarla iyi anlaşabilmeleri için sosyalleşmeleri çok önemlidir. Sosyalleşmeyen köpekler, aynı ortamda birden fazla kişi bulunmasından rahatsız olurlar. Eve misafir gelmesini istemezler. Başka evcil hayvanlarla oynamayı reddederler.
Kısacası asosyal köpekler başka canlılardan rahatsız olur. Bazıları rahatsızlığını köşesine çekilip içine kapanarak yaşasa da bazıları saldırganlaşabilir. Özellikle saldırgan biçimde kendini ifade eden köpekler çocuklar, yabancılar ve küçük evcil hayvanlara tehlike teşkil eder.
Köpek Nasıl Sosyalleştirilir?
Hiç kimse köpeğinin başka canlılardan rahatsız olup kendisine veya karşı tarafa zarar vermesini istemez. Tüm köpek sahipleri köpeğinin mutlu, huzurlu, etrafa pozitif enerji saçan bir hayatının olmasını ister. Bunun için de köpeklerin sosyalleştirilerek diğer canlılarla iletişime geçmeleri sağlanmalıdır.
Köpeğini asosyal ve çekingen gören her köpek ebeveyni köpek nasıl sosyalleştirilir bilmelidir. Köpek sosyalleştirme sabırla ve sürekli olarak verilmesi gereken bir eğitimdir. Köpeklerin insan ve hayvanlarla sosyalleştirilmesi için farklı yollar izlenmelidir.
Bir köpeği diğer hayvanlarla sosyalleştirmenin en iyi yolu oyundur. Sosyalizasyonun tamamlamış saldırgan olmayan evcil hayvanlarla köpeğinizi tanıştırabilirsiniz. Günün belli saatlerinde gözetiminiz altında birlikte oynamalarını sağlamalısınız. Köpeğinizin diğer hayvanlara karşı herhangi bir olumsuz tavrını gördüğünüzde kızmadan gerekli uyarıyı yapmalısınız. Hatta o anda oyunu durdurup bir süre beklemesi hatasını anlamasını yardımcı olacaktır. Diğer hayvanlarla güzel güzel geçindiğini gördüğünüzde ise ödül mamasıyla ödüllendirebilirsiniz.
Köpekleri insanlarla karşı sosyalleştirmek sanıldığı kadar zor değildir. İnsanlarla iyi ilişkiler kurabilmeleri için köpeğinizin nelerden hoşlanıp hoşlanmadığını iyi bilmelisiniz. Örneğin köpeğiniz kulağına dokunulmasından hoşlanmıyorsa etrafınızdaki kişiler köpeğinizi sevmek istediğinde bunu dile getirmelisiniz. Bu uyarıyı yapmadığınızı düşünecek olursak karşıdaki kişi köpeğinizin kulağına dokunduğunda, köpek kendini çekip saldırganlaşabilir. Yaşamış olduğu bu deneyim diğer insanlara da kötü gözle bakmasına sebep olacaktır.
Yavru Köpek Nasıl Sosyalleştirilir?
Bazı köpek ırkları henüz yavruyken bile diğer canlılarla anlaşamadığını belli eder. Birisi onu sevmeye çalıştığında geri çekilebilir. Evde başka bir evcil hayvan varsa huzursuzlanabilir. Minik köpeklerin sosyal biri olarak hayatına devam etmesi içinse biraz çaba gereklidir.
Sosyalleştirilmeye ne kadar erken başlarsa o kadar iyidir. Yavruların sosyalleşmesi için diğer hayvanlarla tanıştırılmalılar. Yalnıza köpeklerle değil, kedi gibi diğer hayvan türleriyle de tanıştırılmaları tam anlamıyla sosyalleşmeleri için çok önemlidir. Köpeğin alışması için uygun ortam hazırlanıp eğlenceli aktiviteler düzenlenmelidir.
Bir köpek geçmişte yaşadığı olumsuz deneyimler sebebiyle asosyal olabilir. Bu yüzden yavruluk döneminden itibaren çevrelerinde olup bitene dikkat etmelisiniz. Köpeğinize kimsenin zorla yaklaşmasına izin vermemelisiniz. Köpeğinize hoşlanılmadığı gibi davrandığında diğer insanlarında da aynı şekilde davranacağını düşünür.
Asosyal Köpek Nasıl Düzelir?
Köpeğiniz diğer insanlardan ve hayvanlardan kaçıyorsa asosyal olduğu için üzülebilirsiniz. Emin olun bunu yalnızca siz yaşamıyorsunuz. Asosyal köpek nasıl düzelir diye merak eden birçok köpek ebeveyni vardır. Köpek nasıl sosyalleştirilir öğrendiğinizde köpeğinizin asosyal olması sizin için endişe verici olmaktan çıkacaktır.
Asosyal köpekler ilgi ve zamanla düzelir. Bu süreçte köpek ebeveyninin göstermiş olduğu özveri çok önemlidir. Köpeğinizi kızmadan yapıcı bir dille yaklaşmanız gerekir. Sürekli olarak evde duran bir köpekse insanların ve diğer hayvanların olduğu parklara götürebilirsiniz. Evcil hayvanlar için yapılmış olan oyun parkurlarında oynatabilirsiniz. Başka bir canlıya yaklaştığında köpeği çekiştirmek yerine ne yapacağını görmek için beklemelisiniz.