Kedisiyle fiziksel etkileşime giren her kedi sahibinin kolayca fark edebileceği bir serinlik vardır. Kedilerin burnu neden soğuk olur sorusunun kedi severler tarafından sorulma nedeni de budur. Nemli olmasına zamanla alıştığımız bu tatlı burunlar aynı zamanda soğuk olduklarında bizleri korkutabiliyorlar.
Kedilerin Burnu Neden Soğuk Olur?
Kedinizin burnunun soğuk olduğunu ilk fark ettiğinizde endişe duyabilir, kedilerin burnu neden soğuk olur diye düşünebilirsiniz. Ancak kedilerin burunlarındaki serinlik gayet doğaldır, aksine sağlık göstergesidir. Kedinizin burnu soğuk olduğu için her şey tamamen yolunda diyemeyiz ama yine de asıl endişelenmeniz gereken kedi burnunun soğuk olmadığı durumlardır. Kedinizin burnunun ne kadar soğuk olacağı kedi cinsleri arasında farklılık gösterecektir.
Kediler burunlarıyla sürekli olarak etkileşimde oldukları için sıcaklık, nem gibi değerlerinde değişiklikler gözlenebilir. Bir kedi tükürüğünün yanlış yerde kuruması burnun hem aşırı soğumasına hem de kurumasına neden olabilir. Kedinizin burun sıcaklığını düzenli kontrol etmeli, absürt durumlarda veteriner hekim desteği almalısınız. Kedilerin burunları sıcak olduğunda kesinlikle hasta olduklarını söyleyemeyiz.
Kedilerin Üşüdüğü Nasıl Anlarız?
Burun kısmında soğukluk göreceğiniz kedilerin yüksek ihtimalle sağlıklı olduğunu, bu durumun gayet normal olduğunu söylemiştik. Kedilerin burnu neden soğuk olur sorusuna yanıt verirken çevre koşullarından neredeyse hiç bahsetmediğimizi fark etmişsinizdir. Kedilerin normal şartlarda ki burun sıcaklıklarıyla çevrenin sıcaklığının bir etkisi yoktur. Kedinizin burnu soğuk olduğunda patili dostunuzun üşüdüğü sonucuna varmanız hatalı olacaktır.
Kedinizin gerçekten üşüyüp, üşümediğini anlamak için çok daha farklı fiziksel değişimleri gözlemlemelisiniz. Kedilerin üşüdüğünü nasıl anlarız adlı içeriğimizde bu konuya değinmiştik. Kedilerin üşümesiyle burunlarının soğuk olması arasında bir bağlantı yoktur. En sıcak yaz aylarında bile kedinizin serin bir buruna sahip olduğuna şahit olabilirsiniz. Belki de yüzyıllar önce bu nedenlerle mistik canlılar olarak adlandırılmışlardır.