Kedilerin Üşüdüğünü Nasıl Anlarız?

Kedilerin Üşüdüğünü Nasıl Anlarız?

.

Pek çoğumuz kedilerin tüyleri olmasından ötürü onların her türlü ısıya karşı korunduğunu düşünmektedir. Sıcak ve soğuk havalarda kedilerin çok sıcaklamadığı hatta hiç üşümediği düşüncesi oldukça yaygındır.Bu bilgi kısmen doğrudur ancak kedilerin yüzeylerini kaplayan tüyler ne yazık ki onları aşırı soğuktan korumak için yeterli değildir. Evet kediler üşür, peki kedilerin üşüdüğünü nasıl anlarız?
Yazımızda kedilerin hangi durumlarda üşüdüğünü ve onları nasıl koruyabileceğimiz hakkında bilgiler vereceğiz.

İçindekiler

    Kediler Soğukta Üşür mü?

    Kediler kendisini soğuktan korumak için mevcut tüylere yaradılış itibariyle sahiptir. Ancak soğukluk derecesine göre ve tüylerin özelliklerine bakılarak üşüme ihtimalleri değişiklik göstermektedir. Bazı kedilerin tüy sıklıkları, katları, uzunlukları gibi pek çok farklı özellikleri mevcuttur. Dünya üzerinde kedilerin ırklarına göre de soğuğa karşı dayanıklılığı değişmektedir.

    Maine Coon ve Sibirya kedisinin kürkleri diğer ırk kedilere oranla düşük sıcaklıktaki derecelere daha fazla dayanıklıdır. Aşırı soğuk olduğu durumlarda kediler de bizler gibi üşüyerek ilerlediği taktirde hipotermi ile sonuçlanabilir. Eğer soğukta kalan kedi uzun süre üşümüş ise ve onu ısıtacak en ufak bir sıcaklık bulamazsa hayatını kaybedebilir.

    Kedilerin Üşüdüğünü Nasıl Anlarız?

    Kedilerin üşümesi pek çok farklı değişkene ve koşullara bağlı değişiklik göstermektedir. Ev içerisinde yaşayan bir kedi ile sokakta yaşayan kedinin alışık olduğu ortam ısısı ve vücut ısısı kesinlikle farklı olacaktır. Yaşam alanlarına oranla adapte olabilen kedilerin hangi durumlarda üşüdüğünü bilmeli ve önlemlerimizi ona göre almalıyız.

    Kedilerin Üşüdüğünü Gösteren Belirtiler;

    • Titreme
    • Tüylerinde Kabarma
    • Kulak ve Burunlarının Soğuk Olması
    • Sıcak Bölgelere Saklanma İsteği

    Titreme

    Kediniz bulunduğu ortamda aşırı bir şekilde üşümüş ise tıpkı bizlerin olduğu gibi titreme tepkisi gösterebilir. Ancak titremesinin tek sebebi üşümesi olmayabilir.
    Kimi zaman titreme bir takım zehirlenme ve stres kaynaklı da görülebilir. Bu durumda kedinizi iyi bir şekilde gözlemlemeniz gerekir.Titrediğini gördüğünüz zaman ortamda herhangi bir soğukluk söz konusu değilse muhakkak zehirlenme ihtimalini göz önünde bulundurarak uzman veteriner hekimden destek alınması gerekir.

    Tüylerinde Kabarma

    Kedilerin üşüdüğü zaman vücutlarını sıkarak kapanma şeklinde bir oturuş sergilediklerini söyleyebiliriz. Ancak kediler tüylerini aşırı derecede dikip kabarıyorsa üşümüş olabilir. Bu hareketi ile mevcut vücut sıcaklığını kendinde hapsetmek gibi bir durum sergiliyor olabilirler. Çoğu zaman kedilerin uyurken de bu şekilde kapandıklarını gözlemlememiz mümkündür.

    Kulak ve Burunlarının Soğuk Olması

    Kedilerin üşüdüğünü en net şekilde anlamak için uygulanan bir yöntem ise kulak, burun ve patilerine dokunmak olacaktır. Eğer ki kediniz üşümüş ise bu hassas noktaları oldukça soğuk olabilir. Kulak ve burunlarının soğuk olduğunu fark ettiğiniz anda ya bulunduğunuz evin ısısını yükseltmelisiniz. Bazı durumlarda kediler üşütmüş olabilir ve bu bir hastalık şeklinde seyredebilir. Bu durumda ortamın ısısını arttırmak ya da kedinizi sarmak işe yaramayacaktır. Bu durumun tedavi edilebilmesi için veteriner hekime muayene için götürmeniz önerilmektedir.

    Sıcak Bölgelere Saklanma İsteği

    Kedilerin sıcak ortamları ne kadar sevdiğini bilmeyeniniz yoktur. Eğer kediniz üşüdüyse ev içerisinde en sıcak ortama gidecek ya da mevcut bir örtü, yorgan tarzı eşyaların altına saklanarak ısınmaya çalışacaktır. Pek çok kedi genellikle ısı yaydığı için bilgisayar klavyesine, kalorifer peteği dibine ya da çalışan ve ısınmış bir beyaz eşyanın yakınında mutlu olabilmektedir. Sokakta yaşayan kediler ise ısınmak için araba motorlarını, küçük alanları tercih etmektedirler.

    Kedileri Soğuktan Nasıl Koruruz?

    Kedileri soğuklardan ve rüzgardan korumak için pek çok farklı yöntem bulunmaktadır. Kedilerin çok sevdiği yumuşak bir kedi yatağı ya da kedi evi satın alabilirsiniz. Kendine benimseyeceği bu yerde kendi ısısı ile mutlu bir şekilde ısınabilir. Bazı kediler satın alınan bu ürünleri pek tercih etmemektedir. Bu durumda ise çok sevdiği yumuşak bir minder, yastık, bir örtü de ısınması için kullanılabilir.

    Kediler gün içerisinde ortalama 12-14 saat uyuduğu için çoğu zaman hareketsizlikten de üşümektedir. Bu durumda kedileriniz ile oynayarak onların enerji sarfetmesine ve bu şekilde ısınmasına yardımcı olabilirsiniz.

    Kediler aynı zamanda yeterli beslenemediği durumlarda da yeterince ısınamaz. Alması gereken kaloriyi ve besin değeri yüksek mamaları ona temin ederek daha az üşümesini sağlayabilirsiniz.

    Eğer teması seven, ilgilden ve sevgiden oldukça hoşlanan bir kediniz var ise onu sizlerden daha iyi herhangi bişeyin ısıtamayacağını bilmeniz gerekir.

    Sıkça Sorulan Sorular

    Kedilerin üşümesi için herhangi bir derece vermek net olarak bilgi vermeyebilir. Ancak kediler 0 derecenin altında tıpkı bizler gibi üşümeye başlayacaktır.

    Ev içerisinde yaşayan kediler kışın açık balkonda kaldığı sürece bir süre sonra muhakkak üşüyecektir.

    Erişkin kedilere oranla daha hassas bir bünyeleri olması sebebi ile yavru kediler de oldukça fazla şekilde üşüyebilir.

    Kediler sıcağa dayanabilir ancak soğuğa yeterince dayanıklı değildir.

    Kediler üşümeye bağlı üşüttü ise bu durum bağırsaklarına zarar vereceği için buna bağlı olarak ishal olabilir.

    Pet_Paw 6445 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor