İnsanlarla ortak hastalıklar arasında kedilerde göz tansiyonunu da sayabilirsiniz. Kedilerde göz tansiyonu belirtilerinin önemi de burada ortaya çıkar. Kedilerin göz sağlığını, görme duyusunu en çok etkileyen, kedilerimizi korumamız gereken hastalıkların başında Glokom rahatsızlığı gelmektedir. Halk arasında göz tansiyonu denilen hastalığın bildiğimiz tansiyonla pek alakası yoktur.
Kedilerde Göz Tansiyonu Nedir?
Görme eyleminin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi ve kedilerin görme organı olan gözlerinin problemli olmaması için aslında birçok olayın düzenli ve doğru olarak yaşanması gerekmektedir. Gözün sıvısının doğru oranda ve doğru miktarda üretilmesi, sıvı üretimi sonrası gözün önünde ve arkasında oluşan göz basıncının dengede kalması verilebilecek en net örneklerdir. Kedilerde yüksek tansiyonu da daha önce incelemiştik.
Tam da bu örneklerin içerisinde olan göz basıncının dengeli olmalı durumu çeşitli nedenlerle denge durumundan çıkabilir. Sadece kedilerin değil, tüm canlıların gözlerinde yaşanan göz içi basınç dengesizliğine göz tansiyonu yani kedilerde Glokom diyoruz. Kediler göz tansiyonu nedir en basit şekilde böyle özetlenebilir. Nasıl engelleneceği, belirtileri ve neden meydana geldiği konusuna değineceğiz.
Kedilerde Glokom Neden Olur?
Kedilerin gözlerindeki basınç dengesinin bozulması sonucu ciddiye alınması gereken bir göz hastalığı olan Glokom yani göz tansiyonu ile karşı karşıya kalabileceğinizi söylemiştik. Göz içi basıncın değişmesi, dengede kalmaması genellikle üçüncül şahıslardan yani dışarıdan gelen darbelerle mümkündür. Gözde oluşacak travmalar sonrası kanama, akma, engellemeler göz basıncını çok ciddi etkiler. Kedilerde;
- Üveit,
- Göz tümörleri,
- Gözün başka göz organlar tarafından bloke edilmesi, lens düşmesi
- Gözde meydana gelen kanamalar,
- Darbe sonucu göz sıvısının göze doğrudan teması Glokom oluşmasına neden olabilir.
Kedilerde Göz Tansiyonu Belirtileri
Sadece nedenleri bilmek hastalığı tamamen anlamak için yeterli değildir. Eğer kedinizi göz tansiyonuna karşı korumak istiyorsanız öncelikle belirtileri öğrenmeli sonrasında da belirtileri anlamak için düzenli olarak kedinizi ve kedinizin gözlerini takip etmelisiniz. Ne yazık ki kediler size sorunlarını konuşarak anlatamazlar, değil mi? Göz tansiyonu belirtileri arasında;
- Göz akıntısı,
- Gözde şişlik,
- Gözde sarkıntı,
- Gözün açık kalması ve
- Körlük bulunur.
Eğer kedinizin Glokom hastalığı ile savaştığınız erkenden teşhis edecek kadar belirtileri dikkatli inceleyecek olursanız problem büyümeden kolayca çözülecektir. Ancak belirli bir aşamadan sonra ciddi tedavi yöntemlerine ihtiyaç duyabileceğinizi de söylememiz gerekiyor. Özellikle kedilerin gözlerine aldıkları darbelerden sonra göz tansiyonu belirtileri çok dikkatli incelenmelidir.
Kedilerde Göz Tansiyonu Tedavi Yöntemleri
Şüpheleriniz sonucu veteriner hekimler tarafından incelenecek kedinin göz tansiyonunu ölçmek çok ama çok kolaydır. Eğer gerekli aletler varsa kedilerin göz basıncı kolaylıkla ölçülebilir ve gerçekten basınç kaynaklı bir sorun varsa tedaviye kısa süre içerisinde başlanabilir.
Tedavi tamamen kedilerde göz tansiyonu nedenlerini ortadan kaldırmak amacıyla uygulanır. Kanama kaynaklı sorunların tedavisi kanamanın durdurulması ile mümkün olacaktır. Kedilerin göz tansiyonunu takip etmek ve sağlamak yine kedi sahiplerinin sorumlulukları arasındadır. Şimdiden kolaylıklar diliyoruz.