Kedilerde damak yarığı henüz kedi anne karnındayken ortaya çıkan, yavrunun gelişimini doğrudan olumsuz etkileyen bir bozukluktur. Yarık olarak adlandırılmasının nedeni ağzın içerisi ile sinüs boşluğu arasında bahsedilen hastalık nedeniyle bir boşluk olmasıdır. Sorun hem damağın çok sert olan kısmında hem de nispeten daha yumuşak olan kısımlarında oluşabilir. İki türlü de tedavisi mümkündür.
Damak yarığının uzunluğu, büyüklüğü, genişliği ve teşhis edilene kadar geçen süre tedavi süresini ve başarısını etkileyen temel faktörlerdir. Cerrahi müdahale olmadan düzelme şansı yoktur, kedilerin damaklarındaki yarık ameliyat ile tedavi edilebilir. Tedavi süreci çok geç başladığında veya hiç başlamadığında kedinin hayatta kalma olasılığı çok düşüktür. İçeriğimizi okuduğunuzda kedilerin damak yarığı sorunu hakkındaki tüm bilgilere ulaşacaksınız.
Kedilerde Damak Yarığı Nedenleri
Kedilerin damaklarında yaşanan boşluğun anne karnında ortaya çıktığını daha önce söylemiştik. Problem sizin müdahale alanınızın dışında meydana geldiği için dışarıdan etkilerle önlemek veya neden olmak pek mümkün değildir. Ancak kedilerde damak yarığı nedenleri arasında insanların sebep olabilecek bazı durumlarda mevcuttur.
- Aşırı A vitamini,
- Aşırı D vitamini,
- Annenin ilaç kullanması,
- Kortizon tedavisi,
- Farklı kimyasallar,
Anne karnında meydana gelen çoğu hastalık, sorun gibi damak yarığının da temel nedeni yavru kedinin annesinin beslenmesi ve sağlığı ile alakalıdır. Annenin beslenme düzenine veya yaşadığı alana giren aşırı kimyasallar, vitaminlerin aşırı yüklenmesi yavrunun çenesinde sorunlar olmasına neden olabilir. Hamile kedilerin beslenmelerine ve sağlıklarına dikkat etmeli. Problemleri kedilerin kısırlaştırılmasını sağlayarak yavruları büyük bir sorundan kurtarabilirsiniz.
Kedilerde Damak Yarığı Belirtileri
Kedilerin damaklarında yaşanan sorunların belirtileri anlaşılması gayet basit belirtiler arasındadır. Kedinin gelişiminde ve beslenmesinde aşırı önemli olan damak sorunlu olduğunda kedinizin neredeyse her hareketinden bir problem olduğunu anlayabilirsiniz. Bu süreçte önemli olan problemin kaynağını anlamaktır. Kedilerde damak yarığı belirtilerinin damaktan kaynaklandığını anladığınız sürece kedinizi sağlığına kavuşturabilirsiniz.
- Aşırı öksürme,
- Aşırı hapşırma,
- Kilo kaybı,
- Beslenmede bozukluklar,
- İştahsızlık,
- Büyüyememe,
- Anne sütüne ulaşma zorluğu,
- Kilo kaybı,
- Nefes almada zorluk,
Benzer belirtilerin çok farklı sorunlarda da ortaya çıktığını biliyoruz. Neredeyse her sağlık sorununda kedilerin listemizdeki belirtilerden birkaçını gösterdiğine siz de şahit olmuşsunuzdur. Bu belirtileri ayırt etmek, doğru hastalığa uydurmak istiyorsanız damak hastalıkları nasıl teşhis edilir sorusuna yanıt bulmalısınız. Erken teşhisin ne kadar önemli olduğunu düşünecek olursanız, hastalıklar hakkındaki en önemli detay hastalığın nasıl teşhis edileceğini bilmektir.
Kedilerde Damak Yarığı Nasıl Teşhis Edilir?
Belirtilerden bağımsız olarak kedilerde damak yarığı nasıl teşhis edilir diye merak ediyorsanız bu konuda ekstra bir efor harcamanıza gerek yok demektir. Kedilerin damak sorunları öylesine göz önünde yaşanır ki hiçbir gözleme gerek kalmadan durumu fark edebilirsiniz. Kedinizin ağzına baktığınızda damaktaki boşluğu görebilir ve sorunu kolayca anlayabilirsiniz.
Belirtilerin birçoğunun kedinizin hayatında olması ve damağa baktığınızda bir açıklık görmeniz kedinin en kısa sürede veteriner hekime gitmesi gerektiğini gösterir. Teşhis süresi ne olursa olsun profesyonel destek alınmadığı her durum geç kaldığınız anlamına gelmektedir. En ufak şüphe de dahil olacak şekilde gözlemlediğiniz her olağandışı durumda veteriner kliniklerine başvurmalısınız.
Genetik Olarak Damak Yarığı Gözlemlenen Kedi Cinsleri
Kediler damak rahatsızlıklarını genetik olarak taşıyabilirler. Akrabalarından gelen ve coğrafi nedenlerle, geçmişten kalan izlerle damak hastalıklarıyla boğuşan kedileri öğrendiğinizde yavru kediler için çok erkenden izleme, tarama çalışmalarına başlayabilirsiniz. Günümüzde kedilerimizde damak yarığının en çok görüldüğü kedi cinsleri aşağıdaki gibidir;
Güzeller güzeli üç kedinin de benzer sorunlar nedeniyle damak problemleriyle hayata gelebileceğini unutmamalısınız. Eğer birlikte yaşadığınız, sahiplenmek istediğiniz veya çiftleştirmek istediğiniz bir kedi listemizdeyse yavruların ağızlarını doğuştan itibaren kontrol etmeli, kendinize güvenmiyorsanız veteriner hekimlere kontrol ettirmelisiniz.
Kedilerde Damak Yarığı Tedavi Yöntemleri
Kedilerin damak yarığı hastalığından kurtulması için ameliyat uygulamasının zorunlu olduğundan bahsetmiştik. Bu cerrahi müdahale esnasında her zaman anestezi kullanılması mümkün değildir. Yavru kedinin yarık nedeniyle beslenmesinde yaşadığı sorunlar farklı hastalıklara neden olabileceği için anestezinin kullanımını aşırı riskli hale getirebilir.
Düzenli beslenmesi gereken kediler tedavi aşamasında iki saatte bir olacak şekilde tedaviye uygun beslenmelidir. Veteriner hekiminizin önerdiği, anlattığı beslenme şeklinin uygulanması sonucu beslenme sorunu ortadan kalkıp, ameliyat için uygun hale gelindiğinde artık sorumluluk veteriner hekimlerdedir. Kedinizi güvendiğiniz bir veteriner hekime emanet ederek düzelmesi için beklemekten başka yapacağınız bir şey yoktur.
Kedilerin damak yarıklarının tedavisi için tek ameliyat yeterli olmayabilir. Birden çok ameliyatın gerçekleşebilmesi için kedinin bu ameliyatları kaldıracak kadar olgunlaşması yani en azından 3-4 haftalık olması gerekir. Bu nispeten uzun sürenin sorunsuz geçmesi için bahsettiğimiz beslenme şeklini uygulamanız yeterlidir. Ameliyattan sonra yarığın tekrar büyüme nedeni olduğu için kediye her açıdan nazik ve dikkatli davranılmalıdır. Kedilerde damak yarığı kader değil, ihmaldir.