Senegal Papağanı , Batı Afrika'da yaygın şekilde yaşayan kuşlardandır.Senegal Papağanı ırkının doğal habitatı Batı Afrika’dir ancak başka bölgelerde de iyi bakıldıkları sürece yaşayabilirler.Senegal Papağanı Sarı, Yeşil, Turuncu, Kahverengi renklerde tüylere sahip Papağan türlerinden birisidir. Dişi ve erkekleri arasında çok fazla boy farkı olmayan bu kuşlar küçük boyutludurlar.
Kuş ömürleri ırk özelliklerine göre değişimlere tabidir.Kuş ırklarının bazılarının ömürleri oldukça uzunken bazı kuşlar kısa ömürlüdür.Kuşların yaşam süresi çevre koşullarından, hastalıklardan, streste göre değişir.Senegal Papağanı çok uzun ömürlü kuş ırklarındandır.Bu ırkın ortalama yaşam süresi 30 yıldan uzundur.
Bazı kuşlar eşsiz taklit yetenekleri sayesinde insanlardan duydukları kelimeleri söyleyebilmektedirler. Sınırlı sayıda kelime söyleyebilen kuşlar varken bir yandan da uzun cümleler kurarak bir insanla konuşuyormuş hissi yaratan kuşlar vardır. Kuş sahiplenme düşüncesi olan kişilerin kuşun konuşup konuşmamasına göre kararlarını netleştirebilirler. Kuşunun yalnızca güzel ezgili şarkılar değil ayrıca birkaç kelime konuşmasını isteyenler de olabilir.Senegal Papağanı konuşma yeteneği en fazla gelişmiş olan kuş ırklarından birisidir.
Kuşlar harika ezgileriyle fark yaratan canlılardır. Kendilerine özgü ezgilerle birbirinden farklı melodilerde öterler. Kısacası bir kuşa yuva olmak eşsiz sesli bir dost edinmektir. Sessiz bir evde yaşamaktan sıkılanlar kuş sahiplenerek hayatlarına renk katabilirler. Bazı kuşlar sürekli olarak öterken birtakım ırklar sessiz yapıdadır.Senegal Papağanı çok ses çıkaran kuşlardır. Ötmeyi, kendine özgü sesler çıkarmayı çok severler.
Senegal Papağanı oldukça sosyal kuşlardır. Hem kendi türünden hem de başka türlerden kuşlarla arkadaşlık kurabilirler. Kafeslerinde kendi ırkından bir eş olması oldukça iyi olur.Bunun yanı sıra Senegal Papağanı insanlarla etkileşimde bulunmaktan keyif alır. Sahibiyle oyun oynayıp omzunda veya elinde durmayı sever.
Kuşlar zekalarıyla ön plana çıkmazken bazı kuş ırkları üstün zeka gerektiren işler başarabilir. Bu nedenle kendi içlerinde belli zeka düzeyine göre ayrışırlar.Senegal Papağanı normal zeka düzeyine sahip kuş ırklarındandır. Belli düzeyde öğrenme ve kavrama yetenekleri vardır. Öğrendikleri şeyleri bir süre sonra sergileyebilirler.
Kuşların kendi ırkına özgü ciddi genetik hastalıkları olabilir.Senegal Papağanı pek fazla genetik hastalığı olan bir kuş ırkı değildir. İyi bakıldıkları sürece sık sık hastalanmazlar. Bu nedenle Senegal Papağanı sahiplenme düşüncesine sahip olan kişiler düğer özelliklerine de göz atıp bu kuşu tercih edebilir.
Senegal Papağanı bakımı pek zor değildir. Biraz tecrübe sahibi olan herkes bir Senegal Papağanı yetiştirebilir.İyi bir şekilde bakıldıklarında sağlıklı ve mutlu bir şekilde yaşamlarını sürdürürler. Bu kuşlara iyi bakmak isteyen kişiler temel gereksinimlerini çok iyi bilmelidir.
İlk kez bir kuşun bakımını üstlenecek kişiler hangi ırkı tercih etmesi gerektiği konusunda kararsız kalırlar. Bir kuşun büyüme aşamalarını görmek, kuş isimleri seçmek, onunla oynamak çok keyiflidir.Senegal Papağanı ilk kez kuş sahiplenecek kişilerin belli şartları sağlıyorlarsa uygun olacak bir ırktır. Herkes bu kuşun bakımını yapamayabilir.
Kuşlar üreme dönemleri geldiğinde uygun bir eşleri varsa yumurtlayarak yavru sahibi olabilirler.Sorunsuz bir şekilde çiftleşebilen kuşlar yumurtlar ve kuluçka dönemi başlar. Senegal Papağanı ırkının kuluçka dönemi yaklaşık olarak 28 gün sürmektedir.Kuluçka süreci bitince yavrular teker teker yumurtadan çıkar. Dünyaya gelen yavrular genellikle 85 gün sonra tüylenmeyi tamamlar.