Yavru Golden Retriever - Yaramaz Kızım Bella

Merhaba arkadaşlar, biraz uzun bir yazı olabilir, okuyanlara şimdiden teşekkür ederim.


Öncelikle kendimi tanıtayım; 

23 yaşındayım, Zonguldak Belediye Tiyatrosu'nda çalışıyorum son 3 aydır bu şehirdeyim. Tek çocuğum ve ergenliğim boyunca çok korumacı bir annem oldu. Her şeyden sakınmamı isterdi. Başta köpeklerden. Bu sebeple hayvanlarla aram hiç iyi olmadı, devamlı onlardan korktum. Ailemden ayrı geçirdiğim son iki yıl benim için mücadele yıllarıydı. Karakterime işlemiş kötü özelliklerden ve safralarımdan kurtulma dönemiydi. Kendi kendime hayvan sevgisi aşılamaya çalıştım ve oldukça başarılı oldum. Önce iki muhabbet kuşu aldım. Onlara en iyi yemlerden en güzez kafeslerden ve gaga taşlarından aldım. Şu an birlikte çok mutluyuz. Elimden dakikalarca yem yiyebiliyorlar ve ne zaman dudağımı uzatsam öpüşüyoruz. Ardından bir japon balığı aldım. Onu izlemek inanılmaz huzur veriyor bana gün aşırı suyunu değiştirip onu elimden geldiğince memnun etmeye çalışıyorum. 

Şimdi ise bundan tam iki gün önce, 22 Aralık günü Bursa'ya Bursa K9 çiftliğine giderek dünyalar güzeli bir dişi Golden Retriever sahiplendim. Tanıştığımızda henüz 51 günlük olan Bella (güzel bir isim oldu bence, adıyla yaşasın) ile birlikte tam 6 saat yol tepip Zonguldak'a döndük. Evim 1+1 ama küçük bir ev sayılmaz yaklaşık 80 metrekare. Ona güzel bir köşe hazırladım, yatak, oyuncaklar ve mama kapları aldım. İlk gün uyutucu ilacın etkisiyle sersem gibiydi. Zonguldak'a iner inmez belirlediğim güvenilir bir veterinere götürdüm. Kalan aşıları için takvim oluşturuldu ve muayene edildi. Hiç bir sağlık sorunu yok. En azından şu an için çok şükür bir şey gözükmüyor. 

Sorunumuz ikinci gün yani dün başladı. Bella'ya profine puppy lamb & patotoes isimli mamadan aldım. İlk gün yiyemese de ikinci gün yemeye çalıştı fakat bir tane ağzına alıp çiğneyemeden geri bıraktı. Sanırım sert geldi. Ben de suyla mamasını yarım saat yumuşattım ve öyle verdim. Saniyeler içerisinde 2 avuç mamayı bitirdi. 

Tuvaletini yapması için serdiğim gazeteye yapıyor genelde. Tuvalet damlasını gazetelere sıktım ve bu da ona yardımcı oldu. lakin yine de bir kaç defa apayrı yerlere yaptı. Yakaladığım anlarda hayır diyerek kızdım tabii. Ama bu sabah uyandığımda 5 farklı yere büyük ölçülerde kakasını yaptığını gördüm. üçü gazeteye diğer ikisi salonun mutfak bölümündeki taşa. Ona kızmadım tabiki ama bu beni oldukça endişelendirdi. 

Yazımın başında da belirttiğim gibi belli korkuları fobileri ve önyargılarımı kırmak adına bir köpek sahiplendim ve eğitimi konusunda internette o kadar çok farklı bilgi var ki. Dövün diyenden tutun bırakın takılsın diyene kadar geniş bir yelpaze bilgi kirliliği. 

Ben Bella'nın bütün zorluklarına katlanmaya hazırım. Asla pes etmem lakin biraz daha bilgiye ihtiyacım var. Ona ısırması için üç farklı oyuncak aldım. İçi zilli renkli çubuklarla oluşturulmuş bir top, kaşar aromalı küçük plastik bir kemik ve ucu saçaklı ortasında top bulunan tutabileceğim bir ipten oyuncak. Bunları ısırırken keyif alıyor ama sorun başka.

Elimi ısırmaya çalışıyor, internette evvelinde yaptığım araştırmalarda okumuştum biliyorum dişleri kaşınıyor ve bu çok doğal. Ancak bunu çok ani anlarda onu severken ya da oyun oynarken yapmaya kalkışıyor. reflekslerim yerinde olmasa defalarca başarmıştı. Isırısa ne olur bilmiyorum dişleri çok ufak ama keskin gözüküyor. Bir de çocukluğumun geçişini göz önüne alırsanız bu benim için oldukça korkutucu. 

Paçalarıma çok dolanıyor yürürken. Bu da her an kuyruğuna basma endişesi yaratıyor bende. Onu sakinleşirmenin yolu yok mu? Dur ve bekle komutları bir işe yaramıyor. Elbette iki günde bir şey öğrenmesini beklemek çok saçma ama tavsiye istiyorum sizlerden. Şu ana dek öğrendiği tek komut gel oldu. Gel deyince ne olursa olsun zıplayarak koşar adım yanıma geliyor. Başka komutları öğretmenin yolları nedir? Daha önce de bahsettiğim gibi korkularımı yenme konusunda haddinden fazla kararlıyım ve bu uğurda sınırsız bir sabrım var.

Bu arada kız arkadaşımla aynı evi paylaşıyoruz ve ilk gün üstünü örtelim diye onun şalını verdik. Kız arkadaşıma daha saldırgan davranıyor o andan beri sebebi ne olabilir?

Özetlemek gerekirse;

1 - Beni ya da aynı evi paylaştığım kız arkadaşımı nasıl ısırmasını engellerim? 

2 - Isırmama eğitiminde üslubum nasıl olmalı?

3 - Evdeki içinden elektrik geçen kabloları ısırmaya çalıştığında onu sertçe mi uyarayım yoksa bir iki şaplak mı gerek illa?

4 - Bazen korkutucu bir suratı oluyor ve hırlayıp havlamaya başlıyor. Bir süre yapıyor ve bir kaç sert hayırdan sonra susuyor. Bazen de susmuyor o anlar terk ediyorum odayı. Sinirden ve bir nebze korkudan sanırım. Havlamanın önüne tam olarak geçemem elbette ama bunları kontrol etme imkanım nedir?

5 - Dün internet kablosunu kemirirken buldum ve hayır dedim durmadı. ben de kafasına bir iki kere vurdum hafif dozda. Bu çok mu ağır oldu? Dünden beri buna üzülüyorum. 

Sorularımın devamı gelebilir, buraya kadar sabırla okuyan herkese çok teşekkürler.

Yavru Golden Retriever - Yaramaz Kızım Bella için cevaplar :

thor b. 9 yıl önce

Merhaba, her satırı okurken thorun kucuklugune gıttım vve onu kucuklugunde yaptıklarına. hep ınternetten okkuyordum ufak dıye ısırıyor, yavru dıye vs. yapar dıye ama hep bızımkısı baskaymıs gıbı gelıyordu.

bebeklıklerı coook ama cok zor bır donem. Bebekken bır an once buyumesını ıstıyordum, bugun bakıyorum bebeklıgındekı o guzellıgını doya doya yasamamısım. copk guzel fotograflar cok guzel vıdeolar cekmemısım. cunku hep ya cıs sılıyordum ya kaka:)
El ısırmak bır oyun, kardeslerı olsa onları da ısırarak oynayacaklar.oncelıkle kopegınızın yaptıgı hıc bır seyı kısısel algılamayın bu yaslarda. sert bır ses tonu belırleyın bu sesın yuksek bır ses olmasına luzum yok. ototrıter olsun yeter. elınızı agzına goturmek ıstedıgınde hayır dıyıp cekın. bızım o zamanlar ellerımız cızık yırtık ıcındeydı. elımı ısırmadıgı zaman odul vermekten kızmaya kadar herseyı yapıyordum ancak care oolmadı. bu bır surec, sabırla gecmesını bekleyeceksınız. ama her seferınde hayır demeyı ıhmal etmeyın.
dogru yere tuvalet yapmayı elbet ogrenecek. zamanla gazete adedını azaltıp en sonunda asıları bıtınce dısarı alıstırmaya baslayacaksınız. dısarı alısma asamasında da bıraz ev kazaları olacak sonra bıtecek. en cok bu konuda sabra ıhtıyacınız var bana kalırsa. thor kakasını yapar bır de ustune yatar surunurdu, cısını yapar ustune yatardı. bazen oturur aglardım. su an sabaha kadar gık demeden cısını kakasını tutan bır kopegım var:)
yapmamasını ıstedıgınız herseyde bu ısırmak olur baska bısey olur aynı tonda hayır demek. tek cozum bu.
elektrık gecen kablolar sıkıntılı. ben uzun sure kablo gozuken odalara ben yoken sokmadım onu. bence bu konuda hem aynı tutarlılıkla hayır demelısınız ama sız de tedbırı alarak kabloları bır sekılde yaklayıp, bantlayıp vs bır care bulmalısınız.
bu yavru dogada annesıyle olsa annesı ona kızdıgında ensesınden sallayacaktır derler hep. bende cook kızdıgımda hafıfce orayı cekıyordum.
vurmak ılerıde ellere karsı korkak olmasını saglayabılır bence.
tutarlı olun bır kez ızın verdıfgınızı sonra yasaklamayın, net olun, hayır dıyın ve bırakın sızın nasıl yasadıgınıza ayak uydursun. bız oyle dıyoruz. thor resmen bızım duzenımıze ve yasantımıza ayak uydurdu. 
kolay gelsın:)



Nilüfer Ece S. 9 yıl önce

Hic yavru bi kopegim olmadi size yardim edemeyecegim.ancak soyleyebilecdgim iki sey var birincisi tuyu kadar omur olsun masallah adi gibi gercekten cok guzel😍😍 Ikincisi disleri falan kasinmiyor,bir yasinda dis cikaran bi cocuk dislerini iki yasinda dokermi?? dis degistirme donemi dolayisiyle dislerinin kasinmasi 4-7ay arasinda olacaktir(kopekten kopege degistigi icin bu kadar genis bi zaman verdim)su anda isirmasinin nedeni annesinden erken ayirmaniz!! O kadar arastirma yapmissiniz ama kopeklerin annelerinin yaninda en az 8-9hafta gecirmesi gerektigini okumadim demeyin,kimse inanmaz...!!

Sıla A. 9 yıl önce

İlk öncelikle, bence bu kadar bağımlılığınız ve sevginiz, azminiz çok hoş. 2.olarak, gözümün önüne direk Şeker, yani köpeğim geldi. O da bize 49-50 günlükken geldi,annesi artık beslemediği için. Biz, o ilk eve geldiğinde çok sevdik, şımarttık biraz. Ve sürekli dediğiniz gibi ısırıyordu, kolumu bir görseydiniz.. Sanki harita gibiydi. Her yer çizik, yara kabuğuydu. Bunu daha çok bana yapıyordu. Babama mesela hiç yapmıyordu. Bende ona trip atmaya karar verdim, ilk önce hem hayırı öğretmek, hemde ona onun yaptığının yanlış olduğunu öğretmek için trip attım. Hayır diyerek kızdım, gözlerinin içine baktım. Hiç gözlerimi çekmedim. En son o çektiğinde bende çektim, ve diğer 1-2 saatte onu hiç sevmedim. Ne kadar yanıma gelirse gelsin, elimi bile sürmedim. Bu işe erkenden dur demek gerekiyor, yoksa büyüdüğünde de ısırmaya devam ediyorlar. Ama ben böyle yapa yapa, bazen unuttum hatta yapmayı, fakat bir süre sonra kendiliğinden bıraktı. O sanırım kardeşleriyle öyle oynadığı için ısırıyor. Ve asla içinizde korku olmasın, onlar hissediyorlar. Kendi köpeğinizden korkmayın, onu yetiştirip; hareketlerini belirleyecek sizsiniz. Bu arada çok tatlı maşallah, uğur getirsin inşallah. Ayrıca o kız arkadaşınıza neden fazla saldırıyor bir fikrim yok ama diğer konularda tecrübeli arkadaşlar yardımcı olur. İyi günler.

Betül A. 9 yıl önce

Merhaba benimde aynı şekilde şuanda 2.5 aylık golden erkek oglusum var aynı problem leri bizde yaşıyoruz sadece cisini gazateye yapıyor ama ben ek olarak ödül maması aldım ve otur kalk eğitimi verdim tuvalet sorunumuz devam ediyo :) gozumun içine baka baka oturma odasina yapıyor ama genede çok seviyorum onuu ısırmak olayida ben bir kaç kez isircakken ağzını kapatıp hayır diye ikaz ettim 2-3 gundur isirmiyor hep yalıyor bide aşılarını bana ocak da 3-5 arası gidin dediler erkenden gitsem mi bilemedm bilen varsa söyleyebilir mi

Kerem Ş. 9 yıl önce

Öncelikle hepinize çok ama çok teşekkür ederim birbirinden güzel ve beni aydınlatan mesajlarınız için. Lakin çok üzgünüm.. Bella bu sabah uyandığımda ishal olarak kakasını yapmıştı. Ters bir şeyler olduğunu hemen sezdim ve hiç vakit kaybetmeden onu veterinere götürdüm. Kanlı ishale yakalandığını söyledi kısa süreli kit testi sonrasında. Hemen aldığım yeri aradım başka veterinere götürün diye saçmaladılar. Onlara testin fotoğrafını gönderdim ve veterinerimle görüştürdüm. Ben burada tedavi ettireyim size faturaları faxlayım dedim ne yani ben mi ödeyeceğim gibi aymaz bir soruyla karşılaştım. 10 gün Bella'nın sağlığı çiftlik güvencesinde ve 22sinde aldım 26sı sabahı hastalandı. E herhalde dedim. O zaman gönderin Bursa'ya dediler. Ancak ben de geleceğimi söyledim. Kızıma veterinerimiz 3 saat boyunca serum verdi. Enerjisiz ve bitkin yatıyor. Şu an otobüsteyiz. Yarın sabah çiftliğin anlaşmalı veterinerine götüreceğim. Çünkü 600 700 lirayı bulacak olan tedavi masraflarını karşılayamam. Velhasıl inanılmaz bir üzüntü yaşıyoruz kız arkadaşımla. Öyle bağlanmışız ki kahrolduk 4 günlük kızımız için. Buradaki bütün şikayetlerim için öyle pişmanım ki.. Keşke kızım hasta olmasaydı da sabaha kadar ısırsaydı beni. Bir görseniz o kadar kötü ki. Yolculuk onu daha da mahvedecek biliyorum ama elimden başka bir şey gelmiyor. Nolur onun için dua edin. Bu arada kızım yolculuğa çıkmadan evvel iki kere ishal şekilde tuvaletini yaptı ve su kıvamındaydı. Bölüm bölüm de kanlıydı. O kadar akıllı ki kızım o haliyle sağ patisinde serum iğnesiyle ve o halsizlikle ısrarla gazetenin üstüne yaptı tuvaletini. Nereye yaparsa yapsın önemli değil diyerek öylesine tek temiz gazete sayfası bırakmıştım üstelik. Üzerinde ne tuvalet damlası ne de eski dışkısı ya da çişi vardı. Tertemiz tek bir sayfa gazeteyi buldu ona yaptı. 1 kasım doğumlu kızım üstelik. İşte o an kendimi tutamayıp ağladım. Nolur dualarınızı eksik etmeyin akıllı kızım Bella'yı kurtaralım. Not: ilk iki aşısı yapılıydı 3.sü için 2 gün kalmıştı ve gözüm gibi baktım. Hiç dışarı çıkmadık ve banyo yapmadık. Bütün prosedürlere uydum yani.

özlem 9 yıl önce

Bella umarım iyileşir , size geldikten sonra yanlış yaptığınız birşey yok petshop / çiftlik yavrularında çok fazla yaşanan birşeyi yaşıyorsunuz. Bellanın annesi muhtemelen makina gibi doğurtulan yavrularından erken ayırılan ve sağlık kontrolleriyle / çevre temizliğiyle ilgilenilmeyen bir köpekti..

Nilüfer Ece S. 9 yıl önce

Umarim atlatir bella cik... benim anlayamadigim sey daha 2 aylik bile olmayan bi kopegin ilk 2 asisi yapilmis 3.sune 2 gun nasil kalir??!(bi 10-15gun anne sutinden aldigi antikorlarin gitmesi icin beklemeniz gerekiyordu bu surede ic parazitini yaptirabilidiniz sonrasinda asilara baslanmaliydi cunku yapilan asilarin hic bir gecerliligi yok) Bi kere zaten her asi arasinda 15-21 gun olmali(en iyisi 21 gunluk aralarla yapilmasi)yani yaptirdiginiz asilarin bellanin canini yakmaktan baska hic bir ise yaramadigini bilyorsunuz degilmi? Iste bu yuzden yeteri kadar anne sutu almalilar! Iste bu yuzden asilar aceyele getirmemeli! Eger bu iki asiyi veterineriniz yapmissa yada 3. Asiyi o yapacaktiysa ve sesini cikartmadiysa bella iyilesince o veterinere bir daha asla gitmemenizi oneririm. Malesefki ulkemizde veteriner adi altinda baytar cok ama gercek veteriner neredeyse yok,iste tum mesele o veterinerleri bulmak...

thor b. 9 yıl önce

onu o çiflikte ölüme terkedip size de yeni bir \"bella\" verecekler sanıyorum.çünü bu böyle iğrenç bir düzen. thor kanlı ishal oldugunda bana da geri vermek istermisiniz demişlerdi..

Sponsorsponsor
Sponsorsponsor