Sibirya kurdum çok yaramaz

Arkadaşlar merhaba 6 aylık sibirya kurdum var Pars. Pars biz yemek yerken rahat vermiyor sofrada üstümüze atlayıp bizden yemek istiyor dışarı çıkınca sağa sola çekiştiriyor bir kere tasmadan kurtulup kaçtı da.Her şeyi yemek istiyor. Enerjisinin fazla olduğunu biliyorum her gün dolaşmaya çıktığımızda onunla koşuyorum kapalı basketbol sahasında salıyorum yorulana kadar koşuyor ama biraz su içince evde o enerji geri geliyor aslında tek canımı sıkan nokta yemekte üzerimize atlaması bu sorunu nasıl çözerim bilgisi olan aydınlatabilir mi?

Sibirya kurdum çok yaramaz için cevaplar :

tughan s. 8 yıl önce

Merhaba, Pars tabi ki yaramaz olacak o şu kocaman bir bebek :) Köpek sahiplenilmeden önce öğrenilmesi gereken bir çok şey var. Bunlardan belki de en önemlileri liderlik ve enerjiyi doğru harcama. Tabi türlere göre öğrenim süresinde farklılıklar olacaktır. Özellikle kuzeyliler başlarına buyruk oluyor. Sağolsun inatçı kızım hala hatırlatıyor ara ara bunu bana.

Bir kaç tavsiye vereceğim özellikle istemediğin davranışları yaptığında nasıl karşılık vereceğine dair. Forumda liderlik ile ilgili bir çok bilgi var. Aslında liderlik kelimesinin tam anlamı; \"bulunduğu çevreye yarar sağlayan, süregelen gelenekte köklü değişiklikler yapan, çevreyi yönetmek için, sorumluluğu; sezgi, zeka ve bilgiye dayalı karar ve uygulamalarla taşıyan kişiye denir.\"  budur. Yani ona şiddet uygulamadan hareketlerini düzeltmeyi, sabırla ve kararlılıkla yapman gerekir. Ev kalabalık ise herkes aynı davranışları uygulamalıdır. Birinizin yapma dediğine diğeri aferin derse öğrenme kabiliyeti de o oranda zorlaşacaktır. Yapmasını istemediğiniz bir hareketi yaptığında ortak bir düzeltme kelimesi, seslenme ünlemi bulmalısınız. (hayır, şişt, vs gibi.) Hareketle düzeltme de yapabilirsin. Gözlerinin içine bakarak işaret parmağı kullanılabilir. Yanlış hareket düzeltildikten sonra doğru zamanda ödül devreye girmelidir. Yani asıl sistem istediğin davranışı yaptığında ödüllendir, istemediğin davranışta görmezden gel olmalıdır. Sizin üstünüze atladıkça ondan ilgiyi keserseniz, arkanızı dönebilirsiniz. Onu görmezden gelebilirsiniz. Pozitif köpek eğitimi için bir çok kaynak var. Zaman bulup bolca kaynak kitap okuyabilirsiniz. Eğer onunla bir ömür geçirmeyi planlıyorsanız kendinizi de bu konuda geliştirmelisiniz. 

Enerjisi için bahsettiğin şeyler yeterli olmayabiliyor. Susam'dan biliyorum saatlerce yürümemiz ve oynamalarından sonra bile eve gelince kuyruk sallayan hadi oynayın benimle diyen bir canavardı :) Yeterli zaman ayıramadığım zamanlar da koşu bandı kullanıyorum. Çünkü enerji kontrolü gerçekten önemli.  Büyüdükçe enerjisi de doğru orantıda azalıyor. Günde en az 2 saate yakın egzersiz yapmalısınız. O yüzden sadece dışarıda onu yormanın yanında evde de zekasını kullanmasını sağlayarak enerjinin farklı şekilde boşalmasını sağlayabilirsiniz.

Can Y. 8 yıl önce

Gözlerinin içine bakıp şşşt yaptığımda hemen uslanıyor fakat 2 dakika sonra yine aynı babam köpekten korktuğu için hep ona sarıyor anlıyor korktuğunu ve dediğiniz gibi ben bir hareketine kızınca evden başka biri al hadi yürü diyor peki dediğiniz şekilde yapsam ne kadar sürede öğrenebilir. Bir de tuvalet sıkıntımız var gece çok güzel uyuyor biz kalkana kadar o da kalkmıyor tuvaletini tutuyor ama sabah kalktığımızda o hemen idrarını yapıyor gün içinde de sadece koridora idrar yapıyor gece yapmıyor ama hiç hemde sadece biz uyumuyorken ve hiç tutmaya çalışmıyor direk oturup yapıyor bunu nasıl alıştırırım dışarı.

tughan s. 8 yıl önce

Orijinalden alıntı: can1516 Gözlerinin içine bakıp şşşt yaptığımda hemen uslanıyor fakat 2 dakika sonra yine aynı babam köpekten korktuğu için hep ona sarıyor anlıyor korktuğunu ve dediğiniz gibi ben bir hareketine kızınca evden başka biri al hadi yürü diyor peki dediğiniz şekilde yapsam ne kadar sürede öğrenebilir. Bir de tuvalet sıkıntımız var gece çok güzel uyuyor biz kalkana kadar o da kalkmıyor tuvaletini tutuyor ama sabah kalktığımızda o hemen idrarını yapıyor gün içinde de sadece koridora idrar yapıyor gece yapmıyor ama hiç hemde sadece biz uyumuyorken ve hiç tutmaya çalışmıyor direk oturup yapıyor bunu nasıl alıştırırım dışarı.


Bir davranış planı belirleyin evde herkes aynı plana uysun. Mutfağa girmek yasaksa herkes girmesine izin vermemeli. Kucak yasaksa herkes uyarmalı onu. Babanıza da bu konuda siz destek olmalısınız. Hiyerarşi önemli. İpi eline verirseniz almanız epey zor olacaktır. Davranış eğitimi için uygun zamandasınız şu an.
Tuvalet eğitimine gelirsek, Erkekler biraz daha hızlı öğreniyor tutmayı dişilere oranla. Bu bakımdan öncelik yaptığı anda onu uyarmalısınız. Sonra acilen dışarı çıkartıp veya yapmasını istediğiniz yere götürüp yaptığı zaman ödüllendirmelisiniz. Gece saat 3 de yataktan fırlayarak uyarmıştım Susam'ı. Hareketlerini gözlemleyin tuvaleti geldiği zaman yapacağı belirli hareketler var. Doğru zamanda doğru uyarıyla kısa zamanda çözersiniz bu işi. Dışarıda tuvaletini yaptığında da bol bol ödüllendirmeyi unutmayın. 

Can Y. 8 yıl önce

teşekkür ederim deneyeceğim

Deniz Ş. 8 yıl önce

benim izlediğim bir köpek eğitim programında ,seninki gibi bir sibirya kurdu, bayanın eşi evden çıkınca bayana atlayıp ısırıyor rahatsız ediyordu. Eğitmen bunu her yaptığında onu alıp ceza olarak bi yere kapadı onlarda garaj benzeri bir yerdi.ingiliz bir bayandı eğitmen youtube de olması gerek bir bak istersen. Viktoria idi sanırım adı.

Can Y. 8 yıl önce

Orijinalden alıntı: sinekvalesi07 benim izlediğim bir köpek eğitim programında ,seninki gibi bir sibirya kurdu, bayanın eşi evden çıkınca bayana atlayıp ısırıyor rahatsız ediyordu. Eğitmen bunu her yaptığında onu alıp ceza olarak bi yere kapadı onlarda garaj benzeri bir yerdi.ingiliz bir bayandı eğitmen youtube de olması gerek bir bak istersen. Viktoria idi sanırım adı.

evet onu izledim kapattım bende ama söylenenleri yapıyorum hayvan sakinledi baya sadece yemek sıkıntımız kaldı onu da atlatıcaz inşallah :)

Deniz Ş. 8 yıl önce

ooo iyi işe yaradığına sevindim :)

Sponsorsponsor
Sponsorsponsor