Yavru Serçe Bakımı ve Beslenmesi

Yavru Serçe Bakımı ve Beslenmesi

Serçelerin çiftleşme dönemlerinin gelmesiyle birlikte sokakta tek başına hayatta kalmaya çalışan yavru serçelerle karşılaşma şansınız artıyor. Yavru serçe bakımı ve beslenmesi nasıl yapılır sorusuna yanıt vermek, evinizde serçelerin nasıl beslenebileceğini ve nasıl sağlıklı kalabileceklerini açıklamaya çalışacağız. Serçe beslemek istiyorsanız, bir yavru serçe bulduysanız olabileceğiniz en doğru yerdesiniz demektir.

İçindekiler

    Yavru Serçe Bakımı Nasıl Olmalıdır?

    Kuşların bakımları dışarıdan görüldüğü kadar kolay değildir. Kedilere ve köpeklere göre çok daha kırılgan ve özellikle yavru olduklarında bakımları zor canlılardır. Serçelere nasıl bakılır diye merak ediyorsanız yapmanız gerekenleri, serçelere nasıl davranmanızın daha doğru olduğunu açıklamaya çalışacağız.

    Serçeler günlük hayatımızda en çok gördüğümüz kuşlar arasındadır. Genellikle yuvalarını terk etmeyen ama belli nedenler ışığında yuvasız kalabilen tatlımı tatlı serçelerin bakımlarını üstlenmek istiyor olabilirsiniz. Öncelikli olarak yavru serçe bakımı sürecine girmeden bulduğunuz yavrunun yuvasını aramalısınız. Eğer serçenin yuvası yakınsa onu ailesiyle buluşturmayı tercih etmek en mantıklısı olacaktır.

    • Cereyanda, rüzgarda bırakılmamalı,
    • Çok sık ve bilinçsiz yıkanmamalı,
    • Uçmayı öğrenmesi için yüksekten bırakılmamalı,
    • Dışarıya terk edilmemeli,
    • Doğru beslenme teknikleri kullanılmalı,
    • Yuvasına bırakılabiliyorsa bırakılması,
    • Evde beslenecekse yuva koşulları sağlanmalı

    Çevrede bir serçe yuvası bulamıyorsanız veya bulduğunuz yuva serçeyi kabul etmiyorsa, ki bazı durumlarda gerçekten serçeler yavrularını yuvadan uzaklaştırabilirler, yavru serçeyi eve almak ve evinizde beslemek en doğrusu olacaktır. Serçe yavrusu nasıl bakılır, yavru serçe bakımı nasıl olmalıdır sorusuna yanıt arıyorsanız yukarıdaki listeden kolaylıkla faydalanabilirsiniz.

    Serçe Nerede Beslenir?

    Yavru Serçe Bakımı

    Serçelerin nerede besleneceği konusu yavru serçe bakımı konusunun en önemli başlıkları arasındadır. Resimde görebildiğiniz gibi serçelerin besleneceği ortam normal yuvalarına en yakın olacak ortam gibi özetlenebilir. Ancak herkes serçeler için en uygun yuvayı doğrudan elde edemez, hazırda bu tarza bir yuvası olmayan insanların da serçelere nerede bakması gerektiği konusunu inceleyelim;

    • Yuvanın rahatlığı verilmeli,
    • Nem ve sıcaklık doğru ayarlanmalı,
    • Yükseklik doğru olmalı,
    • Yavrunun yemek sanıp yutacağı ürünlerden uzak durulmalı.

    Listede ve resimde görebileceğiniz gibi ortalama bir kuş yaşam alanı serçelerin besleneceği yer için yeterli olacaktır. Fakat elinizdeki kuşun yavru olduğunu unutmamalısınız. Olgun kuşların aksine çok daha konforlu, çok daha sağlıklı bir yuva ihtiyaçları olacaktır. Serçe nerede bakılır diye düşünüyorsanız yavru serçeler ilgi odağı oldukları her yerde bakılabilirler. Serçelere nasıl bakılır, nerede bakılır sorusunun en net yanıtı budur.

    Evde Serçe Beslenir Mi?

    Bir yavru serçe bakımını üstlenmek istiyorsanız merak edeceğiniz, soracağınız sorulardan ilki evde yavru serçe beslenir mi olacaktır. Doğrusunu söylemek gerekirse muhabbet kuşu, papağan ve kanarya gibi evde beslemeye alıştığımız kuşların dışındaki kanatlı dostlarımızın evde beslenmesi pek sağlıklı değildir. Tüm bunlara rağmen doğru ortam sağlandığında evde yavru serçe beslenebilir ve sağlıklı şekilde bakılabilir.

    Evinizde serçe beslemek istiyorsanız diğer kuşlar için üretilen ürünlerle beraber serçeler için de ayrı araştırmalar yapmalı ve genetiklerine, kültürlerine en uygun ortamı kurmalısınız. Serçelerin yuvalarına olan bağlılıkları oldukça güçlüdür ve artık evinizi yuva olarak göreceklerse gerçekten dikkatli olmalı ve yavruya hak ettiği ilgiliyi fazlasıyla göstermelisiniz.

    Yavru Serçe Nasıl Beslenir?

    Yavru Serçe Beslenmesi

    Belgesellerden hatırlayabileceğiniz gibi gün içerisinde defalarca beslenen türler arasında serçe yavruları da gelmektedir. Anne ve baba serçe günün büyük bir kısmını neredeyse ara vermeden yavru serçeyi beslemek için kullanmaktadır. Yavru serçe beslemek istiyorsanız sizin de aynı özeni ve dikkati göstermeniz en azından ilk günler için zorunluluk olacaktır. Eğer böyle bir sürece kendinizi hazır hissetmiyorsanız serçe besleme konusunu tekrar gözden geçirmelisiniz.

    Yavru serçeler normal kuş yemlerini doğrudan yiyebilecek mekanizmaya sahip değildir. Yine görüntülerden anlayabileceğiniz gibi anne ve baba serçeler yavrularına çiğnedikleri hatta ilk sindirme işlemini atlattıkları besinleri yedirmektedir. Sizin böyle bir hizmet ve rahatlık sağlama şansınız olmadığı için yavru serçelerin beslenmesinde uzman hekimlerden destek almalısınız. Yavru serçe nasıl beslenir sorusunun tek doğru yanıtı annelerinin besleyeceği gibi olabilir.

    Beslenme konusunda yavru serçe bakımı için normal bir yemek yeme süreci sizleri beklemiyor olacak. Gözünüzü korkutmak istemezdik ama yavru serçeler doğrudan besinleri mideye indirecek kadar gelişmemiş olarak yuvadan kaybolabiliyorlar. Böyle durumlarda yavrunun yemi çiğnemesi, yutması beklenmek yerine enjektörler ile ağız yoluyla yavruya besin verilmelidir.

    Serçe Yavrusu Ne Yer?

    Serçem yemek yemiyor şikayeti ile birçok kuş sahibi gün içerisinde araştırmalar yapıyor. Özellikle ilk kez yavru serçe besleyecek, yavru serçe bakımını üstlenecek insanlar serçe yavrusu ne yer, yavru serçe ne yer sorularına yanıt arıyorlar. Yavru serçelerin normal kuş yemlerini ve kuşlara verilen baklagilleri, ekmek kırıntılarını yiyemeyeceklerini söylemiştik. Peki, minik serçeler nasıl beslenecekler?

    • Normal kuş yemlerini suda yumuşatıp yedirmeyi deneyebilirsiniz,
    • Çok ufak ekmek kırıntılarını yine ıslattıktan sonra vermeyi deneyebilirsiniz,
    • Veteriner hekimlerden yavru kuş yem karışımı talep edebilirsiniz,
    • Dekstroz çözeltisi vermeyi tercih edebilirsiniz.

    Listede gördüğünüz ürünler arasından ulaşmanız en kolay olacak besinleri seçip yavru serçeyi beslemeye kısa süre içerisinde başlamalısınız. Veteriner hekimlerden beslenme konusunda destek alma fikri hiç soğuk gelmemeli ve en ufak çekinceniz olmamalıdır. Doğru ürünlere sahip olmadığınız durumlarda uzman hekimlerden fikir almalı ve yavrunun beslenmesinde önemli bir başlangıç adımı atmalısınız.

    Yavru Serçeler Neden Terkedilir?

    Hayvanlar aleminde dışarında bakıldığında çok acımasız ve kaba görülen ama hayatta kalmanın en önemli şartlarından birisi olan bir alışkanlık vardır. Büyümekte zorlanacak, bakılamayacak, hasta olan yavrularla zaman harcanmaz, onlar yerine daha olgun ve daha kolay büyüyecek yavruların beslenmesine önem gösterilir. Böyle söylendiğinde gerçekten sonra vicdansız bir hareket gibi anlaşılsa bile ne yazık ki şehir ortamında hayatta kalabilmek için tüm hayvanların bazı fedakarlıklar yapmaları gerekmektedir. Yavru serçeler;

    • Genetik hastalıklara sahip oldukları için,
    • Diğer yavrulardan daha zayıf oldukları için,
    • Ailesi yiyecek ihtiyacını karşılayamadığı için,
    • Çok fazla kardeşi olduğu için,
    • Veya yuvadan bir şekilde ayrıldığı için terkedilebilirler.

    Bu tarz durumlarda yavruyu herhangi bir ortamda bakıma muhtaç halde bulabilir ve neden tek başına olduğunu merak edebilirsiniz. Yavru serçeler bir şekilde terkedildiklerinde büyük bir mucize olmadığı sürece kolay kolay hayatta kalamazlar. Serçelerin yavruluktan olgunluğa geçişlerinde gerçekten büyük desteğe ihtiyaçları vardır ve bu desteği almadan yavruluğu atlatamazlar.

    Yavru Serçe Buldum Ne Yapmalıyım?

    Yavru serçe bakımı konusunun en temel dinamikleri arasında yolda, balkonda, sokakta yavru serçe bulmak vardır. Yukarıdaki başlıkta saydığımız farklı nedenlerle terk edilen serçe yavruları hakkında ne yapmanız gerektiğini en basit şekilde anlatmaya çalışacağız. Yavru serçe buldum ne yapmalıyım diye soruyorsanız büyük ihtimalle saydığımız nedenlerin biri nedeniyle yavru bir serçe buldunuz ve bunu ilk kez deneyimliyorsunuz demektir.

    Yapmanız gerekenlerin başında yavruyu yaşamasına uygun sıcaklıktaki bir ortama almakla ve sokak gibi tehlikeli yaşam alanlarından kurtarmanız gerekmektedir. Bu işlemi hızlıca gerçekleştirdikten sonra yavruyu beslemeye koyulmalı ve eğer besleme konusunda sorun yaşıyorsanız en kısa sürede bir veteriner hekim ile görüşmeye başlamalısınız. Doğru besleme olmaksızın bakılan serçelerin yavruluk dönemini sağlıklı atlaması pek kolay olmayacaktır. Eğer ileride serçeye ev sahipliği yapmak istiyorsanız kuş isimleri arasından bir isim seçmeyi de düşünebilirsiniz.

    Sokaklarda avlanmayı bırakmayan kedi gibi yırtıcıların varlığı, köpekler gibi meraklı canlıların yaşaması ve serçelerin yavruyken yemeleri mümkün olacak hiçbir şey olmadığı için yavru serçelerin oldukları yerde bırakılmaları en kötü tercih olacaktır. Eğer yavruya bakacak durumunuz, imkanlarınız yoksa siz bakmayacak olsanız bile bakması muhtemel insanlarla, veteriner hekimlerle serçeyi buluşturmalısınız. Kuş sahiplenme sayfamızda da minik serçe için ilan oluşturabilirsiniz.

    Pet_Paw 57630 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor