YAVRU KÖPEK TUVALET ALIŞKANLIĞI - YÖNLENDİRMESİ

YAVRU KÖPEK TUVALET ALIŞKANLIĞI - YÖNLENDİRMESİ

.

Yavru köpeğiniz eve geldiği ilk andan itibaren tuvalet yönlendirmesi başlar. Köpeğinizle evinizde ilk gün yazımızda bahsettiğimiz üzere ona sınırlı bir alan oluşturmalısınız ve içerisine bir çiş pedi yerleştirmelisiniz. Aşıları tamamlanmadığı için yavru köpeğinizin bütün ihtiyaçlarını evinizde gidermeniz gerekiyor. Aşıları bitip dışarıda tuvalet yönlendirmesine geçene kadar evdeki düzeni oluşturmalısınız. Tuvalet yönlendirmesi profesyonel eğitmenler tarafından değil, sizin, evde oluşturabileceğiniz bir çalışmadır.

İçindekiler

    Evde tuvalet yönlendirmesi için yavru köpeğinizi iyi gözlemlemeniz gerekmektedir. Köpek tuvaleti geldiği zaman yeri koklamaya, daireler çizerek dolaşmaya başlar. Bu hareketleri gördüğünüz an köpeğinizi alıp çiş pedinin yanına götürmelisiniz.

    İlk etapta çiş pedine alıştırmak için petshoplarda satılan alıştırma sıvılarından alıp kullanabilirsiniz. Bu sıvıyı çiş pedine damlatmalısınız. Köpeğinizin tuvaletinin geldiğini davranışlarından anladığınızda veya sınırlı alanında kendi başınayken tuvalet ihtiyacı geldiğinde çiş pedindeki bu sıvının kokusunu alacak ve tuvalet ihtiyacını pede yapacaktır. Alıştırma sıvısı yerine eğer bir yere çişini yaptıysa bir kağıt havluya dışkıyı emdirip pedin üzerine bırakmanız da aynı görevi görecektir.

    Köpekler çok iyi koku alan canlılardır. Daha önce bir yere tuvalet ihtiyacını giderdiyse onun kokusunu alır ve tekrar oraya tuvalet ihtiyacını gidermek ister. Bu sebeple çiş pedi dışında bir yere dışkıladıysa bu alanın koku giderici bir deterjan veya sirke ile temizlenmesi gerekir.

    Yavru köpeklerin mesaneleri küçük olduğundan sık sık idrar yapma eğilimindedirler. Genellikle su içtikten sonra, yemekten sonra, birşeyleri kemirdikten sonra veya uykudan uyandıktan sonra tuvalet ihtiyacı duyarlar. Eğer köpeğiniz sınırlandırılmış alan içerisinde değil ise tuvalet yönlendirmesi konusunda başarılı olmanız biraz zor olacaktır.

    Yavru köpeğinizi gözlemlerken belirli zamanları takip etmeniz gerekir. Köpeğiniz yemekten sonra ne kadar bir süre geçtiğinde tuvalet ihtiyacını gideriyor? Tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra ne kadar bir süre tekrar ihtiyaç duymuyor? Bu süreleri gözlemlemeli ve tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra sınırlandırılmış alanından çıkarıp onunla vakit geçirmelisiniz. Sonraki ihtiyacının zamanı yaklaştığında veya tuvalet ihtiyacının geldiğini belli eden davranışları gösterdiğinde sınırlandırılmış alanına yönlendirmelisiniz.

    Biraz sabırla alışacağını göreceksiniz. Bu alışkanlığını kazansa dahi evin diğer alanlarına yapmayacak demek değil. Buradaki amaç aşıları tamamlanıp dışarı tuvalet yönlendirmesi oluşturulana kadarki süreyi sağlıklı atlatmak.

    Bu süreçte köpeklerin halıya ihtiyacını gidermesi çok sık yaşanan bir problemdir. Bu durumun altında yatan neden sınırlandırılmış alan psikolojisidir. Yavrunuzu çiş pedine alıştırdığınızda ona sınırlandırılmış bir alana tuvalet ihtiyacını gidermeyi öğretmiş ouyorsunuz. Evde iken halıyı çiş pedi ile benzer yapıda bir sınırlandırılmış alan olarak algıladığından halıya tuvaletini yapması çok yaşanan bir durumdur. Bu süreçte halıları kaldırmanız en mantıklı yöntemlerden biridir.

    Yaşanan diğer bir problem ise pedini parçalaması. Biz bu durumu pedi içine alacak şekilde tasarlanmış plastik aparatlarla çözdük. Bu seferde aparatı yadırgadı ve aparata alıştırmamız gerekti. Hatta bilerek aparatın dışındaki alanlara ihtiyacını giderdi. Onu görmediğimiz zamanları kollayarak kafesinin bulunduğu alandan başka bir alana geçtiğimiz gibi başka yerlere ihtiyacını giderdi. Bunun üzerine alanını iyice sınırlayarak problemi çözdük. Pedini bantlamak vb işlemler sonuç getirmedi. Buradaki en ciddi problem parçaladıklarından yemesi sonucu bağırsak düğümlenmesi, tıkanması probleminin oluşmasıdır. Ne yazık ki böyle bir durum oluşursa yavruyu kaybetme ihtimali yüksek olur. Aparat almazsanız çiş pedi yerine gazete vb. bir materyel kullanabilirsiniz. Parçaları yemesinin önüne muhakkak geçmeniz gerekir.

    Aşılar bitene kadar bu süreci yaşamak gerekiyor. Aşıları tamamlandığında artık dışarı tuvalet yönlendirmesine başlamalısınız. Biraz zorlu bir süreç olsada sabır ve istikrarla üstesinden gelinemeyecek bir durum değil. Köpeğe vurmak veya kafasını dışkısına götürmek hiçbirşeyi düzeltmez aksine ilişkinizi zedeler. Pozitif yöntemlerle, gerektiğinde uyararak çok daha sağlıklı bir süreç tecrübe edebilirsiniz. 

    Pet_Paw 1069 Patileme

    Yorumlar


    Y. Emre Y. 4 yıl önce

    Teşekkürler. Mümkün olduğunca bilgi ve tecrübelerimi paylaşmaya çalışıyorum. Umarım faydalı olur.

      1  
    Petarkadaş M. 4 yıl önce

    Teşekkürler güzel bir yazı olmuş

      1  
    Sponsorsponsor