İlk defa bir yavrunun bakımını üstlendiyseniz yavru köpek ne zaman veterinere gider bilmiyor olabilirsiniz. Minik dostunuzun sağlığını koruyabilmek, rahat bir yaşam sürmesini sağlamak için veteriner ziyaretlerini aksatmamalısınız. Hastalık ve kaza durumlarında zaten acilen gitmeniz gerekir. Ancak, bu durumların dışında da veterinere gidilmesi gereken zamanlar vardır.
Yavru Köpek Ne Zaman Veterinere Gider?
Minik yavru dünyaya geldikten sonra hastalanmadıysa ve gayet normal bir gelişim gösteriyorsa ilk olarak aşı döneminde veterinere gider. Yavruların aşılarını zamanında ve eksiksiz yapmaları çok önemlidir. Aşılar sayesinde ölümcül birçok hastalık önlenir. Böylece ilerde büyük hastalıklar yüzünden yaşam mücadelesi vermek zorunda kalmazlar. Her köpek aşı takvimine göre tüm aşılarını olmalıdır.
Yavrulara mikroçip taktırmak da önemli hususlardan bir diğeridir. Tarım ve Orman Bakanlığı, 2022 yılı sonuna kadar köpeklere mikroçip takma zorunluluğu getirdi. Yavru henüz küçükken bu basit ve faydalı uygulamanın bir an önce yaptırılması en doğrusudur. Ayrıca belirlenen tarihe kadar mikroçip taktırmayan hayvan sahiplerine 10 bin lira para cezası uygulanacak.
Yavru Köpek Aşı Takvimi
Yavru köpekler 45 günlük olarak kadar annelerini emerek bağışıklık sahibi olurlar. 45 günden sonra emmeyi bıraktıkları için bağışıklıkları aşılarla sağlanmalıdır. Yavru köpek aşı takvimi şu şekildedir:
- 45. gün: İç-dış parazit uygulamaları
- 60. gün: Karma aşı
- 75. gün: Karma aşı
- 90. gün: Kuduz aşısı
- 105. gün: Bronshine aşısı
- 120. gün: Lyme aşısı
- 135. gün: Mantar aşısı
Gördüğünüz gibi yavru köpekler en az iki haftada bir veterinere gider.
Yavru Köpek Veteriner Masrafları
Yavru köpek veteriner masrafları, az sayılabilecek basit rakamlar değildir. Yalnızca ilk aşılamaları için 900-1000 TL arası bütçeye sahip olmak gerekir. Yavru köpek ne zaman veterinere gider sorusunun tek cevabı aşı dönemi değildir. Her hastalığında, rutin muayene yaptırılması gerektiğinde, acil durumlar yaşandığında hemen veterinere gidilmesi gerekir. Veteriner kliniklerinin birçoğu özel olduğu için en kısa ve basit uygulama için bile 150 – 200 TL fatura çıkar. Tedavi süreci uzadıkça ve hastalığın derecesine göre oldukça kabarık veteriner faturaları çıkabilir.
Kabarık veteriner faturalarına önlem olması için köpek sigortası yaptırabilirsiniz. Evcil hayvan sigortası sayesinde acil durumlarda anlaşmalı veteriner kliniklerinde köpeğiniz sağlığına kavuşana kadar tüm imkanlardan faydalanabilirsiniz.
Yavru Köpek İçin Veteriner Kliniği Seçme
Gözünüzden sakındığınız can dostunuzu hangi kliniğe götüreceğiniz konusunda kararsız kalıyor olabilirsiniz. Veteriner kliniği seçerken yardımcı olacak birkaç tavsiye işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Veteriner kliniği seçerken çalışma saatlerine dikkat etmelisiniz. Nöbetçi veteriner hekim olan kliniklerle irtibat halinde olmak gece veya hafta sonları yaşayacağınız ani durumlarda kolayca köpeğinizi götürebilmenizi sağlayacaktır.
Ayrıca bulunduğunuz konuma yakın bir veteriner seçmek gidiş geliş esnasında yavrunun sıkılmadan ve çok fazla sarsılmadan ulaşmasını sağlayacaktır. Kendinize en yakın veteriner nerede kolayca öğrenmek isterseniz Veteriner Bul’a bakabilirsiniz. Tüm Türkiye’yi kapsayan veteriner ağı sayesinde artık veterinerlere ulaşmak çok kolay.
Yavru köpekler hakkında önemli bilgiler öğrendikten sonra bir yavruya yuva olmak istiyorsanız Petarkadaş'ın ücretsiz köpek sahiplenme hizmetinden faydalanabilirsiniz. Birbirinden sevimli yavrularımız yeni yuvasına kavuşmayı bekliyor.