Yavru köpeğinizi sahiplendiniz ve evinize geldiniz. Öncelikle farklı bir tür ile iletişim kuracağınızı aklınızdan çıkarmamanız gerekiyor. Köpeklerin kökenleri kurtlara dayanmaktadır ve zamanla evcilleştirilerek insanların bekçilik, avcılık, sevme isteği vb. gibi çeşitli ihtiyaçları için kullanılmıştır.
Bu bilgiler ışığında devam edersek yavru köpeğinizi evinize getirdiğiniz ilk günden yapmanız gereken konular var. Köpeğiniz annesinden ve kardeşlerinden ayrılarak alışmış olduğu düzenden yeni bir ortama girecek. Bu durum yavru üstünde bir stres oluşturacaktır. İlk gün ve hatta mümkünse birkaç gün yavru ile bolca vakit geçirmelisiniz. Ortam değişikliğinden dolayı stres kaynaklı yavrunuzun dışkısının ishal olması bile söz konusu olabilir.
Bir önceki yazımızda köpeğiniz eve gelmeden hazırlamanız gerekenlerden bahsetmiştik. Öncelikle köpeğinize sınırlı bir alan oluşturmanız gerekiyor. Bu alanın bir duvar dibi, köşe bir yer olması gerekir. Vahşi hayatta diğer hayvanlardan korunaklı bir alana yuva yapan kurtlar gibi yavrunuz da köşe bir yerde veya duvar dibine koyacağınız yatakta kendini korunaklı hissedecektir.
Genellikle yapılan hatalardan biri ilk gün yavru uyumayıp ağlanınca onu yanınıza, yatağınıza almak. Kesinlikle yavrunuzu yanınıza almamalısınız. Ona zaman verirseniz yerine alışacaktır ve kendini orda güvende hissedecektir. Tel örgü, çit vb. kafes gibi birşeyle alanını sınırlamalısınız. Bu sınırlı alan içerisinde yatacağı bir alan, bu alanın uzağına bir çiş pedi, yatağının yanında bir su kabı, oynaması ve dişlerini kaşıması için bir oyuncak bulundurmalısınız. Mama kabı sadece mama zamanlarında konulmalı ve yese de yemese de 15-25 dk. sonra kaldırılmalıdır.
Yavrunuza bütün evi açmamalısınız. Öncelikle kafesinin bulunduğu oda dışına izin verilmemelidir. Zamanla diğer odaları keşfetmesine izin vermelisiniz. Kesinlikle yemek masasında yemesine izin vermemelisiniz. Tür dışı bir canlıyla iletişim kurduğunuzu unutmadan pozitif yöntemlerle, sabrederek doğru davranışları oluşturmalısınız. Unutmayın eğitim ilk eve geldiği andan itibaren başlar. Sürü psikolojisine sahip bir canlıya sizin lider olduğunuzu davranışlarınızla ve pozitif yöntemlerle göstermelisiniz. Pozitif yöntemlerle köpek sahip ilişkinizi güçlendirmelisiniz.
Biraz zorlu geçebilecek bu süreçte sabır, sevgi ve istikrarla bütün sorunların üstesinden gelebilirsiniz. Artık ailenizin yeni üyesiyle güzel zamanlar geçirmenin vakti ...