Yavru köpek tuvalet alışkanlığı yazımızda aşıları tamamlanmamış köpeğinizin evde tuvalet yönlendirmesi ile ilgili paylaşımda bulunmuştuk. Bu yazımızda köpeğinizin dışarı tuvalet yönlendirmesi için paylaşımda bulunmaya çalışıcaz.
Dışarı tuvalet yönlendirmesi için köpeğinizin aşılarının tamamlanmış olması şart. Aşıları tamamlanmamış köpeğinizi dışarı çıkarmanız yavrunuzu kaybetmenize sebep olacak kadar ciddi sorunlara yol açabilir.
Yetişkin bir köpeğin günde en az 3 defa dışarı çıkma ihtiyacı vardır. Bunun ilki sabah uyandıktan sonra. Sabah dışarı çıktığında bütün gece tuttuğu tuvalet ihtiyacını giderir. Etraftaki diğer köpeklerin bıraktığı izleri koklar ve gezdiği alandaki diğer köpekler hakkında bilgi toplar. Köpeği dışarı çıkarmak sadece tuvalet ihtiyacını gidermek için değildir. Tuvalet ihtiyacının yanısıra çevreyle iletişim kurar, sosyalleşir ve sizinle keyifli zamanlar geçirmesini sağlar. İkinci dışarı çıkması sahibinin durumuna göre akşam veya akşamüstü olabilir. Son olarak akşam çıktığından yaklaşık 3-4 saat sonra çıkması sabaha kadar rahat etmesini sağlıcaktır.
Yavru bir köpeği dışarı tuvalet yönlendirmesinde sabah kalktığı zamandan itibaren her 3 saatte bir dışarı çıkarmak gerekir. tuvalet ihtiyacını evde gidermiş olsa bile bu saatlere uymak gerekir. Unutmayın köpekler rutinleri sever. Evde ihtiyacını gidermiş olsa da siz onu saati geldiğinde dışarı çıkarırsanız hem bir rutin oluşturmuş olacaksınız, hem de yaşadığı yeri pisletmek yerine dışarı yapmayı tercih etmesini sağlamış olacaksınız.
Dışarı tuvalet yönlendirmesine başladığınızda evde de bazı şeylerin değişmesi gerekecek. Kesinlikle evde bulunan çiş pedlerini kaldırmalısınız. Halıları da sınırlandırmış alan olarak göreceklerinden kaldırmanızda fayda var. Daha önceki yazımızda evde tuvalet yönlendirmesinde tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra ev içinde serbest zaman geçirirken, tuvalet ihtiyacının geldiğini belli eden davranışlar veya bir sonraki ihtiyacının süresi yaklaşınca sınırlandırılmış alana yönlendiriyorduk. Dışarı yönlendirmede de bu sınırlandırılmış alandan faydalanabilirsiniz. Tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra evde serbest zaman geçirirken, daha sonra çiş pedi olmayan sınırlandırılmış alanda tutabilirsiniz. Her 3 saatte bir dışarı çıkardığınızda ihtiyacını dışarı gidermeye başlayacaktır.
İlk kez dışarı çıkardığınızda tuvalet ihtiyacını gidermesi zaman alabilir. Dışarıdaki herşey onun ilgisini çekecektir ve bazı şeyler tedirgin edecektir. Köpekler rahat ve güvende olduklarını hissettiklerinde tuvalet ihtiyaçlarını giderirler. Dışarıda tedirgin olmasını önlemek için köpeğinize yavruyken sosyalizasyon seslerini uygulamanız gerekir. Bu uygulama sadece tuvalet yönlendirmesi için değil, birçok konuda size kolaylık sağlayacaktır. Sosyalizasyon videoları açarak bu uygulamayı bence kesinlikle yapmalısınız.
İlk kez dışarı çıktığınızda köpeğinizi çok sıkmadan biraz serbest dolaşımda bırakmalısınız ki etrafını tanısın. Öncelikle kısa bir alanı iyice tanıması için evinizden çıktığınızda belli bir mesafe sağa ve evinizden belli bir mesafe sola olacak şekilde kısa bir güzergah oluşturmalısınız. Bu güzergah üzerinde köpeğinizle fazla iletişim kurmadan, onun etrafını tanımasına izin vererek yürüyüş yapmalısınız. Yürüyüş yapmanız boşaltım sistemini harekete sokacaktır. İlk dışarı çıkmasında tuvalet ihtiyacını giderene kadar bu yürüyüşe devam etmelisiniz. Durup tuvaletini yapmasını beklememelisiniz. Zamanla bu güzergahı uzatarak sonrasında istediğiniz yere gezdirebilirsiniz.
Dışarı çıkmak sadece tuvalet ihtiyacı için değildir. Köpekler de dışarıda vakit geçirmek, sosyalleşmek, sahibiyle oyun oynamak ihtiyacı duyar ve eğitimlerini de dışarıda yapabilirsiniz. Tuvaletini yapar yapmaz eve geri sokarsanız, dışarıda daha fazla zaman geçirmek için ihtiyacını gidermeyebilir. Tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra başka hayvanlarla sosyalleştirebilir, oyunlar oynayıp egzersizini yaptırabilirsiniz. Eve girmeden bildiği birkaç komutu uygulatarak eve geri gidebilirsiniz. Yemeğini dışarı çıktıktan sonra vermeniz daha iyi olacaktır. Yürüyüş ve egzersizden sonra yemek yemesi daha doğru olur.
Köpeğinizi dışarı tuvalet yönlendirmesine başladığınızda su ve mama düzenine dikkatmeniz gerekir. Köpeğinizin önünde sürekli bir şekilde mama ve su bulundurmamalısınız. Mama kabı her zaman yemek zamanı konulur ve 15-25 dk. sonra yese de yemese de kaldırılır. Dışarı yönlendirmeye başladığınızda köpeğinizin günlük ihtiyacı olan su miktarını tuvalet yönlendirmesinden döndükten sonra ve dışarı çıkmadan vererek tamamlamanız size kolaylık sağlayacaktır.
Bu rutinle devam ettikçe, köpeğiniz sınırlandırılmış alanında tuvaletini yapmayacaktır ve evde serbest saatlerini dışarıdan geldikten sonra olacak şekilde ayarladığınızda evde de tuvalet ihtiyacını gidermeyecektir. İyice alıştıktan sonra sınırlandırılmış alanı kaldırarak evde serbest bırakmaya başlayabilirsiniz. Bu aşamaya geçtiğinizde evde tuvalet ihtiyacını giderebilir. Siz rutine devam ettiğiniz sürece evin artık onun yaşam alanı olduğunu kavradığında tıpkı sınırlandırılmış alandaki gibi eve tuvalet ihtiyacını gidermeyi bırakacaktır. Evde ihtiyacını giderirse memnuniyetsizliğinizi pozitif bir şekilde belli etmelisiniz. Vurmak, tuvaletine burnunu sürtmek gibi davranışlar sizi sonuca ulaştırmaz. "bu ne?", "ne yaptın?", "hayır", "şşşt" gibi tepkiler vermek, ilgi göstermemek, bir süre sevmemek gibi davranışlar daha faydalı olacaktır. Tuvaletini yaptığı yeri iyice temizlemek ve kokusunu gidermek için kokulu detarjanlar kullanılmak gerekir.
Sabırla ve pozitif yöntemlerle bu rutine devam ettikçe köpeğinizin dışarı tuvalet yönlendirmesinde başarılı olacaksınızdır. Zaman ilerledikçe dışarı çıkma sürelerini uzatabilirsiniz. Köpeğiniz büyüdükçe tuvaletini daha uzun zaman tutabilecektir.
Biz kendi köpeğimizde 4 aylıkken başladık. İlk gün 3 saat sonunda tuvaletini yaptı. 2-3 gün yatağına işedi. 2 sefer evde serbestken tuvaletini yaptı ama burda bizim hatamız var. 3 saati geçirmişiz ve tutamadığını farkettik. Rutini bozmadık ve herşey yoluna girdi.
Umarım bu yazı faydalı olur ve siz de dışarı tuvalet yönlendirmesinde başarılı olursunuz.