Tavşanların Tüy Dökmesi Nasıl Önlenir?

Tavşanların Tüy Dökmesi Nasıl Önlenir?

Doğada yaşayan neredeyse tüm hayvanların vücutlarını kaplayan ve onları dışarıya karşı koruyan kıyafetlerinin tüyleri olduğunu bilmekteyiz.Tavşanlarda da olan tüylerin onların sağlığı açısından oldukça önemlidir. Periyodik aralıklar ile tavşanların tüylerinin bakımının yapılması gerekmektedir. Peki bu süreçte tavşanların tüy dökmesi nasıl önlenir, nelere dikkat edilmesi gerekir, detaylı bir şekilde yazımızda açıklamaya çalışacağız.

İçindekiler

    Tavşanlarda Tüy Dökülmesi Nedenleri

    Kediler,köpeklerde olduğu gibi tavşanların da tüyleri dökülebilmektedir. Hayvanlarda en sık karşılaşılan problemlemlerin başında gelen tüy dökülmelerinin pek çok sebebi olmaktadır. İki kategoride inceleyecek olursak hem fiziksel hem de psikolojik nedenlere bağlı olarak gelişmektedir. Tavşanlarda tüy dökülmesinin sebeplerini sıralayacağız. 

    • Yetersiz ve özensiz bakım koşulları
    • Düzensiz ve az beslenme
    • Sıcak havalar ve mevsim değişiklikleri
    • Parazitler
    • Alerjik Reaksiyonlar
    • İç Hastalıkları
    • Tavşanların derisinde yer alan rahatsızlıklar

    Tavşanların tüyleri onların sağlığı açısından oldukça önemlidir. Tüy bakımı düzenli bir şekilde yapılmadığı zaman oluşabilecek hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Bu sebeple evcil hayvanınızın tüylerinin temizlenmesi ve taranması oldukça büyük önem taşımaktadır.

    Tavşanların Tüy Dökmesi Nasıl Önlenir?

    Her tavşan gün içerisinde doğal olarak bir miktar tüy dökebilir. Tavşanların doğası gereği bu durum sizi endişelendirmesin, doğal bir durumdur. Mevsim değişikliği zamanlarında normalden daha fazla tüylerinin döküldüğü gözlemlenmiştir. İlk olarak özellikle mevsim geçiş dönemlerinde tavşanların tüylerinin daha sık ve özenle taranması bu dökülmeyi minimuma indirir.

    Tavşanınızın tüy bakımının yapılmaması tüylerinin duruşunu, parlaklığını da oldukça etkiler. Bakımsız bir tavşan görüntüsü çizecektir. Kendi fiziksel görüntüsünü de korumak amacıyla bakım ve tarama oldukça önemlidir.

    Tavşanların Tüy Bakımı Nasıl Olmalıdır?

    Tavşanların tüylerinin onların hayatı için ne denli önemli olduğundan bahsetmiştik. Kendini yalayarak temizleyen kedi, köpeğe kıyasla tavşanlar kendi tüylerini temizleseler dahi ne yazık ki kusamazlar. Tüylerinin temiz ve bakımlı olmaması halinde mide ve bağırsaklarını etkileyecek ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabilirler.

    Tavşanlar kendilerini temizlemek istediklerinde yutkundukları tüyler mide ve bağırsaklarında birikerek mevcut tüy yumakları haline gelebilir. Tüy yumaklarının çoğalarak onların çeşitli sağlık sorunları yaşamasına sebep olduğunu ve bu durumun hayatını dahi tehlikeye atabileceğiniz söyleyebiliriz.

    Tavşanların tüy bakımlarında ilk ve en önemli adım tüylerinin düzenli bir şekilde fırçalanması olmaktadır. Bu şekilde bit, pire benzeri parazitlerinde önlenmesine yardımcı olabiliriz. Düzenli tarama yapıldığında bulaşan herhangi bir paraziti de aynı bu şekilde önceden tespit ederek erken müdahale edebiliriz. Düzenli bir şekilde tüyleri fırçalanan tavşanların ise bu süreçte daha az tüy yumağı yutacağını unutmamalı ve onların sağlığına çok yardımcı olduğunuzu bilmelisiniz.

    Tavşanın Tüyleri Nasıl Taranmalıdır?

    Tavşanın tüylerini taramadan önce oldukça sakin bir şekilde hayvanınıza yönelin. Bu süreçte tavşanın tedirgin olmaması ve stres yaşamaması oldukça önemlidir. Oldukça hassas bir teni olduğu için tavşanın canını yakmamak için özen göstermelisiniz.

    Tarama sürecinde en önemlisi ise tavşanın sabit durmaması ve istediği bir yere yatış pozisyonuna geçmesidir. Ardından yavaş bir şekilde onu incitmeden işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Her ne kadar tavşanın tüylerini taramak kolay gibi gözükse de bu durumda kendi başınıza yapamayacağınızı düşünüyorsanız veteriner hekimden profesyonel destek alabilirsiniz.

    Pet_Paw 18271 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor