Sokaktan Köpek Sahiplenme Nasıl Olur?

Sokaktan Köpek Sahiplenme Nasıl Olur?

Ülkemizde hayvanlar ile ilgili birçok konu merak edilmektedir. Fakat bunların başında sokaktan köpek sahiplenme olayı gelir. İnsanlar sokaktan yardıma muhtaç köpekleri sahiplenme olayına sıcak baktıkları için bu durumu aşırı merak eder. Tabi ki negatif etkileri de merak edilir. Bu merak konunun araştırılmasına sebep olmaktadır. Köpek sahiplenme nereden sahiplendiğinizden bağımsız bir iyiliktir.

İçindekiler

    Sokaktan Köpek Sahiplenme

    Ülkemizde çok merak edilen başka konu ise sokaktan köpek sahiplendirme olayıdır. Bu durum sahiplenmeye göre farklılık gösterir. Burada kişi kendi imkanları el vermediği için kendi sokağındaki veya denk geldiği köpeği sahiplendirmek ister. Bunu site üzerinden yapmak mümkündür. Siteye köpeğin bilgileri ve sokağın bilgileri girilerek sahiplenme imkanı bulunan kişiler kontak kurabilir. Bu sayede yardıma muhtaç ve hikayesi acıklı olan köpeklere ev sahipliği yapmak mümkün olacaktır. Buna ön ayak olmak isterseniz sokak köpeği sahiplenebilirsiniz. Ya da sokakta denk geldiğiniz köpekleri başka kişilerin fark etmesine olanak sağlayabilirsiniz.

    İmkanı olmayan veya müsaitlik durumu olmayan kişiler siteye sokak bilgilerini ve köpeğin bilgilerini girerek bu sayede yardıma muhtaç köpeklere ev bulmuş olur. Teknolojinin bizlere getirdiği kolaylıklar olarak yerini alır. Eğer sizde sokakta kayıtsız kalamadığınız bir köpek görürseniz bu yol ile hem sahiplenebilir hem de sahiplendirebilirsiniz. Maalesef özellikle kış aylarında üşüyen veya hastalanan köpekler yaygındır. Bu tarz içler acıtan durumlarda sahiplendirmek içimize su serper. Köpekler de bizler gibi canlı varlıklardır. Bu nedenle imkanı bulunan kişiler, gerekli durumlarda köpeklere yardım etmelidir.

    Sokaktan Köpek Sahiplenmenin Zorlukları

    Sokakta yaşayan köpekler adaptasyon sorunu yaşayabilir. Çeşitli zorlukları bulunur. Bunların en fazla rahatsız edeni tuvalet alışkanlığının olmamasıdır. Özellikle yetişkin sokak köpekleri yıllardır sokakta tuvaletini yaptığı için evin her yerine tuvaletini yaparlar. Bu da maalesef hayvan sahibini üzer. Bu nedenle öncelikle tuvalet eğitimi vermek gerekir. Sokaktan köpek sahiplenme zorluklarından biri de barınma alışkanlığının olmamasıdır.

    Köpek kulübesine veya yatacağı yere gitmeyebilir. Bu durumda istediği yerlerde uyuyabilir. Rahatsız edici durumlar görülebilir. Zamanla bu konuda alışkanlık rayına oturur. Sokak köpekleri saldırgan olmasa da evcil köpeklere göre daha saldırgan tutum sergiler. İnsanlar gibi düşünmek doğru olacaktır. Örneğin sokakta yaşayan evsiz insanlar daha yırtıcı ve sert davranırlar. Köpeklerde bu şekilde davranır.

    Sokakta hayat mücadelesi ve çeşitli zorluklar ile uğraştığı için kendini koruma alışkanlığı fazla bulunur. Bu nedenle saldırgan davranabilir. Zamanla bu konuda sakinleşir. Köpeğin sahibine alışması da belli bir süre almaktadır. Yavrular kısa sürede alışırlar. Fakat yetişkin köpekler daha zor alışır. Sokak köpeği öncelikle sahibini benimser. Belli süreden sonra evi ve ortamı benimseyerek adapte olur. Süre çeşitli etkenlere göre değişkenlik gösterir.

    Sokak Köpekleri Evde Beslenir Mi?

    Sokaktan köpek sahiplenme durumu yaygın kullanılır sokak köpekleri tabi ki evde beslenebilir. Fakat belli zorlukları vardır. Bu zorluklar halledildikten sonra sorun kalmaz. Sokaktan köpek sahiplenirken öncelikle aşılara dikkat edilmelidir. Eğer eksik aşı var ise yaptırılmalıdır. Aşı kartı oluşturulmalıdır. Bir veterinere checkup tarzında genel muayene edilmesi uygundur. Parazit var mı veya herhangi bir hastalığı bulunuyor mu önden araştırılır.

    Eğer hastalık var ise tedavi edilmelidir. Sağlıklı hale geldikten sonra eve adaptasyon süreci beklenmelidir. Sokakta mikrop ve parazit olayları yaygın olduğu için ön muayene önemlidir. Ayrıca köpek tüyleri ve tırnak bakımı yaptırılmalıdır. Bununla birlikte güzelce yıkanıp sağlıklı hale getirilmelidir. Sokaktan köpek sahiplenme işlemi yapıldıktan sonra eve alıştırma evresinde güven ortamı oluşturulur.

    Oyuncak ve mama alışkanlığı düzene sokulur. Bununla birlikte tuvalet alışkanlığı ve ev ortamına hazırlanış sağlanır. Köpekler ortamı yadırgayarak kaçabilir. Kapıyı açık unutan bir hayvan sever köpeğini kaybedebilir. Bu sebeple adaptasyon süresinde dikkatli davranmalıdır. Aksi halde sıkıntılı ve üzücü kayıplar yaşanabilir. Bahçeli ortamlarda kaçarak evi terk eden sokak köpekleri bulunurum adaptasyon sürecini tamamlamadan dış dünyaya kendini atar.

    Sokak Köpekleri Eve Nasıl Alışır?

    İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde adaptasyon sorunu yaşanılır. Sokaktan köpek sahiplenme durumunda köpekler yerini yadırgar. Fakat bu aşılmayacak bir sorun değildir. Bu durumu etkileyen faktörlerin başında köpeğin yaşı gelir. Eğer köpek yavru ise sorun oluşmaz. 6 aylığa kadar olan köpekler kısa sürede eve adaptasyon sağlarlar. Bu konuda kolay bir süreç geçirilir. Fakat köpek yaşı ilerlemiş ise evcil olma konusunda sıkıntı yaşayabilir.

    Yıllardır sokakta yaşayan köpek evde huzuru bozulur. Bu nedenle eşyalara zarar verebilir. Ayrıca durmadan havlayabilir ve komşuları rahatsız edebilir. Yabani bir ortamdan eve giren köpek sorun yaşayabilir. Sokaktan köpek sahiplenirken köpeğin cinsi ve saldırganlığı da önemlidir. Bazı köpekler hızlı adaptasyon sağlarken bazı türler geç adapte olur. Fakat sakın ve ısrarlı tutum sonunda alışırlar. Tahmini alışma süreleri 5 ile 6 ay arasında değişir. Tabi ki bu durumlar değişkenlik gösterir. Evin konumu ve durumu da önemlidir.

    Örneğin bahçeli bir villa da bulunan köpeğin adaptasyon süreci daha kolay olur. Çünkü arada bahçede oynayarak sorunu aşar. Fakat daire ve duvarlar arasında olan köpek hemen adapte olamaz. Adaptasyonu köpeğin yaşı ve türü de etkiler. Eğer denk gelmediyse veya yaralanma durumu olmadıysa sahiplenirken yavru köpek tercihi daha doğru olacaktır. Fakat anlık ve rastlantısal sahiplenme ortamı bulunuyorsa adaptasyon süresince ilgili ve sakın kalmak gereklidir.

    Pet_Paw 4039 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor