Evimin neşesi olarak tarif edebileceğimiz sevimli kuşlarımızın çıkardığı sesler de bizlerin ilgisini çok uzun süredir çekmektedir. Bulunduğu mekana, eve ve insanlara karşı oldukça uyumlu olan kuşlarımızın pek çok çeşitleri bulunmaktadır. Genellikle kuş sahiplerinin evlerinde yer alan muhabbet kuşları insan seslerini taklit etmekte ve bazı kelimeleri dile getirmeye çalışmaktadırlar. Eğer bir muhabbet kuşumuz var ise ilk olarak merak edeceğimiz şey muhabbet kuşu nasıl konuşturulur, ne yapılması gerekir olacaktır. Biraz zaman ve özen isteyen bir süreç olduğunu unutmamalıyız.
Muhabbet Kuşları Hangi Kelimeleri Söyler?
Muhabbet kuşumuz yavru iken bu konuşma pratiklerine başlar isek daha hızlı bir sonuç alabiliriz.Evine ve ailesine alışmış bir kuşumuz var ise erken bir süreçte kendisiyle ufak ufak onu zorlamadan konuşmaya ve bazı sesleri taklit etmeye başlayabiliriz. İlk olarak kendi adını en çok işittiği için ezberlemesi en kolay kendi ismi olabilir. Ardından kuşumuzun çıkardığı seslerde fizyolojik olarak daha kolay çıkardığı harf sesleri bulunmaktadır. Bunlara örnek vermemiz gerekecek ise; P, K ,Ş ve B harfleri yer almaktadır. Dolayısıyla Anniş, Babiş, Aşkım, Boncuk, Şapşik, gibi kelimeleri kolaylıkla ezberleyebilir ve taklit edebilir.
Muhabbet Kuşu Ne Kadar Sürede Konuşur?
Muhabbet kuşumuz ile yavaş yavaş konuşma pratiklerini başlattıktan sonra bu sürecin ne kadar devam edeceği de merak konusudur. Erkek muhabbet kuşları dişi muhabbet kuşlarına oranla konuşmaya daha hevesli ve yatkındır. Eğer gerçekten muhabbet kuşu edinmeden önce özellikle konuşmasını istiyorsanız özellikle erkek muhabbet kuşunu tercih edebilirsiniz. Bunun sebebi olarak da dişi kuşu etkilemek için türlü sesler çıkaran ve taklitler yapan erkek kuşumuz konuşmaya yaradılış olarak daha yatkındır. Tam olarak muhabbet kuşumuzun ne zaman konuşmaya başlayacağını bilmek epey zordur bu tam olarak bizim kuşumuzla kurduğumuz iletişim, ayırdığımız zamana bağlı olarak gelişme göstermektedir.
Muhabbet Kuşu Nasıl Konuşturulur?
Muhabbet Kuşunun konuşturulması sürecinde etkili olan süreci petarkadaş ailesi olarak listeleyeceğiz;
Muhabbet Kuşumuz İçin Konuşma Eğitimlerine Başlayın
Özellikle kuşumu 40-50 günlüğe ulaştı ise konuşma pratiklerine başlamak önerilir. Eğitim için en uygun zaman bu şekilde ifade edilmektedir. Kafese yaklaşarak öncelikle ismini sık sık telaffuz ederek başlayabiliriz.
Muhabbet Kuşumuzu Çok Yormamaya Dikkat Edin
Eğer ki muhabbet kuşumuz hemen konuşsun istiyorsak ve sürekli ona bazı kelimeler söylüyorsak oldukça fazla yorulur ve dikkati dağılabilir. Bu da bizleri tekrar etmekte ve duymakta güçlük çekeceği ve öğrenmek istemeyeceği anlamına gelir. Gün içerisinde 5-10 dakikalık periyotlarda çok sık olmadan konuşma pratiklerini yapmak kuşumuzun öğrenmesi açısından oldukça faydalı olacaktır.
Muhabbet Kuşumuza Bir Arkadaş Edinin
Eğer muhabbet kuşumuz kendi başına çok fazla yalnız vakit geçiriyor ise canının sıkılmaması açısından kafese yeni bir kuş almayı düşünebiliriz. Tüm zamanını diğer kuş ile sohbet ederek ve oynayarak geçireceği için oldukça fazla sesler çıkaracaktır. Ancak eğer ki yeni gelen kuş yüzünden bize karşı olan ilgisini kaybettiyse kafesleri ayırmamız gerekebilir. Konuşmaya başladıktan sonra tekrar kafesleri birleştirmek mantıklı olacaktır.
Muhabbet Kuşunun Sizi Dinlemesini Sağlayın.
Kuşumuzun konuşma sürecinden en etkili yöntem bizleri dikkatli bir şekilde dinlemesidir. Etkili ve erken bir konuşma ancak bu şekilde mümkün olabilir. Kuşumuzla konuşma pratikleri yaparken kafesinde onun dikkatini dağıtacak oyuncak, top ya da farklı şeyler bulundurulmamalıdır. Özellikle kuş kafeslerinde olmazsa olmaz aynanın kaldırılması gerekir. Çünkü eğer tek bir kuşumuz var ise kafese ayna koyduğumuzda kendisini gördüğü anda farklı bir kuş olarak algılar ve dikkati, ilgisi aynadaki yansımaya yönelmektedir.
Muhabbet Kuşumuza Kolay Telaffuz Edebileceği Kelimeleri Söyletin
Minik kuşumuz için çıkarmakta zorlanmayacağı harfler ile başlamamız oldukça etkili olacaktır. Bu harflerin başında S,Ş,P, B, P, Z yer almaktadır. Sizlerin de sık duyduğu kuşlara hitap isimleri de genellikle bu harflerden oluşmaktadır. Aşkım, annecim, boncuk, fıstık, şapşal, cicim, çapkın genellikle kuşlarımızın isimleri olarak tercih edilmelerinin yanı sıra en çok onlardan duyduğumuz kelimelerdendir.
Muhabbet kuşumuzun konuşturulma süreci oldukça keyifli ve emek isteyen bir süreçtir. Bu süreci keyif alarak kuşunuz ile birlikte geçirmenizi dileriz :) Dilerseniz kuş ırkları sayfamızı inceleyerek hangi kuş türlerinin ne kadar konuşma becerisi olduğunu keşfetedebilirsiniz.