Muhabbet Kuşları Neden Tüy Döker?

Muhabbet Kuşları Neden Tüy Döker?

Çoğu insan hayatı boyunca en az bir kere evde hayvan beslemiştir. Çocukken de en sık bakılan hayvan dostlarımızdan birisi de muhabbet kuşlarıdır. Evlerde her zaman bakılabilecek ve çok zahmeti bulunmayan muhabbet kuşları neden tüy döker diye merak edenleri yazımızın devamını okumaya davet ediyoruz.

İçindekiler

    Muhabbet Kuşları Neden Tüy Döker?

    Evlerde yalnızca kedi ve köpek bakılmadığını biliyoruz. Çoğumuz daha az zahmetli olan muhabbet kuşlarına bakmayı tercih ediyor. Rengârenk tüylere sahip bu canlılar, yüzyıllardır evlerimizi paylaştığımız can dostlarımız haline gelmiştir. Tıpkı kedi ve köpeklerde olduğu gibi muhabbet kuşlarında da bakımı zorunlu sağlık ihtiyaçları vardır. Bu canlılar kedilere ve köpeklere göre daha naziktir ve hassas olmaları neticesinde bakımları daha zordur.

    Öncelikle kuşların da iyi yem yemeleri gerekiyor. Yem hem sağlıklarını hem de yaşam kalitelerini değiştirir. Kötü yem konduğu zaman yemeyebilirler. Bu da tüylerinin dökülmesine ve hastalanmalarına sebep olabilir. Muhabbet kuşları neden tüy döker sorusunun en önemli yanıtı da kuşların hastalığı olarak cevaplandırılabilir.

    Muhabbet kuşları özellikle hava akışından fazlaca etkilenen canlılardır. Muhakkak sıcak ortamı severler, aşırı sıcak havalarda da vücutlarının bu şartlara uyum sağlamasına uyum sağlarlar. Muhabbet kuşları neden tüy döker diye merak eden sahipleri, yaz aylarında bu şikâyetin arttığını da belirtmektedir. Çünkü yaz aylarında fazla tüylerini döken muhabbet kuşları, sonbahar geldiğinde yeni tüyler çıkarmaktadır. Ayrıca kaşınan kuşlarda da tüy dökülmesi gözlenmektedir.

    Kuşlarda Tüy Dökülmesi Hangi Hastalıklardan Meydana Gelir?

    Evcil hayvan olarak evlerimi paylaştığımız muhabbet kuşları, tıpkı diğer hayvanlar gibi belirli hastalıklara yakalanabilirler. Özellikle  evcil muhabbet kuşlarının tüylü olmaları onların mantar kapmasını kolaylaştırmaktadır. Muhabbet kuşları neden tüy döker sorusunun yanıtını merak eden evcil hayvan sahipleri, aslında mantar sorunu olduğunu tahmin edebilirler.

    Mantar, deri hastalığı olarak bilinir ve kaşıntı ile tüylerin dökülmesine hatta deride yaralar oluşmasına sebep olabilir. Tüyleri dökülen muhabbet kuşlarının muhakkak tedavisinin yapılması ve daha da ciddi rahatsızların başlamasının önüne geçilmelidir. Çıplak kalan kuş derisi mantarın daha da çok yayılmasına sebep olabilir. Sürekli kaşındığı için deride pul pul dökülme ve yara oluşumları gözlenebilir.

    Muhabbet kuşları neden tüy döker diye merak eden evcil hayvan sahipleri, veteriner hekimlere danışarak bu sorunun sebebini ve çözümünü rahatlıkla bulabilirler. Bazı durumlarda kuşlara verilen yemlerin içeriklerinin yetersiz olması da tüy dökmelerine sebep olabilir. Bu durum vitamin ve mineral eksikliğinden dolayı olmaktadır. Bir diğer tüy dökme durumu da stres kaynaklıdır.

    Başka kuşların varlığı, hava şartlarının ideal olmaması veya insan faktörü gibi sebeplerle kuşlarınız stres altında kalabilir. Bu durumda hem tüy yolabilir hem de tüylerini dökebilirler. Tüy dökülmesi yaşayan kuşlarda vücut sıcaklığında ani düşme veya yükselme gibi istenmeyen sıkıntılı belirtiler oluşabilir. Muhabbet kuşunuzun sağlığı için muhakkak tüylerine iyi bakılması gerekir.

    Muhabbet Kuşlarının Tüy Dökmesi Nasıl Engellenir?

    Muhabbet kuşları neden tüy döker sorusunu yanıtladığımıza göre sırada bununla nasıl mücadele edeceğimizi öğrenmek var. Aslında oldukça basit olan bu soru için en önemli konu kuşun sağlığıdır. Eğer muhabbet kuşunuzun olması gereken şartlarda yaşamasını sağlarsanız tüy dökme problemi yaşamayacaktır.

    Öte yandan herhangi bir hastalığının olmadığından emin olmak da tüy dökmesinin önüne geçecektir. Bu nedenle kuş bakımı da tıpkı kedi köpek bakımı gibi karmaşık ve zorunludur. Evlerde beslediğimiz muhabbet kuşları uçabilme özelliklerine sahip olmaları nedeni ile kafeste tutulurlar. Açık pencere veya açık bir kapıdan kolaylıkla kaçabildikleri için alıştırılmaları hariç genellikle kafeste yaşamlarını sürdürürler.

    Kuşların hareketsiz kalması da sağlık problemlerine yol açacağı için belirli aralıklarla kuşunuzun evin içinde salınıp biraz uçması onlara iyi gelecektir. Bu sayede kasları çalışan kuşların, kan akışı ve nabız gibi hayati fonksiyonları da düzelecektir. Öte yandan kuşunuza verdiğiniz yemin kalitesi de oldukça önemlidir. Mineralli ve besin değeri yüksek yemler ile kuşunuz daha sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz.

    Tüy Dökmeyen Muhabbet Kuşları Var Mı?

    Sağlıklı olan kuşlarda tüy dökülme problemi az görülür. Mineral ile beslenmesi dengelenen kuşların yaşam ömürleri de uzatılır. İklim koşullarından da etkilenebilen muhabbet kuşlarının iki hava akımı arasında kalması da oldukça zarar vericidir. Bu nedenle rüzgâr ve benzeri hava akımının olmadığı stabil ve oksijeni yüksek yerlerde konumlanmaları tüy sağlıklarını da önemli derecede etkiler.

    Muhabbet kuşları neden tüy döker konusunda uzmanlaşan veteriner hekimlere de danışarak sorun olabilecek durumları ortadan kaldırabilirsiniz. Bu sayede tüy dökülmeleri ve kaşınmaları azalarak yok olacaktır. Üstelik muhabbet kuşunuzun da yaşam kalitesi artarak daha uzun yaşaması sağlanmış olur. Soruya yanıt vermek gerekirse, evet. Doğru bakım yapıldığında, kuşun sağlığını iyi olduğunda ve doğru bakıldığında tüy dökmeden hayatına devam edebilen muhbabbet kuşları vardır.

    Pet_Paw 2146 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor