Muhabbet kuşları pek çoğumuzun çocukluğunda bizlere eşlik etmiş en çok tercih edilen evcil hayvanlardan biridir. Pek çok muhabbet kuşunun yıllarca o ev içerisinde sadık bir şekilde yaşadığı söz konusu olsa da kafesinin kapısının açık unutulması sonucunda kaçtığına çok kez şahit olmuşuzdur. Evinizde muhabbet kuşu beslemeden önce en çok merak edilen soruların başında ise muhabbet kuşları kaç yıl yaşar? sorusu gelmektedir. Yazımızda muhabbet kuşları hakkında merak edilenleri anlatmaya çalışacağız.
Muhabbet Kuşları Kaç Yıl Yaşar?
Pek canlı gibi kuşlarında belirli yaşam evreleri söz konusudur. Özellikle 12 ayını tamamlayan bir kuş yetişkin muhabbet kuşu olarak ifade edilmektedir. Dişi kuşların ise ortalama 4 yaşına geldiği an itibariyle yaşlılık evresine girdiği görülmektedir. Erkek muhabbet kuşları ise durum değişir ve ortalama 6 yaşında yaşlanmaya başlamaktadır. Hemen hemen her tür için ortalama yaşam süresi 7 ile 10 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Ancak bu sürecin uzaması muhabbet kuşumuzun beslenmesine ve iyi bakılması durumunda uzayıp kısalabilmektedir.
Muhabbet kuşunun yaşam süresini etkileyen diğer faktör ise kafes seçimidir. Kafesi seçerken özellikle geniş ve rahat hareket edebileceği bir alan olması gerekir. Kafes içerisinde kuşun strese girmemesi için çeşitli aksesuarlar kullanmak oldukça önemlidir. Özellikle muhabbet kuşunuz yalnız ise kafes içerisinde ayna olması onun farklı bir kuş olduğunu düşünerek keyifli bir vakit geçirmesini sağlayabilir.
Muhabbet kuşun beslenmesinde de kaliteli bir kuş yemi ve vitamin sularının kafes içerisinde olması oldukça önemlidir. Kafes düzenli olarak temizlenmeli ve mümkün olduğu kadar sağlıklı bir yaşam alanı onlar için sağlanmalıdır.
Muhabbet Kuşlarının Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Muhabbet kuşları genellikle sıcak ev ortamında yaşamaya müsait canlılardır. Ev oda sıcaklığı aslında ideal ölçüttür. Ne çok soğukta ne de çok sıcak ortamda kesinlikle bakılmaması gerekir. Kış aylarında yüksek sıcaklıkta bir ısıya maruz kalmamalı, yaz aylarında ise klima soğuğundan muhakkak uzak durması gerekmektedir. Bağışıklık sistemleri kendileri gibi oldukça hassas olduğu için sık sık hastalanmaktadır.
Muhabbet kuşlarının iyi ve düzenli beslenmeleri, kişisel bakımları, kafes temizliği ve mevcut ortamda strese maruz kalmaması da ömürlerinin uzun olması için özellikle dikkat edilmesi gereken hususlardır. Eğer yeni bir muhabbet kuşu sahiplendiyseniz ilk olarak belli başlı dikkat edilmesi gereken faktörler söz konusudur. Öncelikli olarak veteriner hekime götürerek mevcut sağlık durumunun gözlemlenmesi gerekir.
Sağlıklı bir muhabbet kuşunun tüylerinin parlaklığı oldukça önemlidir. Oldukça hareketli ve enerjilerinin yüksek olması da sağlıklı olduğunu bizlere gösterecektir. Muhabbet kuşunuzu kafesinden çıkarıp sık sık elinize kesinlikle almamanız gerekir. Özellikle yeni doğmuş bir yavru kuş ise ilk birkaç hafta hiç temas etmemelisiniz. Yeni bir ortama giren kuşunuzun ortama adapte olması ve sizin sevginizi hissedebilmesi için bu süreçte oldukça özenli davranmalısınız.