Köpeklerin Kaç Dişi Vardır?

Köpeklerin Kaç Dişi Vardır?

Tıpkı bizlerin olduğu gibi köpeklerinde sağlığı açısından ağız ve dişlerinin sağlıklı bir şekilde olması onların yaşam kaliteleri için oldukça önemlidir. Bu durumda ilk akla gelen ve en çok merak edilen soruların başında ise köpeklerin kaç dişi vardır gelmektedir. Köpek diş sağlığına dair detayları yazımızda sizler için detaylı bir şekilde anlatacağız.

İçindekiler

    Köpeklerin Kaç Dişi Vardır?

    Köpek sahiplerinin köpeği yetiştirmek için edindikleri andan itibaren kesinlikle ihmal etmemesi gereken bir konu ise köpeklerin diş sağlığı olmaktadır.Köpekler doğduğu zaman ilerleyen süreçte ağız ve diş sağlığının doğru bir şekilde ilerleyebilmesi için onun beslenme alışkanlıklarına oldukça özen gösterilmesi gereklidir.

    Köpekler mevcut besini sindirmesi insanlara oranla farklılık göstermektedir. Besinin sindirilmesi köpeklerde ağız içerisinde başlamaz, dişleri ve çenelerinde bulunan kaslar ile besinleri parçalama şeklinde sindirmeye yardımcı olmaktadır.

    Erişkin bir köpeğin diş yapısı ve sayısı yavru köpeklerle aynı özellikle olmamaktadır. Yavru köpeklerin dişlerinin tam ve görünür olması için en az 7-8 haftalık bir süreyi geçirmiş olmamız gerekmektedir. Yavru köpeğin ağız içerisinde 28 tane süt dişi bulunur. Yavru köpeğin ağzında tüm dişleri görmemiz için ortalama 6 ayını tamamlamış olması beklenir.

    Sağlıklı ve erişkin bir köpeğin ağzında ise totalde toplamda 42 adet diş yer almaktadır. Bu dişlerin 20 tanesi üst bölgede, 22 tanesi de alt çene kısmında yerleşmiş bir şekilde bulunmaktadır. Kedilerin kaç dişi vardır diye merak ediyorsanız bu konuda da sizler için bir içerik üretmiştik.

    Köpeklerin Diş Çeşitleri Nelerdir?

    Köpeklerin de bizler gibi pek çok farklı işleve sahip dişleri bulunmaktadır. Detaylı bir şekilde isimleri ve işlevleriyle köpek dişlerini açıklayacağız.

    • Kesici Dişler
    • Köpek Dişleri
    • Arka Azı Dişleri
    • Ön Azı Dişleri

    Kesici Dişler

    Köpeklerin ağzında toplamda 12 adet kesici diş yer almaktadır. Besinleri parçalama konusunda büyük önem taşıyan kesici dişlerin yarısı alt ve yarısı üst çene bölgesinde yer almaktadır. Kesici dişlerin sayısı ve sağlığı köpeğin beslenme ve sindirim süreci için oldukça önemlidir.

    Köpek Dişleri

    Köpeklerde toplamda 4 adet kesici diş bulunmaktadır. Kesici dişlerin hemen yanında bulunan köpek dişlerinin 2’si alt bölgede 2’si de üst çene kısmında yer almaktadır. Köpek dişleri mevcut yapısı itibariyle diğerlerine oranla uzun ve keskindir.

    Arka Azı Dişleri

    Ön azı dişlerinin hemen ardından sıralanmış olan arka azı dişleri toplamda 10 adettir. 4 tanesi üst çenede, 6 tanesi de alt çenede yer almaktadır. Yavru köpeklerde ise arka azı dişleri 4 aylık zamana kadar oluşmazlar.

    Ön Azı Dişleri

    Köpek dişlerinin hemen yanında yer alan ön azı dişleri sağlıklı bir köpekte toplamda 16 adettir. Yarısı alt ve yarısı da üst çene bölgesinde yer almaktadır.

    Köpek Dişlerinin Sağlıklı Olması İçin Neler Yapılmalı?

    Köpeklerde beslenme ve sindirim için dişlerin öneminden daha önce detaylı bir şekilde bahsetmiştir. Köpek sahiplerinin ağız ve diş sağlığı için köpeğini rutin aralıklar ile veteriner hekimde muayene ettirmesi gerekmektedir. Bizlerde olduğu gibi köpeklerinde diş eti hastalıkları, diş çürükleri, diş kırılmaları söz konusudur. Bu tarz durumların önüne geçmek için köpek dişlerinin sağlıklı olması için yapılması gerekenleri paylaşacağız. 

    • Köpeğinizi yapısı yumuşak gıdalara çok fazla alıştırmamalısınız. Yumuşak gıdalar köpeklerin dişlerinin gelişmesini geciktirir ve diş tatarına neden olur.
    • Köpeğinizin beslenme süreçlerinde kemik kullanılması diş ve çene yapısını oldukça zorlayacaktır. Diş kırılmalarına sebep olabileceği için kemik benzeri sert gıdalardan uzak durulması önerilmektedir.
    • Köpeklerde aldığımız kuru mamalarda yer alana ambalajlarda diş sağlığını destekleyici içerikler olmasına özen göstermeliyiz.
    • Ağız ve diş sağlığını sağlamak açısından doğal içerikli besinleri mevcut beslenme süreçlerine dahil etmemiz gerekir.
    • Hafta içerisinde bir veya iki kez köpekler için uygun olan bir fırça ile dişlerinin fırçalanması gerekir. Hatta bu süreci alışkanlık haline getirmeli ve yavruluk sürecinden itibaren sürdürmeliyiz.
    • Rutin olarak köpeklerimizin ağzını açarak dişlerinde gözle görülür bir kırık ya da çürük olup olmadığı kontrol edilmelidir. Sağlıklı diş etleri köpeklerde pembe renkli olmaktadır. Farklı bir renk değişikliği gördüğümüz durumda uzman veteriner hekime götürerek muayene ettirmeliyiz.
    • Köpeğinizin ağzından rahatsız edici bir koku gelmesi halinde bir çürük olduğunu düşünebiliriz.
    • Köpekler için ağız ve diş sağlığını destekleyici çiğneme oyuncakları satılmaktadır. Dişlerini güçlendirmek için aralıklarla onlardan temin ederek köpeğinizin oynamasını sağlayabilirsiniz.

    Ağız ve diş sağlığının ilerleyen durumlarda köpeklerde ciddi sindirim sistemi hastalıklarına, kalp rahatsızlıklarına ve benzeri sağlık problemlerine sebep olabileceğini unutmamalısınız. Düzenli bir şekilde kontrollerin yapılması ve paylaşmış olduğumuz detaylara özen göstermeniz oldukça önemlidir.

    Pet_Paw 7480 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor