Köpeklerle birlikte zaman geçiren insanlar belirli bir zaman sonra köpeklerin bıyıkları ne işe yarar diye araştırmaya başlayabiliyorlar. Bu sonucun nedenleri arasında doğrudan bıyıklarıyla bir eylem yapmayan köpekleri sayabiliriz. Köpeğiniz bıyıklarını kullanmıyor hatta bıyıklara sahip değilmiş gibi duruyor olabilir ancak hiçbir şey amaçsız değildir.
Köpeklerin Bıyıkları Var Mıdır?
Köpekler ve bıyıkları hakkında konuşmaya başlamadan önce köpeklerin bıyıkları var mı sorusuna yanıt vermek gerekir. Evcil hayvanlar hakkında konuşulurken bıyık genelde kedi cinsleri ve hamsterlar için ayırt edici bir özellik olarak kullanılmaktadır. Köpekler hakkında bilgi verirken bıyıklarından neredeyse kimse bahsetmemektedir.
Durum böyle olunca bazı insanlar köpeklerin bıyıklarının olup olmadığını bile unutabiliyorlar. Köpeklerin bıyıkları vardır ve hayatlarını devam ettirebilmeleri için oldukça önemlidirler. En az kedilerin bıyıklarının işlevleri kadar farklı kullanım alanları olan köpek bıyıklarını daha yakından tanımanızı sağlayacağız.
Köpeklerin Bıyıkları Ne İşe Yarar?
Köpek cinslerine bağlı olarak her köpeğin bıyık uzunluğu ve kullanım yolu farklıdır. Fakat ortalama bilgileri edinmek, köpeklerin bıyıkları hakkındaki bilimsel araştırmalara kulak vermek köpekleri yakından tanımak için çok değerlidir. Köpeğinizin sağlığı ve alışkanları hakkında daha isabetli fikirlere sahip olmak istiyorsanız köpeklerin bıyıkları ne işe yarar bilmelisiniz. Köpeklerin bıyıkları;
- Görme ve algılamaya,
- Avlanmaya,
- Ve duygu aktarmaya yarar.
Görme ve Algılamada
Köpeklerin farkındalıkları sandığınızdan çok daha ileri seviyededir. Görme ve hissetme olarak adlandırdığımız bu başlığı biz insanların tamamen algılaması pek mümkün değildir. Bizler için görmek gözlerle yapılan normal bir eylemken köpekler için görmek ve anlamak çok daha ileri seviyede olabilir. Köpekler bıyıkları sayesinde göremeyecekleri, algılayamayacakları bazı titreşimleri, gerçeklikleri algılayabilirler. Köpekler depremi önceden hisseder mi adlı içeriğimizde benzer yeteneklerinden bahsetmiştik.
Avlanma Sırasında
Avcıların en sık kullandığı av aletleri arasında bıyıklarının geldiğini söylesek çoğu hayvan severin güleceğini, bizleri ciddiye almayacağını biliyoruz. Yeteri kadar belgesel seyretmiş köpek sahipleri ise işin ciddiyetini hemen kavrayacaktır. Köpekler geçmişlerinden gelen avcılık güdülerini kullanmak için, av sırasında şanslı taraf olmak için bıyıklarına ihtiyaç duyarlar.
Duygu Aktarırken
Köpeklerimiz gerek birbirleriyle gerek bizlerle iletişim kurabilmek için herhangi bir dil kullanmamaktadır, en azından bildiğimiz anlamda. Kuyruk hareketleriyle, kulaklarıyla duygularını aktaran köpekler aynı zamanda bıyıklarıyla da karşılarındaki canlıya duygularını ifade edebilirler. Köpeğinizi daha iyi anlamak için bıyıklarını takip edebilirsiniz.
Köpekler Bıyıksız Yaşayabilir Mi?
Köpeklerin bıyıkları ne işe yarar başlığımızdaki maddelere dikkat edecek olursanız neredeyse hiçbirinin doğrudan yaşam standartlarını değiştirmediğini görebilirsiniz. Tabii bu durum bizlerle yaşayan, evcil köpekler için geçerlidir. Avlanmak zorunda olan, daha iyi görmenin avantajına ihtiyaç duyan köpekler için bıyıklar çok hayati olabilirler.
Köpeklerimiz için bıyıkları oldukça önemlidir fakat köpekler bıyıksız yaşayabilirler. Yine de onları hiçbir neden yokken bıyıksız bırakmak hiç mantıklı bir hareket olmayacaktır. Köpekler bıyıklarını istedikleri gibi kullanamadığında depresyona girebilir, yalnız kalabilirler. Köpeğinizin psikolojik sağlığı için bıyıklarına gerekli özeni göstermelisiniz.
Köpek Bıyıkları Nasıl Evrimleşmiştir?
Köpeklerin günümüze gelene kadar bıyıklarıyla neler yapabildiklerini, bıyıklarını ne amaçla kullandıklarını söyledik. İşin daha deriniyle ilgileniyorsanız köpek bıyıklarının nasıl ve neden evrimleştiğini merak ediyor olabilirsiniz. Köpeklerin ataları olan kurtlar grupça avlanan canlılardır ve bu süreçte en çok hayatta kalacak olan kurtlar, sürüsü en iyi avlananlar olacaktır.
Kurtların iyi avlanması ile kötü avlanması arasındaki çizgi bıyıklarıyla doğrudan alakalıdır. Bıyıkları olan ve bıyıklarını doğru amaçlarla kullanabilen kurtlar hem kendi aralarında daha iyi iletişim kurabilirken hem de çok daha yüzdeli avlanmaya başladılar. Bıyıklı kurtların daha iyi beslenmesi ve baskın olması sonucu kurtların tüm torunlarında da benzer bir bıyık yapısı görülmeye başlandı.