Son günlerde pek çok kişiden duyduğumuz bir konu ise hayvanlara takılan çipler olmaktadır.Ortalama pirinç tanesi boyutlarında oluşan bu çipler evcil hayvanımıza uzman veteriner hekim tarafından enjekte edilmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından evcil hayvanlarımıza çip takılma zorunluluğu getirilmiştir.
Peki köpeklere çip takılması zararlı mıdır, köpeğimizin canını yakar mı? Yazımızda çipin özelliklerini ve detaylarını birlikte inceleyeceğiz.
Mikroçip Nedir?
Mikroçip cam bir kapsül içerisinde hayvan derisine enjekte edilerek bütünlük sağlayan bir çiptir. Köpeğimizin derisine enjekte edildikten sonra o bölgede herhangi bir alerjil reaskiyon yaratmaz, köpeğimizin canını acıtmaz. Takip sistemi olan bu çiplerde takıldığı günden itibaren 25-30 yıl kullanımı mümkündür ve değiştirilmesine gerek duyulmaz. Uzman veteriner hekimler tarafından bu işlem gerçekleştirilmektedir.
Mikroçip takılırken hayvanın anestezi almasına gerek görülmemektedir. Mikroçipi aktif hale getirmek için daima bir okuyucuya ihtiyaç duyulmaktadır. Herhangi bir güce bağlı olarak çalışmaz. Eğer ilerleyen zamanlarda mikroçipi çıkarmak istediğiniz taktirde bu çıkarma işlemi de ancak cerrahi bir operasyonla imkanlı olabilmektedir.
Mikroçipin içerisinde bir kod yer alır ve köpeğimizin tüm kişisel bilgileri bu kod sayesinde ortak veri sistemine aktarılır. Burada kayıtlı kalarak köpeğimizin kimliğini tespit edilmesinde ya da köpeğimiz kayıp olduğunda, çalındığında ulaşmamız için bize olduka faydalı bir şekilde yol gösterebilir. Bir diğer yanlış bilgi ise mikroçiplerin içerisinde GPS şu an için yoktur. Sadece köpeğimize ait bilgilerin bir veri tabanına aktarılmasını sağlayan bir sistemdir. Dolayısıyla evcil hayvanımızı takip etmemizi sağlayacak bir sistemi kesinlikle bulunmamaktadır.
Köpeklere Çip Takılması Zararlı mı?
Köpeğimize çip takılırken bir nevi aşılama yöntemi gibi kendisine enjekte edilir. Deri altına nüfus eden bu kapsülü hayvanımızın hissetmesi ya da canının yanması mümkün değildir. Köpeklere çip takılmasının herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Köpek sahiplerinin bu konuda endişelenmemesi gerekir.
Ayrıca Tarım ve Orman bakanlığı tarafından ülkemizde yeni zorunlu haline getirilen bu uygulama Avrupa ülkelerinde yıllardır zorunlu bir uygulamadır. 2004 tarihinden itibaren AB ülkelerine seyahette bulunacak evcil hayvanlarımızın mikroçipi olması zorunludur.