Köpeklerde Obezite Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Köpeklerde Obezite Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Köpeklerle bir hayatı paylaşmak ciddi sorumluluklar gerektirir. En önemli sorumlulukların başında da köpeklerde obeziteyi gözlemlemek ve mümkün olduğu kadar engellemektir. Engelleme ve müdahalenin başlangıcı belirtileri doğru anlayıp doğru teşhisin yapılmasıdır. Köpeklerde obezite hakkında detaylı bir içerik hazırlamaya çalıştık.

İçindekiler

    Köpeklerde Obezite Nasıl Teşhis Edilir?

    Bir köpeğin bakımını üstlenmek onun sadece beslenme, barınma gibi ihtiyaçlarını karşılamak değildir. Evet, beslenme köpekler için çok önemlidir ve hayvan severler tarafından giderilmelidir. Ancak köpeklerin sağlığını olumsuz etkilememek için köpeğin beslenmesinin sağlıklı olmasına dikkat etmek gerekmektedir. Çok büyük oranda sağlıksız beslenme yüzünden ortaya çıkan obezite köpekler için tehlikelidir. Köpeklerde obezite nasıl teşhis edilir?

    Bir köpeğin obez olup olmadığına karar vermek alanda uzmanlaşmış, profesyonel olmayan insanların, hayvan severlerin görevi değildir. Fakat köpeğinize bu teşhisin koyulabilmesi için obeziteden şüphelenmeniz, bazı belirtilerin farkında olmanız gerekmektedir. Köpeklerde obezitenin teşhisi ancak belirtilerin anlaşılması ile mümkündür. Konuyu daha iyi anlayabilmek için belirtileri yakından inceleyelim.

    Köpeklerde Obezite Belirtileri

    Köpeğinizin obez olduğuna veya obezite belirtileri gösterdiğine kendinizi inandırmak hiç kolay olmayacaktır. Böylesine ciddi bir sorunu uzun zamandır nasıl göremediğinizi düşünüp kendinize kızmamalı, belirtileri çok iyi takip etmelisiniz. Köpeğinizin sorunlarının belirtilerini okumanın en kolay yolu düzenli olarak köpeği incelemektir. Eğer köpeğiniz düzeninden uzaklaşıp bazı belirtiler gösteriyorsa şüphelenmelisiniz. Köpeklerde obezite belirtileri;

    • Aşırı kilo alımı,
    • Hareketlerde yavaşlık,
    • Hareket etmeme isteği,
    • Hipertansiyon,
    • Yağlanma,
    • Hareket halinde zor nefes alma,

    Sizler için köpeğinizin bahsettiğimiz belirtileri gösterdiğini kabul etmek ve yavaş yavaş ortaya çıkmalarını izlemek zorlu bir süreç olacaktır. Köpeğinizin başından geçenleri anlamak için neden sonuç ilişkisi kurmalı, gerekirse dışarıdan destek almalısınız. Obeziteye doğru giden yolu gerçekten yavaşça alıyorsanız durumun farkında vardığınızda köpeğiniz için çok geç kalmış olabilirsiniz.

    Köpeklerde Obezite Nedenleri

    Köpeklerin vücutları doğrudan obeziteye yatkın değildir. Ancak dışarıdan gelecek etkiler, sağlıksız beslenme ve hareketsizlik gibi tamamen bizlerle alakalı nedenlerle köpekler obez olabilirler. Özellikle evlerde beslenen neredeyse her köpek cinsinde obeziteye rastlayabiliyoruz. Diğer nedenlere de bakacak olursak, köpeklerde obezite nedenleri;

    Köpeklerde Obezitenin Zararları

    Obezite sadece basit bir aşırı kilo alma durumu olarak kabul görmemelidir. Köpeğinizin kilo alması, aşırı kilo olması sadece vücut ölçülerini değiştirmekle kalmaz. Birçok hayati faaliyetin sürdüğü organların çalışma şeklini değiştirebilir. Köpeklerde obezitenin zararları saymakla bitmez. Bazı örnekler vermek gerekirse köpeklerde obezitenin zararları;

    • Hipertansiyon,
    • Aşırı kilo,
    • Kalp ve Damar hastalıkları,
    • Nefes darlığı,
    • Hareketsizlik sonucu kemik rahatsızlıkları olarak sıralanabilir.

    Maddeleri incelediğinizde anlayabileceğiniz gibi aslında obezite doğrudan köpeğinize zarar veren bir sorun değildir. Tamamen dolaylı yollarda köpeğin sağlığını ciddi şekilde bozmaktadır ve tüm bu kötü etkilerinin yanında kolayca uzak durulabilecek bir hastalıktır. Eğer uzak duramadıysanız, başınızdan, köpeğinizin başından savmanız gerekecektir. Zararlarından arınmak için köpeklerde obezitenin tedavisi mümkündür.

    Köpeklerde Obezite Tedavisi

    Obezite köpekler için direkt öldürücü veya yaralayıcı bir hastalık değildir. Çok uzun süren ve köpeklerin hayatını çok büyük oranda olumsuz etkileyen bu hastalık doğru eylemler ve uzman eller sayesinde kolayca tedavi edilebiliyor. Köpeğinizin obeziteye karşı tedavi olmasını istiyorsanız ilk iş olarak obeziteye yakalanmasını engellemeli, sonrasında ciddi bir egzersiz ve sağlıklı beslenme sürecine başlamalısınız.

    Köpekleri sağlıklı tutmak erken teşhiste bu kadar basittir. Fakat süreç ilerlemişse, köpeğinizde obezite belirtilerini gözlemlerken hiç zorlanmıyorsanız en kısa sürede veteriner hekimlerle iletişime geçmeli ve tedavi sürecini profesyonellere devretmelisiniz. Doğru diyet listesi ve sağlıklı egzersizlerin yardımıyla köpeğinizi obeziteden kurtarabilirsiniz.

    Pet_Paw 268 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor