Köpeklerde Mantar Tedavisi Nasıl Yapılır?

Köpeklerde Mantar Tedavisi Nasıl Yapılır?

.

Köpeklerde tıpkı bizler gibi zaman zaman pek çok cilt hastalığına yakalanabilmektedir. Pek çok nedenden kaynaklandığı düşünülen deri hastalığı muhakkak tedavi edilmelidir. Aksi halde başka tür bir hastalığa ve ilerleyen dönemlerde çeşitli ağrılara sebep olacaktır.

İçindekiler

    En sık rastalanan hastalıkların başında ise mantar hastalığı yer almaktadır. Pek çok köpek sahibinin en çok merak ettiği soruların başında ise köpeklerde mantar tedavisi nasıl yapılır, mantar hastalığı nasıl yok edilir gelmektedir. Yazımızın devamında mantar hastalığını detaylı inceleyerek sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

    Köpeklerde Mantar Hastalığı Nasıl Olur?


    Köpeklerde rastlanan mantarların pek çok çeşidi bulunmaktadır. Genellikle köpeğimizin kıl köklerinin içerisine yerleşip orada üremektedir. Mantarın yerleşmesi sonra bakterilerden kaynaklanan enfeksiyonlara sebep olabilir.
    Köpeğimizin derisine ulaşan mantarlar ortalama 50 saat gibi bir süre içerisinde kıl köklerine yerleşip bütünleştikten sonra kıllar ile birlikte çoğalıp kırılmaya başlar. Köpeğinizin kılları döküldükçe ve kırıldıkça mantarlar da buna bağlı olarak ortadan kalkacaktır.

    Köpeklerde Mantar Türleri


    Köpeklerde pek çok mantar çeşidir mevcuttur. Köpeklerde sık görülen mantar türleri şu şekildedir:

    • Cladosporium
    • Alternaria
    • Mucor
    • Aspergillus
    • Penicillum
    • Rhizopur

    Köpeklerde Mantar Hastalığının Belirtileri Nelerdir?


    Köpeklerde görülen mantar her zaman bir diğer canlıdan bulaşarak yaşanmaz. Köpeğimizin psikolojik gündemi, iyi ve sağlıklı bir şekilde beslenememe, yaşadığı aşırı stres sonucunda da mantar hastalığına yakalandığı görülmüştür.
    Genellikle erken yaştaki köpeklerde mantar enfeksiyonlarını görmek mümkündür. Mantar belirtilerini çoğunlukla köpek kafasının belirli noktasında, kulağının kenar kısımlarında, kuyruğunda tüy dökülmesi olarak görmek mümkündür.
    Bölgesel tüy dökülmelerini gördüğümüz anda en kısa sürede uzman veteriner hekimden destek alınması gerekir.
    Tedavinin erken başlamadığı durumda ise tüylerde çok fazla dökülme sonrası kaşıntı, lezyonlar ve kızarıklıklar görülmeye başlanacaktır. Bu süreçte aşırı agtresif, iştahsızlık, tırnaklarında kırılmalar, hareketsizlik, depresyon, mide bulantısı ve idrarında koku görmek söz konusu olacaktır. Bu tarz davranışlarda köpeğimizde mantar hastalığının oluştuğunun belirtileri arasındadır.

    Köpeklerde Mantar Tedavisi Nasıl Yapılır?


    Köpeğimizde mantar enfeksiyonuna dair belirtiler gördüğümüz andan itibaren muayene ve tedavi süreci için mutlaka veteriner hekimden destek almamız gerekir. Tanı koyulabilmesi halinde uygun tedavi yöntemi bizlere sunulacaktır.
    Genellikle köpeklerde mantar tedavisi ilaç ve deri hastalığı için özel üretilen merhemler ile yapılmaktadır. Ancak tedavi yönteminin mantar hastalığının hangi boyutlarda olduğu oldukça önemlidir ve hastalığın şiddetine göre tedavi değişebilmektedir.
    İlk olarak mantarın oluştuğu bölge ve çevresi traş edilmektedir. Mantarlar oldukça hızlı geliştiği için bunu önlemek için uygun şampuanlar ile bölgenin yıkanması gerekir. Ancak mantar enfeksiyonuna dair şampuanların kullanımı konusunda da veteriner hekimin önerisi oldukça önemlidir.

    Sıkça Sorulan Sorular

    Köpeklerde mantar tedavisi ortalama 6-8 hafta arasında sürebilmektedir.

    Evet,köpeklerde mantar insana geçer.Köpeklerde görülen mantar hastalığı oldukça hızlı bir şekilde yayılmaktadır ve eğer önlem alınmaz ise sahibi içinde tehdit oluşturacaktır.

    Eğer veteriner hekim önerdiyse mantar enfeksiyonlarını önleyici şampuanlar ile köpek yıkanabilir. Ancak öneri dışında normal bir köpek şampuanı tercih edilmemelidir.

    Eğer doğal yöntemler ile köpeğinizin mantar hastalığından kurtulmasını istiyorsanız en etkili yöntem hindistan cevizi yağı olarak kabul edilmektedir. Antibakteriyal özelliğe sahip yağın mantar enfeksiyonu için oldukça etkilidir.

    Köpeğimiz mantar hastalığına yakalandıktan sonra mantarın cinsinin M. Canis olduğu tespit edilirse tedavi amacıyla 3 haftalık süre aralıklar ile mantar aşısı uygulanmaktadır.

    Pet_Paw 941 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor