Sadık dostlarınız köpeklerde kulak enfeksiyonunun nedenleri nelerdir?
alerjiler: çiçek tozları ve gıdalar sevimli dostlarınızda alerjiye sebep olabilirler bu da kulak çevrelerinin hassaslaşmasına ve kaşıntıya neden olur. kaşınma sonucu kulakta tahriş meydana gelir ve bakteriler kulağa rahatça yerleşirler ve hastalık başlamış olur. tedavi sürecinde sadece enfeksiyonu değil, alerjiyi de yok etmeye yönelik bir çaba sarf edilmelidir.
kulağın anatomik yapısı: uzun kulaklı ve tüylü cins köpeklerin enfeksiyona yakalanma oranları daha yüksektir. bu yüzden onları yıkadığınızda ya da yüzdüklerinde çok dikkatli davranmanız gerekir. çünkü dış kulak hastalıklarına çok yatkındırlar, yüzme ve sık yıkama bu cins köpeklere önerilmemektedir. kulaklarını kuru ve temiz tutarak, losyon ile dış kenarlarda bulunan kirleri temizleyerek önlem alabilirsiniz.
kulak üzerine gelen darbeler: kulağına bir darbe alması evcil dostlarımızda bir travmaya sebep olabilir. bu travma ile daha çok kulaklarını kaşımaya başlarlar ve iyice hassasiyeti artırırlar. tahriş olan cilde az önce bahsettiğimiz gibi bakteriler yerleşir ve kısır döngü oluşmaya başlar.
yabancı cisimler: bu cisimlerin başında pisi pisi otu gelmektedir. uzun kulaklı dostlarımızın kulaklarına kaçarak enfeksiyona sebebiyet verirler. bahar aylarında fazla görüldüğü için özellikle bu mevsimde yeşil alanlarda fazla dolaştırmayın, dolaştırsanız bile eve döndüğünüzde kulağını iyice fırçalayın.
hormonal bozukluklar: deri ve kulak problemlerine sebebiyet verirler, veteriner hekiminizi bu konuda uyararak önlem alabilirsiniz.
veteriner hekim hande mutlu
randevu ve bilgi için 0539 553 01 70