En az ışığın altında bile rahatça görme duyusunu kullanabilen köpeklerin göz hastalıkları ciddi sorunlar yaratabilir. Köpeklerde göz hastalığı can dostlarımızın gözlerinde en sık görülen hastalıklar arasındadır. Sanıldığından çok daha tehlikeli boyutlara büyüyebilen kiraz göz hastalığını daha yakından tanıyalım.
Köpeklerde Kiraz Göz Hastalığı Nedir?
Kedilerde, kuşlarda ve konumuz gereği köpeklerde gözün korunması için çalışan, hareket eden, açılıp kapanan çok önce bir zar vardır, niktitan. Niktitan zarı genel olarak hareket halindedir ve bazen tamamen gözü kapatabilir ancak bazı durumlarda yaptığı hareket sonucu niktitan zarı eski konumuna geri dönemez. Bu duruma kiraz göz hastalığı denir.
Köpeğim neden kiraz göz hastalığına yakalandı diye düşünüyorsanız bu konuda çok yüksek ihtimalle sizin bir sorumluluğunuz olmadığını söyleyebiliriz. Köpeklerde kiraz göz hastalığı kalıtımsal taşımalar veya zayıf ve kuru dokular yüzünden yaşanmaktadır. Köpek cinsleri genetik olarak göz hastalığına daha dayanıklı veya dayanıksız olabilir. Kiraz hastalığının sık görüldüğü köpek cinsleri:
- İngiliz Bulldog
- Beagle
- Chihuahua
- Cane Corso
- American Cocker Spaniel
- Pekinez
Köpeklerin üçüncü göz kapağı hakkında özel bir içerik hazırlamıştık ve bu içerikte de köpeğin göz kapağının geçici olarak veya tamamen kaybedilebilir olduğundan bahsetmiştik. Köpeklerde kiraz hastalığı hakkında konuşurken göz kapağının kayması veya yaşa bağlı olmadan tamamen düşmesi, yok olması hakkında da siz köpek severleri bilgilendirmeye çalışacağız.
Kiraz Göz Belirtileri
Köpeğinizin gözünde bir sorun olduğunu erken teşhis etmek çok büyük sorunları neredeyse hiç büyümeden çözebileceğiniz anlamına gelmektedir. Normalde biricik patili dostunuzun nasıl göründüğüne çok dikkat etmeli ve cherry eye olarak da adlandırılan kiraz göz hastalığına yakalanıp yakalanmadığına dikkat etmelisiniz. Köpeklerin gözlerinde yaşanacak değişiklikler;
- Pembe kitlenin ortaya çıkışı,
- Koyu renkte göz sızıntısı,
- Aşırı göz kaşıma,
- Görüş kaybı,
Kiraz göz hastalığı nedeniyle köpeğinizin burnuna yakın kısmında, gözlerinde pembe bir kitlenin biriktiğini gözlemleyebilirsiniz. Normalde bu kitle ara sıra ortaya çıkıp 12 saat, 24 saat gibi süre aralıklarıyla kaybolurken bu hastalıkta uzun süreler kalmakta ve büyümektedir. Akıntı, görüş kaybı ve kaşıntı kiraz göz hastalığının en büyük belirtileri arasındadır.
Kiraz Göz Hastalığı Tedavi Yöntemleri
Köpeklerde kira göz hastalığının evde, köpek sahipleri tarafından tedavi edilmesi mümkün değildir. Kiraz göz belirtileriyle karşılaştığınız ilk andan itibaren köpeğinizi iyileştirebilecek tek kurum veteriner hekimlerdir. Kiraz göz hastalığı tedavilerinin neredeyse tamamı cerrahi müdahalelerdir ve bu tedavi yöntemlerine veteriner hekiminiz karar verecektir.
Görevini yapamayan bezlerine yerine yenisinin koyulması, benzer işlevde bir madde eklenmesi mümkündür. Ancak aşırı durumlarda üçüncü göz kapağı neredeyse tamamen işlevini yitirir ve köpeğin daha fazla zarar görmemesi için yapılacak olan kapağın hekimler tarafından alınması olacaktır. Gözyaşlarında kalıcı azalma ve köpeklerde göz kuruluğu ile sona erecek kapağın tamamen alınca süreci çok büyük oranda başarılı operasyonlarla sonuçlanmaktadır.
Köpeklerin Üçüncü Göz Kapağının Kayması Durumunda Ne Yapılabilir?
Ne yazık ki bir ilaç, beslenme yöntemi veya aktivite köpeğinizin üçüncü göz kapağını yerine getiremez. Bu dokunun sizin tarafınızdan hayata döndürülmesi neredeyse mümkün değildir. Cerrahi müdahaleler sonucu köpeğinizin göz kapağının iyileşmesi için adımlar atabilirsiniz. Göz kapağı kayması ve düşmesi durumlarında tek yapabileceğiniz en yakın veteriner kliniğine gitmek olacaktır. Kiraz göz kapağı ile karşı karşıya olan köpeğiniz çok fazla acı veya ağrı çekmez ancak rahatsızlık hissedecektir.
- Göz Nezlesi
- Göz Kuruluğu
- Göz Kızarıklığı
Köpeğinizin göz kapağı kaydığında yakalanabileceği diğer sağlık sorunlarını da sizlerle paylaştık. Gördünüz gibi hiçbiri doğrudan köpeğin sağlığını aşırı etkileyen sorunlar arasında değildir. Ancak tedavinin aksatılması göz kapağının alınmak zorunda kalınmasına neden olabilir. Köpeklerin üçüncü göz kapağı doğal, gerekli bir organdır ve zorunda kalınmadıkça alınmamalıdır. Erken teşhis köpeğinizin üçüncü göz kapağını kaybetmesini engelleyebilir.