Günümüzde evcil hayvan beslemek yaygın bir hale gelmiştir. Bu durumların başında kedi ve köpek beslemek gelir. Fakat hayvan beslemenin bazı zorlukları bulunmaktadır. Özellikle evcil hayvan besleyen kişiler bazı tedavileri üstlenmek zorundadır. Hayvanlarda bizler gibi hastalık geçirirler.
Bazı hastalıklar alerjik olmakla beraber bazı hastalıklar ağır ve ölümcül olabilir. Ölümcül olarak görülen hastalıklardan bir tanesi iç kanamadır. Köpeklerde iç kanama belirtileri nelerdir sorusu birçok evcil hayvan sahibi tarafından merak edilir.
Köpeklerde İç Kanama Belirtileri Nelerdir?
İnsanlarda olduğu gibi hayvanlar üzerinde de iç kanama görülür. Sebepleri aynı şekildedir. Özellikle travmatik durumlarda iç kanama belirtisi yaşanır. Köpeklerde iç kanama belirtileri nelerdir sorusunun cevabı şöyledir:
- Kulaktan kan gelmesi iç organ sıkıntısı gösterdiğinden iç kanama belirtisi olabilir.
- Ağızdan kan gelmesi de iç kanama belirtisi olabilmektedir. Ancak dış darbeden ziyade içerden kan gelmesi iç kanama teşhisi için daha belirgindir.
- Kusma gibi durumlar eğer zehirlenme veya kötü beslenme içermiyorsa köpeklerde iç kanama belirtisi olabilir.
- Köpeklerde denge kaybı, yalpalama gibi durumlarda iç kanama travması olduğunu gösterebilir.
Yukarıda belirtilen belirtiler görüldüğü takdirde acil veterinere giderek tedavi edilmesi gerekir. Aksi halde ölümcül sonuçlar doğar.
Köpeklerde İç Kanama Kaç Saat Sonra Belli Olur?
Canlılarda hastalıklar ve belli olma süreleri değişkenlik gösterir. Örneğin, zehirlenme olayı kısa sürede etkisini gösterirken kanser gibi hastalıklar yıllar sonra etkisini gösterir. Bu durum insanda da aynı şekildedir. Anlık alerjik reaksiyonlar hemen belli olurken uzun süre sonunda belli olan hastalıklarda bulunur. Köpeklerde iç kanama kaç saat sonra belli olur pek bilinemez.
Ancak aynı gün içerisinde belli olması muhtemeldir. Aylar sonra olması pek olanak değildir. Uzun süre sonunda iç kanama belirtisi oluyor ise muhtemelen sizin görmediğiniz bir darbe almış olacaktır. Bugün oluşan bir olayın iç kanama etkisi 2 ay sonra görülmemektedir. Bu nedenle kısa sürede ortaya çıkar. Aksi halde uzun süre sonunda görülüyor ise ortada garip bir sorun vardır.
Köpeklerde İç Kanama Tedavi Yöntemleri
Bir önceki yazılarımızda köpeklerde iç kanama nasıl anlaşılırı anlatmaya çalışmıştık. Her hastalığın tedavisi muhakkak vardır. Ancak bazıları hasta olan canlıyı kurtaramaz veya bünyesi zayıf gelir. Ancak tedavilerin cevap verdiği birçok durum bulunur. Özellikle ölümcül hastalık tedavileri canlılarda merak edilir. Çok fazla darbe alan köpeklerde iç kanama belirtileri yaygın görülür. Köpeklerde iç kanama tedavi yöntemleri şunlardır:
- Köpeklere takviye olarak veteriner bilgisi dahilinde K vitamini verilmektedir.
- Karın ve bel bölgesi güzel şekilde sarılarak iç kanama durdurulmaya çalışılır.
- Acil şekilde veteriner ile kontak kurulur.
- Veterinerin önerdiği bazı ağrı kesici ilaçlar köpeğe verilebilir. İlacın etkisi ve dozu sorulmadan vermek yanlış olur.
- İç Kanama önleyici iğne olarak bu durum geçirilmeye çalışılır. Duruma göre bir veya birden fazla şekilde iğne olarak köpekte iyileşme sağlanması amaçlanır.
- Köpeğin nefes alışı ve solunum durumu travma sonrası kontrol edilmelidir.
- Travma çeşidi ve nereden olduğu tespit edilmelidir.
Yukarıda bulunan maddeler köpeklerde iç kanama tedavi yöntemlerinden bazılarıdır. Bu tarz durumlarda uygulanması gereken durumlar olarak karşımıza çıkar. Eğer sizde bu tarz bir durum yaşarsanız veteriner ile kontak kurunuz.
İç Kanama Önleyici İğne Nedir?
Hayvanlarda iç kanama belirtileri fazla görülen durumdur. Özellikle kedi ve köpekler sokakta fazla zıplar ve hareket eder. Camdan düşme, arabadan düşme veya bir yerden düşme gibi durumlar yaşarlar. Bu durumda köpek için belli tedavi yöntemleri bulunur. Bu yöntemlerin başında iç kanama önleyici iğne gelir. Birçok köpek besleyen kişi tarafından iç kanama önleyici iğne nedir konusu baya merak edilir. Bu iğne sayesinde köpeklerde iç kanama tedavi edilir. Duruma göre birden fazla vurulduğu da olmaktadır. Veteriner eşliğinde yapılması uygun görülmektedir.
Bireylerin yani hayvan severlerin kendi başlarına yapacakları bir iğne çeşidi değildir. Bu sebeple veteriner eşliğinde yapılması gerekir. Ayrıca köpek iç kanama iğnesi fiyatı da merak konusudur. Bu iğneler aşırı pahalı olmamakla beraber hayvan sigortası bulunan kişilerde ücretsiz veya cüzi fiyatlara yapılır. Sigortası yok ise biraz daha pahalı şekilde satılır. Buradan yola çıkarak evcil hayvan sigortası yaptırmanın önemi bir kere daha karşımıza çıkmaktadır. Yoksa fiyatlar daha pahalı olur.