Sindirim sistemine sahip bütün canlılarda olduğu gibi köpeklerde gaz sancısı belirtileri görülebilir. Küçük dostlarımızın bütün hayat enerjisini yok eden bu durumun birden fazla sebebi olabilir. Köpeklerde yaşanan bu durumla ilgili daha ayrıntılı bilgileri sizler için derledik.
Köpekler Gaz Çıkarır Mı?
Yediği besinlerin bağırsaklarda parçalanması sonucu ortaya çıkan gazı atmak zorunda olan köpekler de gaz çıkarmaktadır. Zaman zaman oldukça kötü kokular salan can yoldaşlarımız sahiplerine zor anlar yaşatmaktadır. Fakat gayet doğal olan bu süreç aslında köpeklerimiz hakkında birçok şeyi bilmemiz açısından önemlidir. Köpeklerin sindirim sistemlerinde bir sorun olup olmadığını gaz çıkarma şekillerinden anlayabiliriz.
Köpekler hızlı bir şekilde yemek yiyip su içtiklerinden dolayı genelde hava da yutarlar. Bu durumun sonucu olarak sık sık gaz çıkarırlar. Fakat bu gaz kokusuzdur ve doğaları gereği yutulan havayı çıkarmaları gerekir. Ancak köpeğin çıkardığı gaz bazen sağlık sorunlarına da işaret edebilir.
Köpeklerde Gaz Sancısı Olur Mu?
Beslenmesine dikkat edilmediği takdirde köpeklerde de gaz sıkışması meydana gelmektedir. Gaz sıkışmasının sebebiyet verdiği köpeklerde gaz sancısı küçük dostlarımız için oldukça acılı bir süreçtir. Köpeklerin yaşam kalitesini kötü etkileyen bu durum hem köpekler hem de sahipleri için can sıkıcı bir durumdur. Bazen köpeklerin ırkına ve yapısına göre de bu sorunla karşılaşılabilir.
Köpeklerde Gaz Sancısı Neden Olur?
Köpeklerde gaz sancısı belirtilerinin birden fazla sebebi vardır. Köpeğinizin beslenme alışkanlıkları, sahip olduğu hastalıklar ile alerjiler gibi bazı nedenler gaz sıkışmasına neden olarak köpeğinizin acı çekmesine neden olur. Bazen sahiplerinin dikkatinden kaçan küçük yaramazlıklar da köpeklerin gaz sıkıntısı çekmesine yol açar.
- Beslenme
- Kabızlık
- Aerofaji
- Alerji
- Çöp Karıştırma/Artık Yemek
- Çeşitli Hastalıklar
Yukarıda sıraladığımız maddeler genellikle köpeklerde gaz sancısı belirtilerinin görülmesinin ana sebepleridir. Bu sebeplerden biri veya birkaçı aynı anda görülebilir ve eğer gerekli önlemler alınmazsa kötü sonuçlar doğurabilir.
Beslenme
Köpeklerde beslenme çok önemlidir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpekler de yedikleri her besini sindiremeyebilirler. Sindirilemeyen besinler bağırsaklarda gereğinden fazla durarak aşırı gaz üretimine yol açabilir ya da bağırsakları tıkayarak gaz birikmesine neden olabilir. Her köpeğin beslenme alışkanlığı farklıdır, bu yüzden tükettikleri besinlere dikkat edilmelidir ve köpeğe iyi gelmeyen besinlerden uzak durulmalıdır.
Kabızlık
Kabızlık da gaz sıkışması nedenlerinden bir başkasıdır. Yine beslenme alışkanlıklarıyla doğrudan bağlantılı olan bu durum sonucunda köpeğiniz bağırsaklarında biriken gazı atamaz ve gaz sancısından muzdarip olur. Köpeğin ırkıyla ve yapısıyla da bağlantılı olabilecek bu durum, artık yaşlanan ve sırt ile kalça problemleri çeken köpeklerin tuvalet ihtiyacını gidermekte zorlanmasıyla da ortaya çıkabilir.
Aerofaji
Aerofajinin anlamı yemek yerken aşırı miktarda hava yutmaktır. Çok hızlı bir şekilde yemek yemek ve su içmenin neden olduğu bu durumda yutulan hava bağırsaklardan gaz olarak atılmak zorundadır. Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de görülen bu durum sık gaz salınımına yol açar. Bağırsak sıkıntısı yaşayan köpeklerde aerofaji yaşandığı zaman yutulan hava gaz olarak atılamaz ve şişkinlik yapmaya başlar. Sonuç olarak köpeklerde gaz sancısı görülür.
Alerji
Köpeklerin de insanlar gibi bazı besinlere alerji yada hassasiyetleri olabilir. Bu durumda kusma, ishal ve gaz sancısı problemlerine yol açar. Gıda kaynaklı alerjilerde yalnızca sindirim sistemi rahatsızlıkları görülmez. Kaşıntı, kızarıklık, şişkinlik, enfeksiyon ve tüy kaybı gibi rahatsızlıklar da alerji kaynaklı olabilir.
Çöp Karıştırma/Artık Yemek
Bazen köpekler çöpleri karıştırma eğilimi gösterir. Çöp karıştırmak köpekler için kötü sonuçlar doğurabilir. Çöplerde bulunan kötüleşmiş yiyecekler ve sindiremeyeceği besinleri tüketmeleri halinde sindirim sistemi rahatsızlıkları baş gösterir. Bazen köpek sahipleri kendileri için hazırladıkları yemekleri onlara mahsun bakışlar atan can dostlarıyla paylaşırlar. Ancak bu durum onlar için çok tehlikeli olabilir. Köpeklerin sindirim sistemi insanlardan farklıdır ve her yiyeceği tüketemezler. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında da sindirim sistemi sorunları ortaya çıkar ve gaz sancısı yaşanabilir.
Köpeklerde Gaz Sancısı Belirtileri Nelerdir?
Köpekler insanlar gibi konuşamadığı için yaşadıkları rahatsızlıkları dile getirememektedirler. Bu durumda sahiplere büyük yük düşmektedir. Evcil hayvanlarının sağlık durumlarını sürekli yakından takip etmeli ve kötü bir durumla karşılaşıldığında teşhisi erkenden koyup gerekli müdahaleler yapılmalıdır. Köpeklerin gaz sancısından muzdarip olup olmadığının teşhisi için hayvanların hal ve hareketleri gözlemlenerek vücutlarında bir değişiklik olup olmadığına bakılmalıdır. Aşağıdaki maddeler köpeklerde gaz sancısı yaşandığına işaret edebilir:
- Karın ve bağırsak bölgesinde şişlik
- Karından gurultu gelmesi
- Kötü kokulu gaz çıkarma
Eğer evcil hayvanınızda yukarıdaki durumlardan birisi varsa gaz sıkışmasından şüphelenebilirsiniz. Bağırsaklarda bulunan gazın sıkışarak yol açtığı gaz sancısı köpeklerin neşesini kaybedip durgun olmasına yol açar. Bu rahatsızlıkla karşılaşan köpekleriniz için hayat oldukça zorlaşacaktır. Eskisi gibi koşup eğlenemezler ve size sevgilerini gösteremezler.
Karın ve Bağırsak Bölgesinde Şişlik
Gaz sancısı belirtilerinin başında gelir. Karın bölgesinde oluşan şişlik köpeğinizi kilo almış gibi gösterebilir ancak elle kontrol edilerek bunun aslında bağırsaklarda birikmiş gaz olduğu rahatlıkla anlaşılabilir. Hareket ettikçe sıkışan gazın verdiği rahatsızlık hissi çok daha artacağından köpekler bu durumda genellikle fazla hareket etmeden yatmayı tercih ederler.
Karından Gurultu Gelmesi
Aynı insanlarda olduğu gibi köpeklerin de karınlarından ses gelebilir. Ancak bunun komik veyahut tatlı bir durum olduğu düşünülmemelidir. Köpeğinizin karnından gelen ses bir rahatsızlığa işaret ediyor olabilir. Bu durumda gaz sancısından muzdarip olan can dostlarınızın karnından gurultu şeklinde seslerin gelmesi muhtemeldir. Gelen seslerin sıklığı ve şiddetine bağlı olarak köpeğin hal ve hareketleri göz önünde bulundurularak bağırsaklarında gaz sıkışması yaşandığı anlaşılabilir.
Kötü Kokulu Gaz Çıkarma
Daha önce de belirttiğimiz gibi insanlarda olduğu üzere köpeklerde de gaz çıkarma gayet normal bir durumdur. Tükettiği besinler bağırsakta parçalanırken açığa çıkan gazı atmak zorunda olan köpeklerin çıkardığı gazlar bazen inanılmaz derecede kötü kokular yayabilir. Bunun ana sebebi dışkının bağırsakta sıkışması ve köpek gaz çıkardığında bu kokunun da etrafa yayılmasıdır. Eğer köpeğinizin çıkardığı gaz sürekli kötü kokuyorsa mide ve bağırsak rahatsızlıklarında şüphelenilmesi gerekir.
Sebep olduğu acılı sancıdan dolayı minik dostlarınızın yaşam kalitesini düşüren ve onları durgun ve neşesiz hale getiren gaz sancısı mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Mutlaka rahatsızlığın sebebine inilmelidir ve bu durumun ortaya çıkmasına neden olan rahatsızlığın tedavi edilmesi gerekir. Peki
Köpeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?
Köpeğiniz rahatsızlandığında yapmanız gereken ilk şey veterinerinize başvurmak olmalıdır. Her ne kadar gözlemlerden yararlanarak bir teşhis koyabiliyor olsanız da arka planda gözükenden çok daha kötü bir durum olabilir ve atacağınız adımlarla iş içinden çıkılmaz bir hal alabilir. Herhangi yanlış bir müdahalede bulunmamak ve can dostunuzun hayatını riske atmamak adına atacağınız en güvenli adım veterinere danışmaktır.
Köpeklerde Gaz Sıkışmasına Ne İyi Gelir?
Veterinere danıştıktan sonra küçük dostunuzun tedavisine başladınız ama köpeğinizin rahatsızlığını çok daha kolay ve hızlı bir şekilde atlatmasına nasıl yardımcı olacağınızı ve ileride bu durumun tekrar etmemesi için ne yapmanız gerektiğini merak etmeniz gayet doğal. Tıpkı bağırsak ve mide sorunu yaşayan insanların yaptığı gibi köpeğinizin diyetinde değişiklik yapabilirsiniz. Az yağlı ve yüksek sindirim oranına sahip yiyecekleri tercih ederek minik dostunuzun daha sağlıklı ve rahat bir şekilde tekrar eski neşesine kavuşmasına yardımcı olabilirsiniz.