Köpekler Yorulur Mu? Köpekler Neden Yorulur?

Köpekler Yorulur Mu? Köpekler Neden Yorulur?

Köpeklerin durmadan koşturduğunu, oyunlar oynadığını düşünüyor olabilirsiniz. Köpekler yorulur mu adlı içeriğimizi okuduğunuzda köpeklerin aslında koşturmak için ne kadar sık dinlenmeleri gerektiğini, onların da nefes nefese kalabileceğini göreceksiniz. Köpekler ve yorulma durumları hakkında merak edilen, araştırılan her konuya değinmeye çalışacağız.

İçindekiler

    Köpekler Yorulur Mu?

    Köpeklerin yorulması hakkında konuşurken öncelikle köpekler yorulur mu sorusuna yanıt vermek gerekir. Köpekler çoğu memeli hayvan gibi yorulurlar. Daha bilimsel bir açıklama yapmak gerekirse köpekler her canlı gibi yorulurlar. Köpeklerin de kaslarının dinlenmeye, vücutlarının durulmaya, zihinlerinin uyumaya ihtiyacı vardır. Biz insanlarla ortak ihtiyaçları olması köpeklerle birlikte yaşamamızı bazen kolay bazen de zor hale getirmektedir.

    Uzun süreler dinlenmeyen, sağlıklı nefes alıp vermeyen köpeklerin süreç düzenli hala gelmesi durumunda hastalanmaya kadar varacak sorunlarla boğuştuğunu biliyoruz. Köpeğinizin yorulan bir canlı olduğunu unutmamalı, köpeğinizle ilgilenirken ne zaman yorulacağını, yorulduğunda ne yapacaklarını bilmeli ve bunlara göre davranmalısınız. Köpekleri gereğinden fazla yormak kas sakatlıklarına neden olabilir.

    Köpekler Neden Yorulur?

    Köpeklerin yorulabileceğini öğrendikten sonra her köpek severin merak edeceği konuların başında köpeklerin neden yorulduğu gelmektedir. Biyoloji biliminden faydalanarak bir yanıt vermek gerekirse köpekler vücut ihtiyaçlarını kazanmak, bazı gereksinimleri tazelemek için yorulurlar. Yorulmanın nedeni dinlenme sürecine olan ihtiyaçtır. Peki, köpekler neden yorulur?

    • Uzun süre hareket halinde olmak,
    • Uykusuzluk,
    • Psikolojik baskılar,
    • Hastalıklar,
    • Bağışıklık sisteminin zayıflığı köpeklerin yorulmasına neden olur.

    Köpeler Yorulunca Ne Yaparlar?

    Köpekler yorulduğunu anlamak sanıldığından çok daha kolaydır ancak belirtileri doğru anlamadığınızda veya yorumlamadığınızda köpeklerin sağlıklarını riske atmış olabilirsiniz. Köpeğinizin yorulduğunu kolayca anlamak için köpekler yorulunca ne yaparlar bilmelisiniz. Köpekler yorulduklarında;

    • Ağızlarından hızlı hızlı nefes alırlar,
    • Kalpleri çok hızlı atar,
    • Nefes nefese kalırlar,
    • Bayılabilirler.

    Sonu bayılmaya kadar gidecek bu yorulma sonrası belirtilerin neredeyse tamamı insanlarla benzerlik göstermektedir. Ciğer solunumu yapan canlıların çok çok büyük bir kısmı yorulma belirtisi olarak aynı şeyleri içermektedir. Köpekleri anlamanızı kolaylaştıracak bu benzerliğe saygı göstermeli ve köpekler yorulduğunda dinlenmelerini sağlamalısınız.

    Köpeklerin Yorulması Nasıl Engellenir?

    Köpeğinizin sık sık yorulmasını, normalin dışına çıkacak vücut tepkilerini engellemek istiyorsanız köpeğinizle ilgilenirken bazı konulara dikkat etmelisiniz. Köpeklerin neden yorulduğunu, yorulunca ne yaptıklarını öğrendiniz artık yorulmamaları için yorulma nedeni olacak eylemlerden uzak durmasını sağlayabilirsiniz.

    Her köpek severin en çok sevdiği etkinlikler arasında köpeklerle oyun oynamak vardır. Köpeklerin gereğinden fazla yorulmasını engellemek için en sevdiği oyunu bile oynuyorsanız nerede duracağınızı bilmelisiniz. Köpekler yorulduklarını anlar ve dinlenme aşamasına geçerler ama oyuna fazla kapılmaları durumunda tehlikeli olabilecek kadar yorulabilirler.

    Çabuk Yorulma Köpeklerde Ne Anlama Gelir?

    Köpeğinizin normalde yorulduğundan çok daha hızlı yorulmaya başladığını düşünüyorsanız işi biraz ciddiye almak gerekecektir. Köpeklerin erken yorulması biz insanlarda olduğu gibi büyük sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Köpeğiniz ciğer, kalp, damar gibi ciddi hastalıklar nedeniyle çok daha erken yorulmaya başlamış olabilirler.

    Tabi bu hastalıkların yanında köpeklerin normalden daha erken yorulmaya başlama nedenleri arasında yaşlılık da vardır. Yaşlanan köpeğinizin genç haline göre çok daha çabuk yorulmasına şaşırtmamalısınız. Köpeklerin kısa ömrü düşünüldüğünde erken yorulma evresine geçmeden önce uzun bir zamanınız olacaktır bu zamanı kıymetli değerlendirmelisiniz.

    Pet_Paw 1348 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor