Köpekler Terler Mi?

Köpekler Terler Mi?

Köpek sahipleri köpeklerinin sağlığını her anlamda düşünmeye çalışıyorlar. Bu bağlamda köpekler terler mi diye merakla soruyorlar ki köpeklerini terli terli hasta etmesinler, köpeklerinin gereksiz terlemesine müsaade etmesinler. Eğer siz de sorumluluklarınızı daha iyi bir şekilde yerine getirmek istiyorsanız köpeğinizin terleme durumunu, ter bezlerini daha yakından tanımalısınız.

İçindekiler

    Köpekler Terler Mi?

    Biz insanlardan bildiğimiz terleme özelliği neredeyse her canlıda, en azından her memelide aktif olarak rol almaktadır. Ancak, bizlerde görünen terleme ile benzer amaçta ve benzer şekilde işleyen bir terleme sistemi bulmak o kadar da kolay değildir. Çoğu hayvan farklı amaçlarla terler ve ter bezlerini farklı amaçlarla kullanmaktadır. Şimdilik yakından bildiğimiz terleme durumu ve can dostlarımız hakkında konuşalım. Biz insanlar vücut sıcaklığımızı dengelemek amacıyla terleriz. Peki, köpekler terler mi?

    Köpekler birçok özellik bakımından insanlarla ortak alanlara sahiptirler. Terleme konusunda oldukça yakın bir ilişkimiz olması da köpeklerle olan ortak özelliklerimize bir yenisini ekleyecektir diye düşünüyoruz. Evet, köpekler de terler. Bildiğimiz anlamda bir terlemeden söz etmek zor olsa da köpeklerin de terleme alışkanlığı olduğunu söylememiz gerekiyor. Köpekler iki farklı ter bezi ile ter üretirler ve sağlıklı, konforlu bir hayat geçirmek için terleme bezlerinden faydalanırlar.

    Köpeklerde Ter Bezleri

    Köpekler terler mi sorusuna yanıt verirken köpeklerin de terleme alışkanlıkları olduğunu ve sağlıklı bir hayat sürmeleri için aslında terlemeleri gerektiğini sizlerle paylaşmıştık. Köpeklerin neden ve nasıl terlediğini anlamadan, anlatmadan sadece terlediklerini bilmek doğal olarak hayvan sahiplerine, hayvan dostlarına yeterli gelmeyecektir. Köpekle ve terleme ile alakalı en doğru bilgiye ulaşabilmek için köpeklerdeki ter bezlerini tanımak gerekiyor. Köpeklerde iki tip ter bezi vardır;

    • Apokrin
    • Ekrin

    Apokrin

    Apokrin bildiğimiz ter üretiminden çok daha farklı bir göreve sahiptir ve üretilen ter neredeyse tamamen yağ tabanlıdır. Hormonel denge, anlık davranış bozuklukları, hava durumu gibi nedenlerle çalışmaya geçer. Köpeklerde kıl oranının yoğun olduğu bölgelerin tamamında bulunur. Ter üretmeseler bile ter bezi olarak aktif olarak çalışmayı sürdürürler.

    Ekrin

    Bildiğimiz anlamıyla terlemeye daha yakın olan Ekrin ter bezlzeri ise köpeklerin sadece ayaklarında yani pati tabanlarında bulunmaktadır. Köpeklerin burnunun hemen ucunda da ekrin ter bezleri bulunmaktadır. Apokrinin aksine vücudun ısı dengesini korumaya çalışmazlar. Ekrin ter bezlerinin görevi patilerin nemli ve yumuşak kalmasını sağlamaktır. Köpeğinizin patisini temizlerken Ekrin bezlerine zarar vermemeye dikkat etmelisiniz.

    Pet_Paw 416 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor