Köpeğinize tuvalet eğitimini en sağlıklı şekilde vermiş olabilirsiniz. Ancak köpekler neden idrar kaçırır sorusundan sonsuza dek kaçamazsınız. Eğer köpeğinizin normalde hiç yapmadığı bir alışkanlığı yaptığını, idrarını kaçırdığını fark ettiyseniz bu konuyu görmezden gelmemelisiniz. Köpekler neden idrar kaçırır, inceleyelim.
Köpekler Neden İdrar Kaçırır?
Köpeklerin bağırsak hareketleri insanlara çok benzer. Hatalı tuvalet eğitimi ve yanlış alışkanlıklar bağırsakların düzgün çalışmamasına neden olabilir. En basitinden bir örnekle köpeğiniz aşırı su içtiğinde de idrar kaçırabilir. Fakat her zaman köpeğinizin yaşadığı sorun bu kadar basit olmayabilir.
Köpekler ne kadar yaşar konusunda da değindiğimiz gibi köpeğinizle ne kadar ilgilenirseniz ilgilenen köpeklerin yaşı arttıkça bazı çok basit yaşamsal faaliyetlerini yerine getirmekte zorlanabilirler. Köpeğiniz yaşı nedeniyle bağırsaklarında ciddi bir işlem kaybı yaşıyor ve bu nedenle idrar kaçırıyor olabilir. Tüm bunların yanında köpekler aşağıdaki nedenlerle de idrar kaçırabilirler;
- Bağırsak hastalıkları,
- Böbrek hastalıkları,
- Aşırı yaşlılık,
- Korku,
- Depresyon,
- Küsme,
Can dostunuz hangi nedenle idrar kaçırıyor olursa olsun durum süreklilik arz etmeye başladığı andan itibaren profesyonel destek almalısınız demektir. Evde kendi başınıza alacağınız önlemler ciddi anlamda sınırlıdır ve köpeğiniz için yeterli olmayabilir. En doğru çözümü veteriner hekimlerde aramak hem işinizi kolaylaştıracak hem de köpeğinizi sağlığına kavuşturacaktır.
Köpeklerde İdrar Kaçırma Nasıl Önlenebilir?
Daha önce kediler neden idrar kaçırır konusunu da işlemiştik ve içeriğimizi okuyan kullanıcılarımızın en çok sorduğu sorulardan birisi idrar kaçırmanın nasıl önlendiği olmuştu. Açıkçası minik dostlarımızın idrar kaçırmasını doğrudan önlemeniz neredeyse mümkün değildir. Sadece kısmi yardımlarda bulunabilirsiniz.
Köpeklerde idrar kaçırma nasıl önlenebilir diye merak ediyorsanız yapmanız gereken şey aslında çok basittir. Belli bir yaşın üzerine çıkmış köpekleri düzenli olarak kontrole götürerek yaşanacak sorunların erken teşhis edilmesini ve mümkün olduğu kadar ertelenmesini sağlayabilirsiniz. Özellikle 5 yaş üzerindeki köpeklerin veteriner hekimlerce düzenli kontrol edilmesi oldukça önemlidir.