Bu yazımızda " Bekle " komutu hakkında bilgi ve tecrübelerimizden bahsetmeye çalışıcaz. Bu komut köpeğinizle ilişkinizde liderlik vasıflarınızı arttırırken, hayatınızda büyük kolaylıklar sağlayacaktır.
Öncelikle her eğitim sürecinde olduğu gibi köpeğinizi eğitime hazırlamanız gerekmektedir. Köpeğiniz tuvalet ihtiyaçlarını gidermiş, günlük öğününü yememiş, fazla enerjik veya fazla hareketsiz olmamalı. Egzersizini yapıp oyununu oynadıktan sonra eğitime başlanmalı ve eğitim 10 -15 dakikayı geçmemelidir. Eğitim için kullanıyorsanız clickerınız ve ödül mamalarınız hazır bulunmalıdır.
" Bekle " komutu öğretilirken eğitime hazır haldeki köpeğimiz ile odak çalışması yapılır. Odak çalışmasının ardından ödül maması köpeğe uzatılır ve tam hamle yapacakken diğer elimizi mama ile köpek arasına dur işareti yapar gibi koyarak " Bekle " komutu söylenilir. Mama ile köpek manipüle edilir. Köpek hamle yaparsa tekrar elimiz ile engel olarak " Bekle " komutu söylenir. Köpek hamle yapmadan bekleyene kadar bu süreç tekrarlanır. Hamle yapmadan beklediğinde mama ile ve sözlü olarak ödüllendirilir. Eğer clicker kullanıyorsanız önce clickera basılır, mama ve sözlü olarak ödüllendirilir. Tekrarlar yapılarak köpeğin iyice kavraması sağlanır. Köpek hamle yapmamaya başladığında komut işaret ile birlikte söylenir. İlerleyen zamanlarda sadece işaretle komutu yerine getirir hale gelecektir.
Aynı mantık kullanılarak farklı bir uygulama ile de " Bekle " komutunu öğretebilirsiniz. Bu uygulamada köpek karşımızda iken ödül maması yanımıza doğru yere atılır. Köpeğimiz mamaya hamle yaptığında mama ile köpek arasına girilerek elimizle dur işareti yapılır ve " Bekle " komutu söylenir. Köpeğimiz beklediği zaman clicker veya sözlü olarak onaylanarak ödül maması verilir. Ödül maması verdikten sonra yere attığımız mamayı yemesine izin verilir. Tekrarlardan sonra yere atılan ödül mamalarının sayıları arttırılabilir. İyice oturduktan sonra komut ve işaret önce söylenir. Daha sonra mamalar yere atılır ve clicker, sözlü uyarıyla beraber bir ödül maması verilir. Bundan sonra yerdeki ödül mamalarını yiyebilir. İlerleyen zamanlarda komut sadece işaret ile uygulanabilir.
" Bekle " komutu için diğer bir yöntemde ise köpeğinizin tasmaya alışmış olması gerekmektedir. Bu yöntemde köpeğimiz yanımızda otur veya yat komutuyla sabit bir duruma getirilir. Elimizle dur işareti yaparak " Bekle " komutu verilir ve tasmayı bırakmadan köpeğimizin önünden bir iki adım atılır. Bu adımlar esnasında işaretimiz sürekli bir şekilde kalırken, köpeğimizle odak halinde olmalıyız. Köpeğimiz adımlara eşlik etmek isterse, tasma ile hafif bir gerginlik oluştururak sabit kalmasına yönlendirmiş oluruz. Bir iki adım atıp geri geldiğimizde köpeğimiz tasmanın gerginliğiyle dahi olsa sabit kaldığında clicker, ödül maması ve sesli olarak onaylamalıyız. Bu hareketi tekrarlarken köpeğimiz adımlarımıza eşlik etmeyi bırakmaya başlayacaktır. Sabit kalmaya başladıkça tasma elimizde gerginlik oluşturulmadan tutularak adım sayıları arttırılır. Adımlarımızı tasma boyunda bir daire çizecek şekilde her defasında arttırmalıyız. Her geri gelişimizde clicker, ödül maması ve sözlü onaylama yapılmalıdır. Daire genişledikçe köpeğin arkasından dolanmamız gerekecek. Bu aşamada köpeğin arkasından geçerken köpekle olan odağımız bozulacaktır. Arkasından dolanırken hızlı bir şekilde hemen başlangıç noktasına geçilip onaylama işlemi gerçekleştirilir. Tekrarlardan sonra köpeğimiz iyice kavrayacaktır. İyice kavradıktan sonra tasmasız bir şekilde komut verilerek etrafından dolanıp onaylama yapılır.
Yukarıdaki yöntemlerden istediğiniz ile köpeğinize bekle komutunu çok kolay bir şekilde öğretebileceğinize inanıyorum. Ben kendi köpeğimle yukarıdaki bütün yöntemlerle çalışmalar yaptım. Oyun sonrası eğitim zamanlarında bildiği komutları tekrar ederken bir yerde oturur veya yatar pozisyona getirip " Bekle " komutunu verdim. Evin içinde dolaştım, başka odalara gittim ve döndüğümde aynı pozisyonda beni bekliyordu. Onaylayarak ödüllendirdim. Sizler de pozitif yöntemlerle, köpeğinizle keyifli vakit geçirerek " Bekle " komutunu öğretebilirsiniz.
" Bekle " komutu gün içinde sürekli kullandığımız bir komut. Mesela caddeden geçmeden önce kombine olarak " otur-bekle " komutlarını veriyorum ve yol müsait ise geçiyoruz. Bir dükkana girmem gerekirse kapıda " otur-bekle " komutu vererek hiç bir yere tasmasını bağlamasam dahi ben gelene kadar bekliyor. Bir kediye tepki vermek istediğinde, başka köpeklerin yanındayken, mamasını suyunu koymadan önce, dışarı çıkmadan hazırlanırken, oyun oynarken vb. birçok durumda bekle komutu hayatımızı kolaylaştırıyor. Bence köpeğinize öğreteceğiniz en önemli komutlardan bir tanesi. Umarım faydalı bir yazı olmuştur.