Köpeklerimiz tıpkı bizler gibi sağlık problemleri ile karşı karşıya kalabilirler. Özellikle gösterdikleri reflekslerin bir kısmı bizimkilerine de benzer. Örneğin evde beslediğimiz veya sokakta yem verdiğimiz köpeklerimiz hapşırabilirler. Her gün birçok köpek sahibi köpeğim sürekli hapşırıyor şikayetiyle veteriner hekimlere danışıyor. Bu durum hem oyun hem de hastalık belirtisi olabilir.
Köpeğim Sürekli Hapşırıyor Ne Yapmalıyım?
Köpeklerde tıpkı insanlar gibi hapşırma refleksine sahiptir. Köpeğinizle oyun oynarken eğer buruna dokunursanız refleks olarak hapşırabilir. Bu pek de tehlikeli bir durum sayılmaz. Köpekler genellikle alerjileri olan veya onları rahatsız eden bir koku duydukları zaman da hapşırma refleksini yapabilirler. Çünkü köpeklerin burunları oldukça hassas organlardır. Bu durumda köpeğim sürekli hapşırıyor diye endişe etmek yersiz olacaktır.
Köpeklerde yaşanan hapşırma refleksi her zaman anlık olmayabilir. Eğer köpeğinizin hapşırmaya bağlı burun akıntısı da mevcutsa bu köpeğinizi nezle olduğu anlamına gelmektedir. Köpek nezlesi genellikle kendini hapşırma ve buna bağlı burun akıntısıyla belli eder. Köpeğinizin nezle olmasının sebebini araştırmak da tedavi için oldukça önem taşır. Eğer köpeğiniz hava akımı arasında kalmışsa veya üşümüşse tıpkı insanlar gibi kolaylıkla nezle olabilirler. Bu gibi durumlarda hapşırma ve Burun akıntısına ek olarak köpeğinizi yüksek sesli hırlama ve öksürük de görülecektir.
Köpekler Neden Hapşırır?
Köpekler onları rahatsız eden bir koku duyduklarında hapşırabilirler. Bazı durumlarda da köpekleriniz nezle olur ve buna bağlı olarak burun akıntısı ile hapşırma gözlenir. Hapşırma refleksi aslında bir hastalık belirtisinin de habercisidir. Özellikle burun akıntısı ve hapşırmayı yüksek ateşte takip edebilir.
Yani tıpkı insanlar gibi evde beslediğimiz köpekler de hapşırabilirler. Köpeğim sürekli hapşırıyor ne yapmalıyım diye merak eden bir kişi bunu en iyi veteriner hekimlere danışarak öğrenebilirler. Özellikle köpeğine sürekli hapşırıyorsa ve burun akıntısı başlamışsa köpeğinizin tedavi olması gereklidir.
Bir diğer köpek akşama sebepleri arasında başka hayvanların tüyleri de örnek verilebilir. Kendilerinden başka bir kedi veya köpek tüyü kokusu alan köpekler hapşırabilirler. Bu son derece doğal bir durumdur. Öte yandan köpeğinizin burnuna herhangi bir yabancı cisim kaçmışsa bu da hapşırmasına sebep oluyor olabilir.
Bu gibi durumlarda muhakkak köpeğinizin burnunu kontrol etmeniz gerekiyor. Bir diğer sebep de tıpkı insanlarda olduğu gibi polen alerjisi olabilir. Bu durumda köpeğinizin polen mevsiminde çok fazla gezmemesi önerilir.
Köpek Hapşırığı Nasıl Önlenir?
Evlerde beslediğimizle beraber yaşadığımız köpeklerimiz her gün farklı hastalıklarla karşımıza gelebilirler. Bugün bir durumlarda veterinere götürmek veya kendi imkanlarımızla köpeğimizi iyileştirmek isteriz. Son zamanlarda en çok köpek hapşırığı ile karşı karşıya kalınıyor. Köpek sahipleri köpeklerinin hapşırmasını nasıl engelleyebileceklerini öğrenmek için araştırma yapıyor.
Özellikle köpeğim sürekli hapşırıyor diye şikayet eden köpek sahipleri aslında durumun ne kadar basit olduğunu farkında değil. Sizler de köpeğiniz sürekli hapşırıyorsa onu en yakın veterinere götürerek alerjisinin veya nezlesinin olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Köpeğim sürekli hapşırıyor diye endişe etmenize gerek yoktur.
Köpekler nezle oldukları zaman tıpkı insanlar gibi sık sık hapşırırlar. Bunu önlemek için köpeğinizin nezle olmasına sebep olan etkenleri ortadan kaldırmanız gerekir. Örneğin köpeğinizin aşırı sıcak ve aşırı soğuk ortamlara ani gidip gelmesini engelleyebilirsiniz. Ayrıca köpeğinizin kolay hastalanmaması için ona iyiyim ama vermenizde önerilmektedir.
Köpek Hapşırığı Ne Anlama Gelir?
Hapşırma refleksi bir hastalığın habercisi olabilir. Tıpkı insanlarda görülen hastalıklar gibi köpeklerde de bazı durumlarda hapşırma sık sık rastlanan bir semptomdur. Örneğin nezle belirtilerinden birisi de hapşırıktır. Köpeğim sürekli hapşırıyor diye merak eden bir köpek sahibi bunu nezleye veya alerjiye bağlı olduğunu bilmelidir. Bazı durumlarda da köpekler burnuna yabancı bir cisim kaçtığı için hapşırırlar.
Siz nerede köpeğinizin hapşırığını geçirmek ve daha sağlıklı olmasını sağlayabilmek için bir veteriner hekime danışmanız önerilmektedir. Ayrıca köpeğim sürekli hapşırıyor ne yapmalıyım diye araştırdınığınızda bu durumu daha önce yaşamış kişilerden de yardım ve tavsiye almanız mümkündür.
Bu sayede daha bilinçli ve sağlıklı bir köpek bakımı sağlamanız da mümkün. Öte yandan sokaktaki köpeklerin bu durumlarla sürekli karşılaştığı düşünüldüğünde evde bakımlarının çok daha fazla ömürlerini uzatacağı bilinmelidir. Sizler de sokaktan köpek sahiplenerek onlara iyilik yapabilirsiniz.