Her canlıya özgü ses çıkarımı mevcuttur. İnsanlar konuşabilirler fakat hayvanlar konuşamaz. Aslan kükrer iken köpekler havlayarak ses çıkarır. Bununla birlikte kediler miyavlayarak ses çıkarmaktadır. Buna rağmen kedim miyavlamıyor diyorsanız şunu bilmelisiniz ki aksi durumlarda görülmektedir. Örneğin, önceden kedim miyavlıyordu şimdi yapmıyor tarzı problemler ile sık sık karşılaşılır. Kediler cinslerine göre az miyavlayabilir.
Kedim Miyavlamıyor Ne Yapmalıyım?
Normalde miyavlayan kedim miyavlamıyor gibi bir problem ile karşı karşıya iseniz veteriner ve bilir kişiler üzerinden destek almak gerekir. İnsanlar dertlerini ve isteklerini konuşarak anlatırlar. Aynı şekilde kedilerde miyavlarken isteklerini yansıtırlar. Fakat bazı kedi türleri miyavlamaz. Kedinin ara ara miyavlaması normal olarak karşılanır. O sırada kedi kendi dilince bir şey anlatmaya çalışıyordur. Eğer tür ve cins özelliği veya sağırlık söz konusu değil ise hiç miyavlamaması da çeşitli problem göstergesidir. Bu durumda veteriner ve uzman kişi desteği gerekir.
Ankara ve Van kedileri sağır oldukları için ses duymazlar. Bu nedenle konuşmazlar. Yani kendi dillerince miyavlamazlar. Aynı şekilde Scottish türü kediler ise genellikle kronik karın ağrıları çektikleri için fazla hareket etmezler. Uysal bir yapıda bulunurlar. Özetle kediler de insanlar gibidir. Her insanın karakteri ve yapısı farklıdır. Kimi insan az konuşur, kimi insan çok konuşur. Bununla beraber bazı sağır ve dilsiz insanlar sorunlarından ötürü konuşamaz. Kediler üzerinde aynı durum söz konusudur. Her kedinin miyavlama seviyesi ve miktarı farklılık gösterir. Kedim neden miyavlamıyor? Yada neden hiç ses çıkarmıyor gibi panik ve stres durumlarına girmenize gerek yoktur. Bu tarz durumlarda sakın kalarak durumu analiz edin. Gariplik görüldüğü taktirde veterinere durumu belirtin.
Kedilerin Miyavlamaması Ne Anlama Gelir?
Kedi yalnız olduğu durumlarda miyavlar. Ayrıca karnı acıktığı sırada veya bir sorunu varken de miyavlayabilir. Bununla birlikte sadece negatif durumlar üzerinde miyavlama olmaz. Pozitif ve mutlu hallerde bulundukları durumlarda da miyavlama haline bürünürler. Bazı kediler tam tersi fazla miyavlar. Özellikle kedi sahipleri, kedim uyutmuyor veya kedim sürekli miyavlıyor dertlerinden yakınır. Bu durumlarda kedi de bir hastalık veya sorun olabilir.
Kedinin herhangi bir bölgesi ağrıyor olabilir. Eğer sürekli ve garip bir durum görürseniz veteriner ile iletişime geçmeniz yararlı olacaktır. Kedim miyavlamıyor diyorsan bunun neden kaynaklandığını ve ne anlama geldiğini çok iyi analiz etmelisiniz. Karnı acıkan veya canı sıkılan kedilerde miyavlar. Oyun oynamak isteyen kedi miyavlayarak sahibinin ilgisini çekmeye çalışabilir. Bu gibi durumlarda kediler ile oyun oynayarak vakit geçirmek çözüm olacaktır. Eğer oyun esnasında kedi de değişim görülürse çözüm sağlanır.
Ancak oyun oynamak istemeyen ve miyavlayan kedinin başka sıkıntıları vardır. Bu tarz durumlarda yara ve ağrı olup olmadığı kontrol edilir. Kedilerin miyavlamaması bir sorun olmadığı anlamına gelebilir ama normal hayatında da inatla hiç miyavlamayan kedilerin de bir sorunu olduğunu düşünmek hiç yersiz değildir. Yavru kedilerin miyavlamayı öğrenemediği durumlar bile nadiren gözlemlenebiliyor. Kedim miyavlamıyor diyen kedi sahipleri için ve miyavlamayan kediler için güzel önerilerimiz bulunmaktadır. Kediler neden miyavlar konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız ilgili içeriklerimizi okuyabilirsiniz.
Kedilerin Miyavlaması İçin Ne Yapılır?
Kediler yapıları gereği ara ara miyavlar. Fakat bazı genç kedi sahipleri, kedim beni hiç uyutmuyor şeklinde yakınmalar yaparlar. Acemi kedi sahipleri bu konuda panik yapabilir. Hayvan sahibi olmakta tecrübe gerektiren bir durumdur. Yeni ve ilk kez hayvan sahibi olan kişiler durumları ve olayları tam analiz edemez. Fakat zamanla ve seneler geçtikçe kedinin yapısını ve olayların çözümünü kavramak kolaylaşır. Bu nedenle yeni kedi sahibi iseniz sakın olmanız gerekir. Peki, ya kedim miyavlamıyor diyorsanız?
Durum tam tersi olduğunda yani kedinin miyavlamasını istediğinizde iste yapabilecekleriniz gerçekten çok sınırlıdır. Kediler sevildiklerinde, oyun oynadıklarına miyavlamasa bile en azından bir takım sesler çıkartırlar. Bu sesleri işitebilmek için sessiz bir ortamda onlarla vakit geçirmekten başka bir şansınız olduğunu söyleyemeyiz. Kedinizle kaliteli vakit geçirdiğinde sizinle daha sık oyun oynamak isteyecek ve bu isteğini miyavlayarak dile getirecektir.
Fakat kediyi aşırı zorlamadan yapılması gereken bu miyavlama teknikleri kedim miyavlamıyor, kedim artık miyav demiyor sorunlarını ortadan kaldırmak için yeterli olamayabiliyor. Böyle yetersiz durumlarda kedinizi bir veteriner gözetimine götürerek muhtemel sorunların erkenden gözlenmesini ve geri dönüşü olmayacak boyutlara gelmeden giderilmesini sağlayabilirsiniz.