Kedilerin ağzından yayılan kötü kokular kedilerin ağzı neden kokar sorusunu akıllara getirir. Kokunun nedeninin ciddi bir hastalık olma ihtimali her zaman endişe vericidir. Ağız kokusunun geçirebilmek için öncelikle nedeninin tespit edilmesi gerekir. Anormal ağız kokusu birçok farklı sağlık sorununa işaret ediyor olabilir.
Kedilerin Ağzı Neden Kokar?
Kedilerin ağız birçok nedenden dolayı kokuyor olabilir. Ancak ağız kokusunun en yaygın nedeni bakterilerdir. Diş ve diş eti hastalıklarından dolayı ağızda oluşan bakteriler ağız kokusuna sebep olur. Kedinin ağız bakımı biraz ihmal edilirse bakterilerin çoğalması için ortam oluşturulur. Kedilerde ağız kokusuna neden olan sorunlar;
- Sindirim sistemi bozuklukları,
- Ağız ve diş temizliği sorunları,
- Böbrek hastalıkları,
- Şeker olarak sıralanabilir.
Kedilerde ağız kokusuna sebep olan bir diğer nedense böbrek hastalıklarıdır. Böbrek hastalığı olan kedilerde ağız kokusuna çok sık rastlanır. Hatta kedinin ağzından bariz bir şekilde amonyak kokusu hissedilir. Ağız kokusuna neden olan bir diğer hastalık ise diyabettir. Diyabet yani şeker hastası olan kedilerin ağzından şekerli koku gelir.
Karaciğer hastalıkları, lefostatik plazmasitik stomatit gibi başka hastalıklar da kedilerde ağız kokusu yapabilir. Görüldüğü gibi kedide ağız kokusu oluşmasının nedenleri çok ciddidir. Bundan dolayı koku fark edilir edilmez veterinere gidilmesi doğru olur.
Kedilerin Ağız Kokusu Nasıl Geçer?
Kedilerde ağız kokusu olmasının en önde gelen nedeni diş ve diş eti rahatsızlıklarıdır. Kediye uygun diş tedavisi yaptırılırsa ve düzenli diş temizliği uygulanırsa ağız kokusu zamanla geçecektir. Kokunun tekrarlamaması için diş bakım rutini bozulmamalıdır. Ağız kokusunu geçirmek için kediler dengeli beslenmelidir. Dengeli beslenme kedideki birçok rahatsızlığın kendiliğinden düzelmesini sağlar. Böylece ağız kokusu zamanla gidecektir.