Kedilerde Lösemi Aşısı Kaç Kez Yapılır?

Kedilerde Lösemi Aşısı Kaç Kez Yapılır?

Lösemi sadece insanlarda gözlemlenen bir hastalık değildir. Kedi lösemisi de sanıldığından çok daha fazla rastlanan bir hastalık türüdür ve bu sorundan uzak durmak için kedi lösemi aşısı yapılmaktadır. Kedilerde lösemi aşısı kaç kez yapılır, lösemi aşısı yapılmazsa ne yapılır diye merak ediyorsanız kedinizin sağlığı konusundaki sorumluluklarınızı yerine getiriyorsunuz demektir.

İçindekiler

    Kedi Lösemi Aşısı Nedir?

    Kedi lösemi aşısı kedilerin bağışıklık sistemlerini FeLV virüsünden korumak için yıllardır uygulanmaktadır. Çoğu aşıda olduğu gibi düzenli ve zamanlı kullanımda bile lösemi aşısı kedinizi hastalıktan tamamen korumaz. Kedi lösemi aşısı kedinizin lösemi olmasını engellemeye çalışırken, hastalığa yakalandığında da çok daha hafif atlatabilmesini sağlar.

    Lösemi aşısı kedinizin FeLV virüsüne karşı savaşmasını kolaylaştıran, kedilerin benzer virüslere karşı direncini arttıran önemli bir aşıdır. Yavru kedilere de yapılan lösemi aşıları ve diğer aşılar hakkında detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız kedi aşı takvimi ve fiyatları adlı içeriğimizi okuyabilirsiniz. Bu sayede aşının vaktini kaçırmamış olursunuz.

    Ev Kedileri İçin Lösemi Aşısı Gerekli Mi?

    Lösemi kediler arasında bulaşıcı bir hastalıktır. Bulaş özelliği gösteren virüslerin çok büyük bir bölümü kanla, vücut sıvılarıyla veya temasla canlılar arasında geçirgenlik göstermektedir. Kediler arasında löseminin yayılmasının en yaygın yöntemi de temastır. Özet geçmek gerekirse lösemi kediler arasında temasla bulaşmaktadır.

    Bu durumda evde yaşayan kediler için lösemi aşısının gereksiz olduğunu düşünülebilir. Hatta birçok kedi sahibi tarafından evcil kedilere lösemi aşısı yaptırmama gibi davranışlar sergilenmektedir. Kedinizin diğer kedilerle temas halinde olmadığını düşünseniz de kedinizin sağlığını tehlikeye atmamak için lösemi aşısı yaptırmalısınız.

    Ayrıca lösemi kapan kedilerin hastalık belirtilerini göstermeleri oldukça uzun sürmektedir. Kedilerin 4 yıla kadar süren lösemi virüsü kuluçkasını fark etmek çok zor olduğu için en mantıklı hamle aşı yaptırmaktır. Kedilerde lösemi aşısı kaç kez yapılır sorusuna yanıt verirken aşı hakkındaki tüm merak edebileceğiniz konulara da ışık tutmak istiyoruz.

    Kedi Lösemi Aşısı Ne Zaman Yapılır?

    Kedilerde lösemi aşısı kaç kez yapılır adlı içeriğimizi okurken kedinize lösemi aşısı yaptırmak için karar vermiş olabilirsiniz. Veya kedime lösemi aşısı yaptırmakta geç kaldım mı diye düşünüyorsanız bazı sorulara yanıt bulmalısınız.  Kedinizin lösemi aşısı olabilmesi için belirli bir olgunluğa erişmesi gerekmektedir. Erken yapılacak aşılar kedinin bünyesini zorlayabilir.

    Kedilerin lösemi aşısı olabilmesi için 9-11 haftalık dönemlerine erişebilmesi gerekmektedir. Gereğinden erken yapılacak aşılar kedinin bünyesi henüz yeteri kadar güçlü olmadığı için tehlikeli sonuçlara neden olabilir. Lösemi aşısının yan etkilerini düşünecek olursanız bu etkilerin ekstra olarak aşıya hazır olmayan olgunlukta bir kedide meydana gelmesinin ne kadar tehlikeli olduğunu anlayabilirsiniz.

    Lösemi Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

    Lösemi aşısının kedilere erken yapılmasının bazı sorunlar çıkartacağından bahsetmiştik. Bu sorunların büyük bir bölümü kedilerin lösemi virüsüyle aşı yoluyla tanışması sonucunda ortaya çıkan yan etkilerden kaynaklanmaktadır. Lösemi aşısının yan etkileri;

    • İştahsızlık
    • Ateş
    • Deride Sertleşme
    • Halsizlik
    • Hızlı Yorulma olarak sıralanabilir.

    Kedilerde Lösemi Aşısı Kaç Kez Yapılır?

    Kedinize lösemi aşısı yaptırmak konusunda kesin kararınızı verdiyseniz bu sürecin tek bir seferlik olmadığını da öğrenmelisiniz. Kedilerde lösemi aşısı kaç kez yapılır sorusu sıklıkla karşılaştığımız bir sorudur. Merak edilmesinin nedeni de tahmin edebileceğiniz gibi FeVL virüsü aşısının tek dozla uygulanmamasıdır.

    Kedilerde lösemi aşısı iki dozda yapılmaktadır. Dozlar arasında ortalama 2-3 hafta arasında süre olmalıdır ve lösemi aşısının iki dozunda da aşının yan etkileri gözlemlenmektedir. Dozlar arasındaki süreyi veteriner hekiminiz sizinle paylaşacaktır. Kedinin doğru tedaviye ulaşabilmesi için hekimin verdiği doz aralık süresini gereğinden fazla uzatmamalısınız.

    Kedilere Lösemi Aşısı Yapılmazsa Ne Olur?

    İnsanların aşı karşıtı olabileceği gibi bazı kediler de gereğinden fazla aşılardan korkabilir. Hangi nedenle olursa olsun kedilerin lösemi aşısına erişememe gibi bir sorunla yüzleşmeleri mümkündür. Kedilere lösemi aşısı yapılmamasının en olası sonucu kedinin bir şekilde lösemi virüsüyle karşılaşması ve bu hastalığı oldukça ağır geçirmesidir.

    Kedinizin lösemi aşısı olmasının ne kadar önemli olduğunu anlamak için bir kedinin lösemi olmasını beklememek gerekir. Kediler lösemi hastalığını kolayca yenebilecek canlılar değildir ve bizlerden konu hakkında destek beklemektedirler. Kedilere lösemi aşısı yapılmazsa temas ettikleri her kedinin lösemi hastalığına yakalanma riskiyle yaşarlar.

    Pet_Paw 1036 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor